CELECOXIB

Mymedabc.com
Jenis ubat Perencat terpilih cyclo-oxygenase-2 bukan steroid ubat anti-radang (NSAID)
Digunakan untuk Melegakan kesakitan dan keradangan dalam osteoartritis, artritis reumatoid atau ankylosing spondylitis
Juga dipanggil Celebrex®
Terdapat sebagai kapsul

ubat penahan sakit anti-radang seperti celecoxib kadang-kadang dipanggil bukan steroid ubat anti-radang (NSAID), atau hanya ‘anti-inflamasi. Celecoxib digunakan untuk merawat keadaan reumatik menyakitkan seperti osteoartritis, artritis reumatoid dan ankylosing spondylitis. Ia memudahkan kesakitan dan mengurangkan keradangan.

Celecoxib juga dikenali sebagai perencat cyclo-oxygenase-2. Ini kerana ia berfungsi untuk melegakan kesakitan dan keradangan dengan menyekat enzim dalam badan yang dipanggil cyclo-oxygenase-2 (COX-2). COX-2 yang terlibat dalam pengeluaran bahan-bahan perengsa dalam badan sebagai tindak balas kepada penyakit. Dengan menyekat tindakan COX-2, celecoxib mengurangkan gejala sakit dan keradangan artritis.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil celecoxib, adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mempunyai asma atau sebarang gangguan alergi yang lain.
 • Jika anda mempunyai perut atau ulser duodenum, atau jika anda mempunyai gangguan keradangan usus seperti penyakit Crohn atau kolitis ulser.
 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda di bawah 18 tahun atau lebih 65 tahun.
 • Jika anda mempunyai hati atau buah pinggang.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung, atau masalah dengan saluran darah dan peredaran darah.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda pernah mempunyai masalah pembekuan darah.
 • Jika anda mempunyai gangguan tisu perantara, seperti eritematosus lupus sistemik (satu keadaan keradangan juga dikenali sebagai lupus atau SLE).
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat. Ia adalah penting bahawa anda memberitahu doktor anda jika anda mempunyai reaksi buruk kepada mana-mana NSAID lain (seperti aspirin, naproxen, diclofenac, dan indometacin), atau jika anda alah kepada ubat sulfonamide (digunakan untuk merawat jangkitan).
 • Sebelum anda mula mengambil celecoxib, baca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. risalah pengeluar akan memberi anda maklumat lebih lanjut mengenai celecoxib dan menyediakan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Mengambil celecoxib tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos yang biasa ialah satu kapsul, diambil sekali atau dua kali sehari. Terdapat dua kekuatan kapsul ada, 100 mg dan 200 mg – doktor anda akan memberitahu anda yang mana yang tepat untuk anda. Cuba untuk mengambil dos anda pada masa yang sama hari setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk ingat untuk mengambil kapsul kerap.
 • Menelan kapsul dengan minuman air. Menelannya keseluruhan – tidak mengunyah atau membukanya. Ia tidak penting sama ada anda mengambil dos anda sebelum atau selepas makan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, di mana meninggalkan dos yang terlepas. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Doktor anda akan cuba untuk menetapkan anda dos yang paling rendah untuk masa yang singkat untuk mengurangkan risiko kesan sampingan. Jika anda perlu mengambil celecoxib untuk masa yang lama, doktor anda mungkin mahu menetapkan ubat lain bersama-sama untuk melindungi perut anda daripada kerengsaan.
 • Cuba untuk menjaga apa-apa pelantikan tetap dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Doktor anda akan mahu untuk memeriksa tekanan darah anda dari semasa ke semasa semasa anda mengambil celecoxib.
 • Anda akan mendapati bahawa sakit anda turun dalam masa beberapa hari untuk memulakan untuk mengambil kapsul. Jika selepas dua minggu anda mencari kesakitan anda tidak lebih baik walaupun mengambil celecoxib, anda perlu berbincang dengan doktor anda, sebagai ubat penahan sakit alternatif mungkin lebih sesuai untuk anda.
 • Jika anda mempunyai asma, gejala-gejala seperti Bubar atau sesak nafas boleh menjadi lebih teruk dengan anti-inflamasi seperti celecoxib. Jika ini berlaku kepada anda, anda perlu berhenti mengambil celecoxib dan berjumpa dengan doktor anda secepat yang mungkin.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan anti-radang seperti celecoxib. Ini kerana anda tidak perlu mengambil celecoxib dengan mana-mana ubat penahan sakit anti-radang yang lain, ada juga yang tidak tersedia di ubat selesema dan selesema yang boleh dibeli di kaunter.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan celecoxib. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common celecoxib kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
rasa pening Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda berasa lebih baik
Cirit-birit Minum banyak cecair untuk menggantikan mana-mana cecair yang hilang
Masalah penghadaman, angin, sakit perut Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas.Jika ketidakselesaan ini berterusan, bercakap dengan doktor anda
tekanan darah tinggi, bengkak buku lali, pengekalan cecair, penyakit seperti selesema, dada atau kencing jangkitan, dan kesukaran tidur Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Penting : Jika anda mengalami mana-mana gejala yang kurang biasa tetapi lebih serius berikut, berhenti mengambil celecoxib dan hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta:

 • Jika anda mempunyai apa-apa kesukaran bernafas seperti Bubar atau sesak nafas.
 • Jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti bengkak di sekeliling mulut atau muka anda, atau ruam kulit gatal yang teruk.
 • Jika anda lulus darah atau najis hitam, muntah darah, atau mempunyai sakit perut.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO CELECOXIB

Mymedabc.com