CEPHALEXIN

Mymedabc.com

APA CEPHALEXIN?

Cephalexin, antibiotik dalam keluarga cephalosporin, digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh bakteria.

Cephalexin ditetapkan untuk merawat saluran pernafasan, telinga, kulit, tulang, dan jangkitan saluran kencing (UTI).

Ia juga digunakan untuk mencegah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria streptococcal, termasuk pencegahan demam reumatik. Cephalexin tidak digalakkan untuk jangkitan sinus.

Cephalexin kadang-kadang dipanggil cephalosporin generasi pertama kerana ia adalah salah satu daripada cephalosporins pertama yang dibangunkan dan dipasarkan.

Ia telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah pada tahun 1971 dan pertama kali dijual oleh Eli Lilly and Company di bawah jenama Keflex; hari ini Keflex dibuat dan dijual oleh Shionogi Inc.

Ia juga boleh didapati sebagai ubat generik dalam bentuk tablet atau cecair (dipanggil penggantungan).

Cephalexin dan antibiotik sefalosporin lain adalah antibiotik spektrum luas, bermakna ia digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan yang disebabkan oleh banyak bakteria yang berbeza.

Cephalexin membunuh bakteria yang terdedah dengan mengganggu keupayaan bakteria untuk membuat dinding sel, yang diperlukan untuk sel-sel bakteria untuk terus hidup.

Cephalexin hanya perlu digunakan apabila ada bukti kukuh untuk menyokong penggunaannya.Overusing antibiotik spektrum luas boleh membawa kepada jangkitan yang serius daripada bakteria dadah tahan ( “superbugs”).

Merawat selsema atau gejala selesema dengan antibiotik spektrum luas boleh membawa kepada rintangan dan lebih teruk jangkitan antibiotik yang lebih sukar untuk dirawat.

AMARAN CEPHALEXIN

Jika anda alah kepada penisilin, ada kira-kira satu peluang 10 peratus bahawa anda juga akan menjadi alah kepada cephalexin.

Anda boleh berada di risiko yang lebih tinggi untuk kesan-kesan sampingan dari cephalexin jika anda mempunyai sejarah hati, buah pinggang, atau penyakit kolon, jadi beritahu doktor anda tentang sebarang keadaan ini juga.

Seperti antibiotik lain, cephalexin boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria dipanggil Clostridium difficile dalam kolon anda. Toksin yang dihasilkan oleh C. difficile boleh menyebabkan cirit-birit dan keadaan yang dipanggil kolitis pseudomembranous.

Sebagai antibiotik lain juga boleh meningkatkan risiko anda untuk kolitis pseudomembranous, jadi beritahu doktor anda tentang apa-apa penggunaan antibiotik baru-baru ini.

CEPHALEXIN DAN KEHAMILAN

Cephalexin harus digunakan hanya jika jelas diperlukan semasa mengandung, dan dengan berhati-hati semasa menyusu.

Beritahu doktor anda jika anda atau mungkin hamil atau jika anda sedang menyusukan anak.

CEPHALEXIN UNTUK ANJING

Doktor sering menetapkan cephalexin kepada anjing dengan jangkitan bakteria termasuk kulit, tulang, saluran kencing, pernafasan, dan jangkitan lain.

Dadah ini boleh diberikan dengan makanan dan biasanya diterima dengan baik oleh anjing-anjing, tetapi ada yang mungkin mempunyai kesan sampingan termasuk loya atau muntah-muntah.

Cephalexin harus dielakkan dalam haiwan yang mempunyai reaksi alahan kepada penisilin atau antibiotik sefalosporin lain.

KESAN-KESAN SAMPINGAN CEPHALEXIN

Tanda-tanda tindak balas alahan terhadap cephalexin mungkin termasuk:

 • Rash
 • Bengkak di bawah kulit
 • gatal-gatal
 • bengkak tekak
 • berdehit
 • kesukaran bernafas

kesan sampingan sistem pencernaan mungkin termasuk:

 • Cirit-birit
 • Sakit perut
 • Pening dan muntah

kesan sampingan yang mungkin lain cephalexin termasuk keputihan, sakit kepala, pening, sakit-sakit badan, kekeliruan, sakit mulut, dan keletihan. Beritahu doktor anda mengenai sebarang kesan sampingan yang anda alami.

Berhenti mengambil cephalexin dan hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami:

 • Ruam kulit yang teruk atau bengkak
 • Apa-apa kesukaran bernafas atau menelan
 • lebam tiba-tiba atau pendarahan

INTERAKSI CEPHALEXIN

Sentiasa beritahu doktor anda tentang apa-apa ubat yang diambil, termasuk ubat-ubatan preskripsi lain, over-the-counter (OTC) ubat, vitamin, makanan tambahan dan ubat-ubat herba.

Ubat-ubat tertentu yang dikenali untuk berinteraksi dengan cephalexin dan boleh menyebabkan masalah:

Cephalexin boleh meningkatkan tahap darah jenis 2 diabetesdrug metformin. Ini boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Cephalexin mungkin terkumpul di dalam darah apabila digabungkan dengan probenecid ubat (Benemid, Probalan), yang digunakan untuk merawat gout.

Dalam beberapa kes, probenecid boleh digunakan bersama-sama dengan antibiotik untuk meningkatkan kekuatan antibiotik.

Menggunakan antibiotik boleh membuat pil kawalan kelahiran tidak berkesan. Bentuk kedua kontrasepsi adalah disyorkan semasa anda dalam antibiotik.

CEPHALEXIN DOS

Dos cephalexin ditetapkan akan bergantung kepada jenis jangkitan dan sama ada orang yang mengambil ia adalah seorang kanak-kanak atau orang dewasa.

Berikut adalah garis panduan umum untuk dos cephalexin:

 • dos dewasa biasa adalah antara 1-4 gram sehari, yang diberikan dalam dos dibahagikan.
 • dos dewasa tipikal cephalexin 250 mg setiap 6 jam, atau 500 mg setiap 12 jam.
 • Dos yang biasa untuk kanak-kanak adalah 25 hingga 50 miligram (mg) bagi setiap kilogram berat, yang diberikan dalam dos dibahagikan.
 • kapsul Keflex datang dalam 250, 333, 500, dan 750 pilihan mg.

Dos boleh dua kali ganda untuk jangkitan yang lebih teruk.

Bergantung kepada jenis jangkitan, rawatan boleh lepas dari 7 hingga 14 hari.

Jika dos yang sangat besar cephalexin diperlukan, satu lagi jenis sefalosporin yang boleh diberikan melalui suntikan atau infusi intravena boleh digunakan.

Berikut adalah beberapa peraturan umum untuk mengambil cephalexin:

 • Mengambil dengan makanan atau susu untuk mengelakkan sakit perut.
 • Sentiasa mengambil ia seperti yang diarahkan dan selama yang diarahkan. Skipping dos atau tidak menamatkan preskripsi cephalexin anda boleh menyebabkan jangkitan yang lebih berbahaya dan tahan.
 • Jangan mengunyah, perpecahan, atau menghancurkan kapsul cephalexin. Membawa mereka keseluruhan dengan segelas penuh air, dan dengan makanan atau susu.
 • kapsul Simpan di tempat yang selamat, kering dan pada suhu bilik.
 • Pastikan penggantungan cephalexin dalam peti sejuk. Jangan membekukan. penggantungan yang tidak digunakan perlu dibuang selepas 14 hari.
 • Jika anda menggunakan penggantungan cephalexin, pastikan anda goncang cecair sebelum setiap dos.
 • penggunaan Cephalexin boleh mengganggu sesetengah ujian makmal. Ini termasuk ujian darah dan beberapa ujian air kencing dilakukan untuk kencing manis. Sentiasa biarkan penjaga anda tahu anda mengambil cephalexin sebelum anda diuji.

CEPHALEXIN OVERDOSE

Dos berlebihan cephalexin boleh berlaku.

Gejala dos berlebihan termasuk loya, muntah, sakit perut, cirit-birit, dan darah dalam air kencing.

Jika anda fikir anda telah mengambil dos berlebihan, atau jika orang lain mungkin telah menggunakan terlebih pada cephalexin, hubungi pusat kawalan racun di 800-222-1222 atau hubungi 911.

TERLEPAS DOS CEPHALEXIN

Jika anda terlepas satu dos, jangan gandakan dos anda.

Jika anda berada berdekatan dengan masa dos anda, mengambil dos biasa anda.

Jika anda baik masa lalu masa dos anda, tunggu untuk mengambil dos sehingga suatu masa yang dijadualkan seterusnya.

VIDEO CEPHALEXIN

Mymedabc.com