CEFTRIAXONE

Mymedabc.com

BAGAIMANAKAH CEFTRIAXONE BERFUNGSI? APA YANG IA AKAN LAKUKAN UNTUK SAYA?

Ceftriaxone tergolong dalam keluarga antibiotik dikenali sebagai cephalosporins. Ia digunakan untuk mencegah atau merawat jangkitan tertentu disebabkan oleh bakteria. Ianya diberikan melalui suntikan sahaja ke dalam otot atau urat.

Ceftriaxone sering digunakan untuk merawat jangkitan paru-paru, saluran kencing, kulit, perut, tulang, sendi, dan selaput otak (meningitis), bergantung kepada bakteria yang menyebabkan mereka. Ia juga boleh digunakan untuk merawat gonorea (jangkitan kelamin).

Doktor anda mungkin mencadangkan ceftriaxone untuk keadaan selain daripada yang disenaraikan dalam artikel-artikel maklumat dadah. Selain itu, beberapa bentuk ceftriaxone tidak boleh digunakan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini. Jika anda belum berbincang dengan doktor anda atau tidak pasti mengapa anda mengambil ceftriaxone, bercakap dengan doktor anda. Jangan berhenti mengambil ceftriaxone tanpa berunding dengan doktor anda.

Jangan berikan ceftriaxone kepada orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama seperti yang anda lakukan. Ia boleh menjadi berbahaya untuk orang ramai untuk mengambil ceftriaxone jika doktor mereka masih belum ditetapkan itu.

APAKAH BENTUK TIDAK CEFTRIAXONE DATANG?

250 mg
setiap botol mengandungi putih pucat serbuk bersamaan kuning untuk ceftriaxone 250 mg.Kandungan natrium bagi setiap gram ceftriaxone adalah kira-kira 83 mg (3.6mEq natrium ion).Bahan-bahan Nonmedicinal: tiada.

1 g
Setiap botol mengandungi putih pucat serbuk kuning bersamaan dengan ceftriaxone 1 g.Kandungan natrium bagi setiap gram ceftriaxone adalah kira-kira 83 mg (3.6mEq natrium ion).Bahan-bahan Nonmedicinal: tiada.

2 g
Setiap botol mengandungi putih pucat serbuk kuning bersamaan dengan ceftriaxone 2 g.Kandungan natrium bagi setiap gram ceftriaxone adalah kira-kira 83 mg (3.6mEq natrium ion).Bahan-bahan Nonmedicinal: tiada.

10 g
Setiap botol mengandungi putih pucat serbuk bersamaan kuning untuk ceftriaxone 10 g.Kandungan natrium bagi setiap gram ceftriaxone adalah kira-kira 83 mg (3.6mEq natrium ion).Bahan-bahan Nonmedicinal: tiada.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN CEFTRIAXONE?

Untuk merawat jangkitan bakteria, dos dan dos jadual yang disyorkan ceftriaxone berbeza-beza mengikut jangkitan tertentu dirawat, tindak balas kepada terapi, dan ubat-ubatan atau rawatan lain yang diberikan. Dos yang ditadbir juga berdasarkan kepada umur, saiz badan dan buah pinggang dan fungsi hati. Untuk sederhana untuk jangkitan yang teruk di kalangan orang dewasa, dos antara 1 g 2 g setiap hari diberikan sekali setiap 24 jam atau dibahagikan kepada 2 dos yang sama dan diberikan setiap 12 jam.

Untuk gonorea tidak rumit pada orang dewasa, satu dos 250 mg disuntik ke dalam otot.

Bagi kanak-kanak yang berumur 12 tahun dan di bawah, dos adalah berdasarkan berat badan dan diberikan setiap 12 jam. Dos harian maksimum untuk orang dewasa dan kanak-kanak adalah 4 g.Tempoh rawatan bergantung kepada jenis jangkitan dan biasanya antara 4-14 hari. Sesetengah jangkitan memerlukan hanya satu dos sementara yang lain memerlukan rawatan selama beberapa minggu.

Ceftriaxone disuntik ke dalam vena atau ke dalam otot dengan penjagaan kesihatan profesional di bawah pengawasan doktor.

Banyak perkara yang boleh menjejaskan dos ubat yang seseorang perlu, seperti berat badan, keadaan perubatan yang lain, dan ubat-ubatan lain. Jika doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza daripada yang disenaraikan di sini, tidak mengubah cara bahawa anda mengambil ubat tanpa nasihat doktor.

Ia adalah penting untuk mengambil ceftriaxone seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Store ceftriaxone (botol sebagai bercampur) pada suhu bilik, melindunginya daripada cahaya, dan menyimpannya dari capaian kanak-kanak.

Jangan buang ubat-ubatan dalam air kumbahan (contohnya ke dalam sink atau dalam tandas) atau dalam sampah isi rumah. Tanya ahli farmasi anda bagaimana untuk melupuskan ubat-ubatan yang tidak lagi diperlukan atau telah tamat tempoh.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL CEFTRIAXONE?

Jangan gunakan ceftriaxone jika anda:

 • alah kepada ceftriaxone atau mana-mana bahan-bahan ceftriaxone
 • alah kepada cephalosporins lain (contohnya, cephalexin) atau penisilin (contohnya, penisilin, amoxicillin)
  • risiko mendapat reaksi kepada ceftriaxone diberikan sejarah cephalosporin atau alahan penisilin adalah agak rendah, tetapi memeriksa dengan pembekal penjagaan kesihatan anda sebelum memulakan rawatan

Jangan berikan ceftriaxone kepada bayi yang baru lahir atau pra-matang yang mempunyai jumlah yang tinggi bilirubin dalam darah mereka .

Jangan berikan ceftriaxone untuk bayi yang baru lahir dan menerima (atau dijangka menerima) penyelesaian intravena kalsium yang mengandungi (penyelesaian kalsium yang mengandungi tidak perlu diberikan dalam masa 5 hari ceftriaxone pada bayi sehingga 10 minggu usia).

APA KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN DENGAN CEFTRIAXONE?

Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan adalah tindak balas yang tidak diingini kepada ubat yang apabila ia diambil dalam dos yang normal. Kesan-kesan sampingan boleh ringan atau teruk, sementara atau kekal.

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak dialami oleh semua orang yang mengambil ceftriaxone. Jika anda bimbang tentang kesan sampingan, membincangkan risiko dan manfaat ceftriaxone dengan doktor anda.

Kesan-kesan sampingan berikut telah dilaporkan oleh sekurang-kurangnya 1% daripada mereka yang mengambil ceftriaxone. Kebanyakan kesan sampingan boleh diuruskan, dan ada yang mungkin akan hilang sendiri dari masa ke masa.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan-kesan sampingan dan mereka teruk atau mengganggu. ahli farmasi anda mungkin dapat menasihati anda tentang menguruskan kesan sampingan.

 • pening
 • sakit kepala
 • cirit-birit ringan

Walaupun kebanyakan kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak berlaku sangat kerap, mereka boleh menyebabkan masalah yang serius jika anda tidak mendapatkan rawatan perubatan.

Semak dengan doktor anda secepat mungkin jika apa-apa kesan sampingan yang berikut berlaku:

 • seram sejuk
 • demam
 • kesakitan, kemerahan dan bengkak di tempat suntikan
 • ruam

Berhenti mengambil ubat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jikasebarang daripada yang berikut berlaku:

 • teruk, cirit-birit yang berterusan
 • tanda-tanda tindak balas alahan yang teruk, contohnya:
  • kesukaran bernafas
  • gatal-gatal
  • bengkak dalam mulut, tekak, atau lidah

Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan. Semak dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan anda semasa anda mengambil ceftriaxone.

ADAKAH TERDAPAT SEBARANG LANGKAH BERJAGA-JAGA ATAU AMARAN LAIN UNTUK CEFTRIAXONE?

Sebelum anda mula menggunakan ubat, pastikan anda maklumkan kepada doktor anda dengan apa-apa keadaan perubatan atau alahan yang anda mungkin ada, mana-mana ubat yang diambil, sama ada anda hamil atau menyusukan bayi, dan apa-apa fakta lain yang penting tentang kesihatan anda. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan bagaimana anda perlu menggunakan ceftriaxone.

Reaksi alahan: ceftriaxone boleh menyebabkan reaksi alahan yang teruk. Jika anda mengalami gejala yang teruk reaksi alahan (gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak pada mulut, lidah, atau tekak), dapatkan rawatan perubatan dengan segera.

Anemia: Walaupun jarang berlaku, ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan keadaan darah yang dikenali sebagai anemia hemolitik , di mana orang mempunyai sel darah merah yang rendah disebabkan oleh kemusnahan pramatang jenis sel darah. Jika anda mempunyai sejarah yang berkaitan cephalosporin-hemolitik anemia, anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan rawatan.

Ujian darah: Bergantung kepada pelbagai faktor, termasuk berapa lama anda akan menerima rawatan, doktor boleh memerintahkan ujian darah semasa anda mengambil ceftriaxone.

Penyelesaian kalsium yang mengandungi: Interaksi dengan penyelesaian kalsium yang mengandungi hanya telah dilaporkan untuk bayi yang baru lahir. Untuk semua orang lain, ceftriaxone boleh diberikan sebelum atau selepas penyelesaian kalsium yang mengandungi syarat bahawa garis infusi dipam dengan baik di antara penyelesaian. Pada bayi baru lahir, penyelesaian kalsium yang mengandungi tidak perlu diberikan dalam tempoh 5 hari untuk bayi sehingga 10 minggu usia.

Pundi hempedu penyakit: Jika anda mempunyai penyakit pundi hempedu, berbincang dengan doktor anda bagaimana ceftriaxone boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan ceftriaxone, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Masalah buah pinggang: ceftriaxone boleh menyebabkan batu karang. Jika anda mempunyai tahap kalsium yang tinggi dalam air kencing anda atau sejarah batu karang, berbincang dengan doktor anda bagaimana ceftriaxone boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan ceftriaxone, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Rendah vitamin K: Orang yang terjejas sintesis vitamin K atau kedai K vitamin yang rendah (contohnya, penyakit hati kronik dan pemakanan tidak seimbang) boleh menghendaki pengawasan pembekuan darah semasa rawatan, kerana ceftriaxone boleh mengurangkan keupayaan pembekuan.

Penumbuhan yg terlalu cepat organisma: Rawatan dengan antibiotik ini boleh membenarkan kulat biasa atau jenis bakteria tidak terbunuh oleh antibiotik untuk tumbuh terlalu cepat, menyebabkan jangkitan yang tidak diingini.

Perut dan usus gangguan: Jika anda mempunyai masalah usus (terutamanya kolitis) perut dan berbincang dengan doktor anda bagaimana ceftriaxone boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan ceftriaxone, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Mengandung: Ubat ini tidak boleh digunakan semasa hamil, kecuali manfaat melebihi risiko. Jika anda hamil semasa mengambil ceftriaxone, hubungi doktor anda dengan segera.

Menyusukan bayi: ceftriaxone melepasi susu ibu dan dalam jumlah yang kecil. Jika anda adalah seorang ibu menyusukan anak dan mengambil ceftriaxone, ia boleh menjejaskan bayi anda.Berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus terus menyusukan bayi.

Kanak-kanak: bayi yang baru lahir dan pra-matang (sehingga usia 10 minggu) tidak boleh menerima penyelesaian kalsium yang mengandungi dalam tempoh 5 hari dari tarikh penerimaan ceftriaxone.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN BOLEH BERINTERAKSI DENGAN CEFTRIAXONE?

Mungkin ada interaksi antara ceftriaxone dan mana-mana daripada yang berikut:

 • ubat anticoagulant (contohnya, warfarin)
 • penyelesaian disuntik ke dalam vena yang mengandungi kalsium
 • vaksin kepialu

Jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi. Bergantung kepada keadaan tertentu anda, doktor anda mungkin mahu anda untuk:

 • berhenti mengambil salah satu daripada ubat-ubatan,
 • mengubah salah satu daripada ubat-ubatan yang lain,
 • menukar cara anda mengambil salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan, atau
 • meninggalkan segala-galanya sebagai adalah.

Interaksi antara dua ubat-ubatan tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu berhenti mengambil salah seorang daripada mereka. Katakanlah kepada doktor anda tentang bagaimana mana-mana interaksi ubat diuruskan atau patut diuruskan.

Ubat-ubatan selain daripada yang disenaraikan di atas boleh berinteraksi dengan ceftriaxone. Beritahu doktor atau prescriber anda mengenai semua preskripsi, over-the-counter (bukan preskripsi), dan ubat-ubatan herba yang anda ambil. Juga memberitahu mereka mengenai makanan tambahan yang anda ambil. Sejak kafein, alkohol, nikotin dari rokok, atau ubat-ubatan street boleh menjejaskan tindakan banyak ubat-ubatan, anda harus memberitahu prescriber anda jika anda menggunakannya.

VIDEO CEFTRIAXONE

Mymedabc.com