CEFPIROME

Mymedabc.com

Cefpirome adalah cephalosporin generasi keempat bagi pentadbiran parenteral. Nama kimia cefpirome sulfat adalah monosulfate.

Farmakologi dan Farmakokinetik
Farmakologi

Cefpirome adalah cephalosporin generasi keempat yang stabil untuk pelbagai beta-lactamases.Cefpirome adalah sangat stabil berbanding hidrolisis oleh spektrum luas plasmid-pengantara dan chromosomally-pengantara β-lactamases.

Sebagai β-lactam, ia bertindak dengan mengganggu sintesis bakteria sel-dinding polimer utama, peptidoglycan. Ia adalah bakteria pada kepekatan yang rendah terhadap spektrum yang sangat luas gram-negatif dan gram-positif patogen kerana ia menembusi dinding sel bakteria dengan amat pantas dan mengikat kepada enzim sasaran (penisilin mengikat protein) dengan afiniti tinggi.

Ia mempunyai spektrum aktiviti sama dengan generasi ketiga cephalosporin cefotaxime, tetapi ia kelihatan lebih aktif dalam vitro terhadap staphylococci, beberapa enterococci, beberapa Enterobacteriaceae, dan Pseudomonas aeruginosa. Cefpirome mungkin kurang aktif daripada ceftazidime terhadap Mzm. Aeruginosa.

Farmakokinetik
Cefpirome disuntik sebagai sulfat. Min kepekatan serum puncak 80 hingga 90 mikrogram / mL tercapai selepas satu intravena 1-g dos. Penghapusan separuh hayat kira-kira 2 jam dan berpanjangan pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang. Cefpirome adalah kurang daripada 10% terikat kepada protein plasma. Cefpirome diedarkan secara meluas ke dalam tisu dan cecair badan dan muncul dalam susu ibu. Ia terutamanya dikumuhkan oleh buah pinggang dan 80 hingga 90% daripada dos yang pulih tidak berubah dalam air kencing. Sejumlah besar dikeluarkan oleh hemodialisis.

Petunjuk
Cefpirome bukan pilihan antibiotik pertama tetapi hanya ditunjukkan untuk rawatan jangkitan serius yang disebabkan oleh organisma terdedah dalam keadaan yang disenaraikan di bawah:

• Mengancam jangkitan saluran pernafasan rumit.
• Mengancam jangkitan saluran kencing rumit.
• Septicaemia akibat daripada jangkitan saluran gastrousus atau kencing.
Ia juga digunakan dalam kombinasi dengan antibiotik lain terhadap organisma anaerobik.

Dos dan cara pentadbiran
Dos
Dos dan tempoh rawatan bergantung kepada jenis dan keterukan jangkitan, dan fungsi buah pinggang pesakit.

Dewasa: Dos yang biasa adalah sama dengan 1 atau 2 g cefpirome setiap 12 jam.

Rumit jangkitan saluran pernafasan: 2 g cefpirome setiap 12 jam.

Rumit jangkitan saluran pernafasan: 1 g cefpirome setiap 12 jam.

Septicaemia atau mengancam jangkitan: 2 g cefpirome setiap 12 jam.
Pesakit dengan kerosakan buah pinggang: Dos permulaan adalah sama dengan 1 atau 2 g cefpirome diikuti dengan dos penyelenggaraan disesuaikan mengikut kreatinin kadar pelepasan (CrCl):
(kadar pelepasan kreatinin (ml / min)

Penyelenggaraan dos selepas dos muatan 1 g

Penyelenggaraan dos selepas dos muatan 2 g

20-50

0.5 g dua kali sehari

1 g dua kali sehari.

5-20

0.5 g sekali sehari.

1 g sekali sehari.

<5 (dalam pesakit hemodialisis)

0.5 g sekali sehari dengan separuh dos selepas setiap sesi dialisis

1 g sekali sehari dengan separuh dos selepas setiap sesi dialisis

Pentadbiran:. IV laluan hanya
IV suntikan: Larutkan kandungan 1 vial cefpirome 1 g dalam 10 mL air steril untuk suntikan, dan kemudian memberi melalui suntikan intravena perlahan dalam tempoh 3 hingga 5 minit.

IV Pendek Infusion: Larutkan kandungan 1 botol dalam 100 mL air steril untuk suntikan, dan kemudian tanamkan selama 20-30 min. Penyelesaian infusi berikut juga boleh digunakan sebagai alternatif bagi pembubaran: 0.9% natrium klorida, penyelesaian Ringer, penyelesaian elektrolit standard, 5% dan 10% larutan glukosa, penyelesaian 5% fruktosa, 6% glukosa + 0.9% natrium klorida.

Awas untuk kegunaan
Cefpirome sulfat tidak boleh ditadbir dengan larutan natrium bikarbonat.

Selepas penyusunan semula, penyelesaian cefpirome perlu digunakan serta-merta, dan jika ia disimpan di dalam peti sejuk, penyelesaian boleh stabil selama 24 jam.

Kontra
Pesakit dengan hipersensitiviti diketahui cephalosporins atau kepada mana-mana bahan produk ini.

Amaran dan langkah berjaga-jaga
Sebelum terapi dengan cefpirome dimulakan, siasatan teliti perlu dibuat untuk menentukan sama ada pesakit mempunyai tindak balas hipersensitiviti sebelumnya kepada cephalosporins, penisilin atau ubat-ubatan lain.

Cefpirome tidak boleh digunakan pada kanak-kanak sehingga pengalaman klinikal yang mencukupi telah diperoleh.

pesakit Penicillin sensitif juga mungkin alah kepada cephalosporins; berhati-hati perlu diambil jika cefpirome adalah untuk diberikan kepada pesakit tersebut.

Cefpirome perlu diberikan dengan berhati-hati kepada pesakit dengan kerosakan buah pinggang;pengurangan dos yang perlu.

Penggunaan yang berpanjangan cefpirome boleh menyebabkan penumbuhan yg terlalu cepat organisma bukan mudah dan, seperti lain antibiotik spektrum luas, kolitis pseudomembranous boleh berkembang.

Awas perlu dijalankan jika cefpirome ditadbir bersama-sama dengan aminoglycosides atau diuretik gelung. fungsi buah pinggang perlu dipantau dalam semua kes-kes tersebut.

Gunakan dalam mengandung dan menyusukan anak: Tiada bukti eksperimen kesan embryopathic atau teratogenik boleh dikaitkan dengan cefpirome tetapi, seperti semua ubat-ubatan, ia perlu diberikan dengan berhati-hati di peringkat awal kehamilan. Data mengenai kesan buruk pada bayi menyusu yang ibunya telah menerima cefpirome adalah terhad. Pertimbangan perlu diberikan kepada menghentikan kejururawatan buat sementara waktu semasa rawatan dengan ubat ini.
Kesan ke atas keupayaan untuk memandu dan mesin penggunaan: Tiada dilaporkan.

Interaksi dengan ubat-ubatan lain dan lain-lain bentuk interaksi
Walaupun tidak ada bukti bahawa cefpirome menjejaskan fungsi buah pinggang pada dos terapeutik normal, Cephalosporin antibiotik boleh memberi kekuasaan kesan nephrotoxic ubat-ubatan tertentu (contohnya aminoglycosides, diuretik gelung) jika ditadbir concomitantly.

Probenecid mengganggu pemindahan tiub renal cephalosporins, melambatkan perkumuhan mereka dan dengan itu meningkatkan kepekatan plasma mereka.

Kesan yang tidak diingini
Peristiwa-peristiwa buruk yang berikut telah dilaporkan dengan cefpirome:

– Reaksi Hipersensitiviti: Angio-edema, bronchospasm.

– Kulit: Rash, pruritis, urtikaria.

– Gastrousus saluran: Loya dan muntah-muntah, sakit perut, cirit-birit, kolitis pseudomembranous.

– Fungsi Hati: tahap plasma Peningkatan ASAT, ALAT, gamma-GT, LDH, bilirubin dan / atau phosphatase alkali.

– Fungsi buah pinggang: kenaikan sedikit dalam creatinin serum, nefritis celahan.

– Juzuk Darah: Trombositopenia, eosinofilia, anemia hemolitik, neutropenia, agranulocytosis.

– Reaksi Tempatan: radang urat darah, thrombophlebitis dan sakit di tapak suntikan.

– Sistem saraf Central: Sawan.

– Pernafasan: Dyspnea.

. – Lain-lain: Sakit kepala, demam, rasa dan / atau bau gangguan
Hentikan penggunaan dan meminta doktor jika: Allergy atau tindak balas hipersensitiviti teruk membangunkan, kolitis pseudomembranous berlaku.

Maklumkan kepada doktor anda jika berlaku sebarang reaksi buruk yang berkaitan dengan penggunaan dadah.

Overdose dan rawatan
Gejala: Tiada pengalaman klinikal dengan keracunan dos daripada cefpirome. Terdapat risiko encephalopathy boleh balik dengan dos tinggi antibiotik β-lactam termasuk cefpirome.

Rawatan: tahap serum daripada cefpirome boleh dikurangkan dengan dialisis peritoneal dan hemodialisis. Kira-kira 50% daripada jumlah cefpirome hadir dalam badan dihapuskan dengan sesi hemodialisis 4 jam.

bentuk dos dan pembungkusan disediakan

Kotak 1 botol; Box 10 botol; Kotak 25 botol.

Penyimpanan:
Till penyusunan semula, serbuk steril perlu disimpan pada atau di bawah 30 ° C dan dilindungi daripada cahaya.

penyelesaian semula boleh digunakan serta-merta dan mesti disimpan untuk sehingga 12 jam pada suhu peti sejuk (2 ° C-8 ° C), hanya jika perlu.

Rak-hidup: 24 bulan dari tarikh pengilangan.

Mymedabc.com