CEFOTIAM

Mymedabc.com

1. Apakah cefotiam hydrochloride untuk suntikan dan apa yang digunakan untuk
Cefotiam hydrochloride untuk suntikan berlaku sebagai putih kepada cahaya powder.It kristal kuning ditunjukkan untuk jangkitan berikut yang disebabkan oleh staphylococcus, streptococcus (kecuali Enterococcus), pneumokokus, hemophilus influenzae, Escherichia coli, Klebsiella, enterbacter, citrobacter, mirabilis Proteus, Proteus rulgaris, proteusrettgeri dan bacillus Morgan, yang sensitif kepada jangkitan drug.These termasuk: septisemia, jangkitan postoperative, jangkitan luka, bernanah subcutaneous, bengkak, furuncle, osteomielitis, bernanah arthritis, tonsillitis (periodontitis daripada tonsil, bernanah Peritonsillar), bronkitis, bronchiectasis koinfeksi, pneumonia, pyosis daripada paru-paru, pyothorax, cholangitis, cholecystitis, peritonitis, pyelonephritis, cystitis, urethritis, Prostat, meningitis, Endometritis, penyakit keradangan pelvis, parametritis, adnexitis, bartholinitis, otitis media, dan resdung.

2 Cara menggunakan Cefotiam hydrochloride untuk suntikan 
Dos dan Pentadbiran
Biasanya, dos untuk orang dewasa adalah 0.5g-2g, dua hingga empat kali sehari; manakala dos untuk kanak-kanak adalah 40-80mg, tiga hingga empat kali sehari, kedua-duanya melalui suntikan intravena. Pelarasan dos mungkin diperlukan mengikut umur pesakit dan gejala yang berbeza.Untuk pesakit dewasa dengan septisemia, dos harian boleh meningkat kepada 4g, manakala untuk pesakit kanak-kanak dengan penyakit kritikal atau jangkitan yang tidak boleh diubati seperti septisemia, meningitis serebrospina, dos harian boleh meningkat kepada 160mg / kg. Larutkan dadah dalam natrium klorida atau infusi dextrose sebelum suntikan intravena. Di samping itu, tambah 0.25-2g dadah untuk gula, elektrolit dan larutan asid amino dan titisan intravena dalam masa 30 minit hingga 2 jam, manakala dos yang ditadbir kepada kanak-kanak boleh merujuk kepada dos yang disebut di atas. Apabila ditambah kepada infusi cecair, tempoh suntikan intravena terletak dalam 30 minit hingga 1 jam.

3 Kemungkinan kesan sampingan
Shock: Kerana kejutan gejala kadang-kadang berlaku, perhatian harus diberikan kepada memerhatikan selepas gejala administration.If seperti ketidakselesaan, paresthesia dalam rongga mulut, stridor, pening, rasa membuang air besar, tinnitus, berpeluh berlaku, berhenti administrating.Anaphylaxis : Jika anafilaksis seperti ruam, urtikaria, erythema, gatal-gatal, demam, pembesaran kelenjar limfa, dan arthralgia berlaku, berhenti mentadbir dan berurusan dengan mereka dengan baik.
Superinfeksi: Stomatitis dan kandidiasis kadang-kadang berlaku.
avitaminosis: kekurangan vitamin K (seperti hypoprothrombinemia, pendarahan kecenderungan), dan kekurangan vitamin B (glossitis, Vesicular, inappetence dan radang urat saraf) kadang-kadang berlaku.
Lain-lain: Pening, sakit kepala, lesu dan kebas kadang-kadang berlaku.

4 Menyimpan hydrochloride Cefotiam untuk suntikan

Simpan di tempat yang sejuk, gelap dan kering (suhu di bawah 20 ℃), ditutup ketat.

Mymedabc.com