CEFACLOR

Mymedabc.com
Jenis ubat A antibiotik sefalosporin
Digunakan untuk jangkitan
Juga dipanggil Distaclor®; Keftid®
Terdapat sebagai Kapsul, tablet diubahsuai keluaran dan ubat cecair oral

Cefaclor adalah antibiotik spektrum luas, yang bermaksud bahawa ia adalah aktif terhadap pelbagai jenis bakteria. Ia digunakan untuk merawat jangkitan bakteria seperti jangkitan saluran kencing, jangkitan kulit, jangkitan dada, jangkitan telinga dan resdung. Ia adalah sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak, dan boleh diambil semasa mengandung. Sesetengah orang yang alah kepada antibiotik penisilin mungkin tidak dapat mengambil cefaclor, jadi pastikan doktor anda tahu jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada apa-apa antibiotik lain.

Cefaclor merawat jangkitan dengan membunuh bakteria yang menyebabkan ia.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil cefaclor ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat. Ia adalah penting bahawa anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai reaksi buruk kepada penisilin atau cephalosporin antibiotik.
 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi. (Walaupun cefaclor tidak diketahui berbahaya kepada bayi, ia masih penting untuk anda memberitahu doktor anda jika anda mengharapkan atau menyusukan bayi.)
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda mula mengambil cefaclor, baca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai antibiotik dan mendapatkan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Jika anda mengambil kapsul atau ubat cecair, dos biasa untuk orang dewasa adalah 250-500 mg tiga kali sehari. Untuk kanak-kanak, dos yang biasa adalah 62,5-250 mg tiga kali sehari, bergantung kepada umur. Doktor anda akan memberitahu anda apa dos yang tepat untuk anda (atau anak anda) dan maklumat ini akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda. kursus anda rawatan mungkin untuk tempoh yang lebih lama atau lebih singkat daripada yang dinyatakan di sini, jadi ia adalah penting bahawa anda mengambil cefaclor tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Jika anda telah diberikan ubat cecair, baca arahan dengan berhati-hati untuk memastikan anda menyukat jumlah yang betul perubatan.kapsul Cefaclor dan ubat cecair boleh diambil sama ada sebelum atau selepas makan, walaupun mereka boleh mula bekerja lebih awal sekiranya mereka telah diambil sebelum makan.
 • Jika anda mengambil cefaclor tablet diubahsuai-release (Distaclor MR®), anda akan ditetapkan satu atau dua tablet untuk mengambil dua kali sehari. Ambil tablet dengan makanan dan menelan tablet keseluruhan – tidak mengunyah atau memecahkan mereka.
 • Space dos anda dengan sekata sepanjang hari. Terus mengambil antibiotik sehingga kursus selesai melainkan anda diberitahu untuk berhenti. Mengambil kursus penuh adalah penting (walaupun anda berasa jangkitan anda telah dibersihkan) untuk mengelakkan jangkitan daripada kembali.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil satu sebaik sahaja anda ingat. Cuba untuk mengambil nombor yang betul bagi dos setiap hari, tetapi tidak mengambil dua dos pada masa yang sama untuk membuat.
 • Sesetengah orang mengalami seriawan (kemerahan dan gatal-gatal di dalam mulut atau faraj) selepas mengambil antibiotik. Jika anda fikir anda mempunyai seriawan bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.
 • Sesetengah antasid boleh mengurangkan jumlah cefaclor badan anda menyerap. Oleh kerana itu, ia adalah disyorkan bahawa anda tidak mengambil ubat senak dalam tempoh dua jam sebelum atau dalam tempoh dua jam selepas anda mengambil cefaclor.
 • Jika anda menggunakan oral gabungan kontraseptif hormon (yang ‘pil’), langkah berjaga-jaga kontraseptif tambahan seperti kondom disyorkan untuk satu masa jika anda mempunyai muntah atau cirit-birit yang berlanjutan selama lebih daripada 24 jam. Jika anda memerlukan nasihat lanjut mengenai ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.
 • Cefaclor boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda sedang mengambil ubat ini.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan cefaclor. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common cefaclor kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan mana-mana cecair yang hilang. Jika cirit-birit berterusan, menjadi teruk, atau mengandungi darah, beritahu doktor anda dengan segera
Rasa atau sakit Berpegang kepada makanan sederhana. Jika anda belum berbuat demikian, cuba mengambil dos anda selepas makan
Ruam kulit (terutamanya pada kanak-kanak), dan lain-lain reaksi alahan-jenis Beritahu doktor anda secepat mungkin sebagai rawatan anda mungkin perlu diubah

Penting : jika anda mengalami ruam gatal, muka bengkak atau mulut, atau mempunyai kesukaran bernafas, ini boleh menjadi tanda-tanda bahawa anda alah kepada antibiotik. Jangan mengambil apa-apa cefaclor lebih dan bercakap dengan doktor anda atau pergi ke kemalangan dan kecemasan merta tempatan anda.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.
 • Jika anda telah diberikan ubat cecair, menyimpannya dalam peti sejuk. Ia akan telah dibuat oleh farmasi dan berlangsung selama 14 hari, jadi periksa tarikh luput pada botol dan tidak menggunakannya selepas tarikh ini.

VIDEO CEFACLOR

Mymedabc.com