CEFEPIME

Mymedabc.com

MENGAPA CEFEPIME DITETAPKAN?

suntikan Cefepime digunakan untuk merawat jangkitan tertentu disebabkan oleh bakteria termasuk radang paru-paru, dan kulit, saluran kencing dan jangkitan buah pinggang. suntikan Cefepime digunakan dalam kombinasi dengan metronidazole (flagyl) untuk merawat perut jangkitan (kawasan perut). suntikan Cefepime juga digunakan untuk merawat pesakit yang mengalami demam dan berisiko tinggi untuk jangkitan kerana mereka mempunyai bilangan yang rendah sel darah putih. suntikan Cefepime berada dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai antibiotik sefalosporin. Ia berfungsi dengan membunuh bakteria.

Antibiotik seperti suntikan cefepime tidak akan berfungsi untuk selsema, flu, atau jangkitan virus lain. Menggunakan antibiotik apabila mereka tidak diperlukan meningkatkan risiko anda mendapat jangkitan kemudian yang menentang rawatan antibiotik.

BAGAIMANAKAH CEFEPIME DIGUNAKAN?

suntikan Cefepime datang sebagai serbuk untuk dicampur dengan cecair, atau sebagai produk pracampuran, yang akan disuntik secara intravena (ke dalam vena) dalam tempoh 30 minit.suntikan Cefepime juga boleh diberikan secara intraotot (ke dalam otot). Ia biasanya diberikan setiap 8 atau 12 jam selama 7 hingga 10 hari.

Anda boleh menerima suntikan cefepime di hospital atau anda boleh mentadbir ubat di rumah.Jika anda akan menerima suntikan cefepime di rumah, doktor anda akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk menggunakan ubat. Pastikan bahawa anda memahami arahan ini, dan meminta pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai sebarang soalan.

Anda perlu mula berasa lebih baik semasa beberapa hari pertama rawatan dengan suntikan cefepime. Jika simptom anda tidak bertambah baik atau lebih buruk, hubungi doktor anda.

Gunakan suntikan cefepime sehingga anda selesai preskripsi, walaupun anda berasa lebih baik.Jika anda berhenti menggunakan suntikan cefepime terlalu awal atau melangkau dos, jangkitan anda tidak boleh dirawat sepenuhnya dan bakteria boleh menjadi kebal kepada antibiotik.

KEGUNAAN LAIN CEFEPIME

suntikan Cefepime juga kadang-kadang digunakan untuk merawat endokarditis (jangkitan pada lapisan jantung dan injap), meningitis (jangkitan pada selaput otak dan tulang belakang), dan jangkitan dalam darah. Berbincang dengan doktor anda mengenai risiko menggunakan ubat ini untuk keadaan anda.

Ubat ini boleh ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL SUNTIKAN CEFEPIME,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi jika anda alah kepada cefepime anda; antibiotik carbapenem;antibiotik sefalosporin lain seperti cefaclor, Cefadroxil, cefazolin (Ancef, Kefzol), cefdinir, cefditoren (Spectracef), cefixime (Suprax), cefotaxime (Claforan), cefotetan, cefoxitin (Mefoxin), cefpodoxime, cefprozil, ceftaroline (Teflaro), ceftazidime (Fortaz, Tazicef, dalam Avycaz), ceftibuten (Cedax), ceftriaxone (Rocephin), cefuroxime (Zinacef), dan cephalexin (Keflex);antibiotik penisilin; atau mana-mana ubat-ubatan lain. Beritahu doktor anda jika anda alah kepada mana-mana bahan-bahan dalam suntikan cefepime. Tanya ahli farmasi anda untuk senarai bahan-bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut mana-mana yang berikut: amikacin, gentamicin, kanamycin, neomycin (Neo-Fradin), streptomycin, dan tobramycin. Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau anda berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyakit gastrousus (GI; menjejaskan perut atau usus), terutama colitis (keadaan yang menyebabkan bengkak pada lapisan usus besar [usus besar]), atau buah pinggang atau penyakit hati.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil suntikan cefepime, hubungi doktor anda.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Melainkan jika doktor anda memberitahu anda sebaliknya, terus diet biasa anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan gunakan dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

SUNTIKAN CEFEPIME BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • sakit kepala
 • kesakitan, kemerahan, bengkak, atau pendarahan hampir dengan tempat di mana cefepime telah disuntik

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI, BERHENTI MENGAMBIL SUNTIKAN CEFEPIME DAN HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA ATAU MENDAPATKAN RAWATAN PERUBATAN KECEMASAN:

 • najis berair atau berdarah, kekejangan perut, atau demam semasa rawatan atau sehingga dua bulan atau lebih selepas berhenti rawatan
 • ruam
 • loya
 • muntah
 • gatal-gatal
 • kesukaran menelan atau bernafas
 • bengkak pada tekak atau lidah
 • sawan
 • kekeliruan
 • halusinasi
 • koma
 • pulangan demam, sakit tekak, seram sejuk, atau tanda-tanda jangkitan

suntikan Cefepime boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain. Hubungi doktor anda jika anda mempunyai apa-apa masalah yang luar biasa semasa mengambil ubat ini.

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

pembekal penjagaan kesihatan anda akan memberitahu anda bagaimana untuk menyimpan ubat anda. Simpan ubat anda mengikut arahan. Pastikan anda memahami bagaimana untuk menyimpan ubat anda dengan betul.

ubat-ubatan yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara yang khas untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan, kanak-kanak, dan orang lain tidak boleh membinasakan mereka.Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengepam ubat ini ke dalam tandas. Sebaliknya, cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui ubat program mengambil balik. Berbincang dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah / kitar semula tempatan anda untuk belajar tentang program usaha menerima semula dalam komuniti anda. Lihat Disposal Safe FDA laman web Ubat (http://goo.gl/c4Rm4p) untuk maklumat lanjut jika anda tidak mempunyai akses kepada program yang dibawa balik.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

GEJALA BERLEBIHAN BOLEH TERMASUK YANG BERIKUT:

 • shake otot dan kekejangan
 • sawan
 • kekeliruan
 • halusinasi
 • koma

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. Doktor anda boleh memerintahkan ujian makmal tertentu untuk memeriksa tindak balas badan anda untuk suntikan cefepime.

Sebelum mempunyai apa-apa ujian makmal, beritahu doktor anda dan kakitangan makmal yang anda mengambil suntikan cefepime.

Jika anda pesakit diabetes dan menguji air kencing anda untuk glukosa, gunakan Clinistix atau TesTape (tidak Clinitest) untuk menguji air kencing anda untuk gula semasa mengambil ubat ini.

Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira suntikan cefepime.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO CEFEPIME

Mymedabc.com