CEREBROLYSIN

Mymedabc.com

Cerebrolysin , persediaan peptida yang dihasilkan daripada disucikan protein otak babi, mungkin mempunyai kesan positif ke atas fungsi kognitif di kalangan pesakit yang lebih tua dengan demensia vaskular (VaD), menurut satu meta-analisis baru.

Analisis juga mendapati bahawa kebanyakan kesan-kesan buruk yang berkaitan dengan Cerebrolysin yang ringan ke sederhana pada tahap.

“Walau bagaimanapun, disebabkan bilangan yang terhad percubaan dimasukkan, yang berbeza-beza jangka masa rawatan, dan jangka pendek susulan, terdapat bukti yang mencukupi untuk mengesyorkan Cerebrolysin sebagai rawatan rutin untuk pesakit dengan VaD,” tulis penulis, yang diketuai oleh Ning Chen, Jabatan Neurologi, Hospital Barat China, Universiti Sichuan, Chengdu, China.

Mereka menambah bahawa rawatan yang tidak digunakan secara meluas kerana ia mesti diberikan oleh infusi intravena dan memerlukan jangka panjang dan menuntut jadual rawatan.

Kajian ini diterbitkan dalam talian 30 Jan di The Cochrane pangkalan data untuk Ulasan sistematik .

Kognisi baik

Cerebrolysin adalah campuran 80% peptida rendah molekul-berat badan dan 20% asid amino bebas. Pelbagai kajian telah menunjukkan bahawa kesan gandaan ejen termasuk promosi neuroprotection, neuroplasticity dan neurogenesis. Ia diluluskan di banyak negara untuk rawatan penyakit Alzheimer (AD), strok, dan / atau kecederaan otak trauma, walaupun tidak di Amerika Syarikat. Kajian Cochrane daripada Cerebrolysin untuk strok diterbitkan pada tahun 2010 menyimpulkan tidak ada bukti yang cukup untuk menilai penggunaannya dalam strok, dan kajian semula penggunaannya dalam AD sedang dijalankan, penulis ambil perhatian.

Selepas mencari pelbagai sumber sastera, termasuk ALOIS (Cochrane Dementia dan khusus Daftar Kognitif Improvement Kumpulan), serta MEDLINE dan EMBASE, penyelidik dipilih 6 terkawal rawak ujian klinikal untuk dimasukkan ke dalam kajian. Analisis ini melibatkan 507 orang peserta lelaki dan perempuan dengan ringan kepada sederhana VaD, yang boleh termasuk demensia yang disebabkan oleh penyakit serebrovaskular iskemia atau berdarah atau lesi otak hipoksia iskemia asal kardiovaskular.

Dua ujian telah dijalankan di pelbagai pusat di Rusia dan China, dan yang lain telah dijalankan di pusat-pusat tunggal. saiz sampel kajian adalah di antara 29-242 pesakit. Min umur peserta antara 60,4-70,8 tahun, dan tempoh min demensia ialah 4.6 bulan untuk 4.3 tahun 3 ujian (yang lain tidak termasuk maklumat ini).

Dalam semua perbicaraan, Cerebrolysin ditadbir dalam infusi intravena. Empat ujian berbanding Cerebrolysin dengan plasebo, dan yang lain berbanding Cerebrolysin ditambah dengan rawatan rutin dengan layanan yang sama sahaja. Dos rawatan adalah di antara 10 hingga 30 mL setiap hari.Panjang tempoh rawatan yang berbeza di antara ujian, dan susulan adalah di antara 15 hari hingga 3 tahun.

Hasil analisis menunjukkan peningkatan yang ketara dalam fungsi kognitif, seperti yang diukur oleh Peperiksaan Mini-Mental State (MMSE) (wajaran perbezaan min [WMD], 1.10; 95% selang keyakinan [CI], 0,37-1,82) atau dengan Penyakit Alzheimer Skala Penilaian kognitif Sub, short lanjutan (ADAS-cog) (WMD, -4,01; 95% CI, -5,36 ke -2,66).

Bagi fungsi global, kajian itu mendapati peningkatan dalam kadar tindak balas (risiko relatif, 2.71; 95% CI, 1,83-4,00).

analisis subkumpulan mencadangkan kesan yang lebih besar dengan rawatan jangka panjang berbanding dengan rawatan jangka pendek.

Tiada sebarang kesan buruk yang serius adalah disebabkan oleh rawatan, dan peristiwa-peristiwa buruk nonserious tidak ketara lebih biasa dengan ubat rawatan (risiko relatif, 0.97; 95% CI, 0,49-1,94).

Tiada data mengenai kualiti hidup atau penjaga beban yang sedia dari mana-mana perbicaraan.

Tiada Cadangan

Oleh kerana perubahan dalam ujian, analisis tidak kondusif untuk menyediakan cadangan untuk jadual rawatan yang optimum, kata penulis.

Di dunia barat, VaD adalah bentuk yang paling biasa kedua demensia selepas Masihi. Prevalens VaD beregu kira-kira setiap 5.3 tahun, berbanding dengan setiap 4.5 tahun untuk AD.

Ungkapan yang paling biasa VaD adalah disfungsi eksekutif. Digunakan secara meluas MMSE boleh memandang rendah penurunan kognitif pada pesakit dengan VaD kerana ia mengandungi beberapa perkara yang berkaitan dengan fungsi eksekutif, menurut penulis kajian.

Mymedabc.com