CEFAMANDOLE

Mymedabc.com

KEGUNAAN

Cephalosporins antibiotik digunakan untuk merawat pelbagai jenis jangkitan bakteria, seperti jangkitan saluran pernafasan, jangkitan kulit dan jangkitan saluran kencing. Cefamandole

BAGAIMANA NAK GUNA

Antibiotik bekerja terbaik apabila jumlah ubat dalam badan anda disimpan pada tahap yang tetap.Ini dilakukan dengan memberi ubat yang pada jangka masa yang sama rata dijarakkan sepanjang hari dan malam. Terus menggunakan ubat ini sehingga masa yang ditetapkan penuh selesai walaupun gejala hilang selepas beberapa hari. Menghentikan ubat terlalu awal boleh membenarkan bakteria untuk terus berkembang menyebabkan berulang jangkitan. Sebelum menggunakan, daftar produk visual untuk zarah atau perubahan warna. Jika salah seorang itu hadir, tidak menggunakannya.

KESAN SAMPINGAN

Reaksi alahan kepada ubat ini tidak mungkin, tetapi mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jika ia berlaku. Tanda-tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal, bengkak, pening, ruam, masalah pernafasan. Laporkan segera: muntah, kejang perut yang teruk, cirit-birit berair atau berdarah, demam, lemah yang luar biasa, cepat berdebar-debar denyutan jantung /. Tidak mungkin tetapi laporan dengan segera: mata kekuningan dan kulit, berterusan sakit tekak, mudah lebam atau pendarahan, perubahan dalam jumlah air kencing, sawan. Jika anda perasan kesan lain yang tidak disenaraikan di atas, hubungi doktor atau ahli farmasi.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Beritahu doktor anda mengenai sejarah pengubatan terutamanya daripada: masalah buah pinggang, masalah hati, masalah perut, penggunaan alkohol, alahan (terutamanya alahan kepada penisilin, cephalosporins atau ubat-ubatan yang lain). Penggunaan ubat ini untuk tempoh yang berpanjangan atau berulang kali boleh menyebabkan jangkitan sekunder (contohnya, lisan, pundi kencing atau jangkitan yis faraj). Ubat ini boleh digunakan semasa mengandung hanya jika diperlukan dengan jelas. Sejak sejumlah kecil dadah meresap ke dalam susu badan, sila rujuk doktor anda sebelum menyusukan bayi.

INTERAKSI DADAH

Beritahu doktor anda semua preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription anda boleh menggunakan, terutamanya: “pencair darah” (contohnya, warfarin), vaksin streaming.cephalosporins tertentu (ubat anda tergolong dalam kelas ubat-ubatan) boleh berinteraksi dengan kukuh dengan alkohol. Jangan minum alkohol semasa menggunakan ubat ini dan selama 72 jam selepas dos terakhir telah disuntik. Dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda mengenai ubat-ubatan yang ditetapkan untuk anda dan penggunaan alkohol. Ubat ini boleh mengganggu keberkesanan pil kawalan kelahiran. Bincangkan dengan menggunakan kaedah lain kawalan kelahiran dengan doktor anda. Jika anda menghidap diabetes, gunakan Clinistix atau TesTape untuk menguji gula dalam air kencing anda. Jangan gunakan tablet Clinitest kerana ubat ini boleh menyebabkan keputusan positif palsu. Jangan memulakan atau menghentikan sebarang ubat tanpa doktor atau kelulusan farmasi.

OVERDOSE

Jika berlebihan disyaki, hubungi pusat kawalan racun tempatan anda atau bilik kecemasan dengan segera. Gejala dos berlebihan mungkin termasuk sawan.

NOTA

Membuat jarum pasti, tiub dan bekalan disimpan dengan selamat dan dilupuskan dengan betul.

TERLEPAS DOSE

Jika anda perlu tertinggal satu dos, gunakan sebaik sahaja teringat melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan menyambung semula jadual dos biasa anda. Jangan “double-up” dos.

SIMPANAN

Ubat ini mesti disimpan dengan betul. Mengkaji semula arahan penyimpanan dengan doktor atau ahli farmasi anda. Simpan botol serbuk kering pada suhu bilik jauh daripada cahaya matahari.Periksa masa tamat sebelum menggunakan penyelesaian semula.

Mymedabc.com