CETIRIZINE

Mymedabc.com

APA CETIRIZINE?

Cetirizine adalah jenama cetirizine, yang (OTC) antihistamin over-the-kaunter yang digunakan untuk merawat gejala sejuk dan alahan seperti bersin, gatal-gatal, mata berair, hidung berair.

Cetirizine juga digunakan untuk merawat gatal-gatal dan bengkak yang disebabkan oleh gatal-gatal kronik.

Dikeluarkan oleh McNeil-PPC, Inc, Cetirizine datang dalam bentuk tablet, tablet kunyah, dan sirap.

Cetirizine adalah ubat preskripsi sehingga tahun 2007 apabila Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA) yang diluluskan sebagai ubat OTC.

Berikutan kelulusan, Cetirizine dilaporkan produk bukan makanan baru tertinggi grossing tahun 2008 di Amerika Syarikat.

CETIRIZINE-D

Cetirizine-D adalah gabungan bahan utama Cetirizine (cetirizine) dengan pseudoephedrine decongestant dan diluluskan untuk merawat gejala selsema atau alergi, termasuk:

 • Hidung dan sinus
 • bersin
 • gatal-gatal
 • Mata berair
 • Hidung berair

Kesan-kesan sampingan Cetirizine-D termasuk:

 • Mulut kering
 • Pening
 • mengantuk
 • keletihan
 • Loya
 • Sakit perut
 • sembelit
 • tinnitus

CETIRIZINE-D DOS DAN KEHAMILAN

Dewasa dan kanak-kanak 12 tahun ke atas perlu mengambil 1 tablet Cetirizine-D setiap 12 jam dan tidak lebih daripada 2 tablet dalam tempoh 24 jam.

Kesan penggunaan Cetirizine-D pada bayi dalam kandungan tidak diketahui. Walau bagaimanapun, bahan-bahan aktif boleh masuk ke dalam susu ibu.

Jika anda hamil atau merancang untuk hamil semasa rawatan anda, berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil Cetirizine-D.

CETIRIZINE VS CLARITIN

Cetirizine dan Claritin, yang kedua-duanya over-the-kaunter ubat alahan (tiada preskripsi diperlukan untuk menggunakan mereka), sering dikelirukan dengan satu sama lain dan juga beberapa orang menggunakan mereka silih berganti.

Walaupun mereka mempunyai kesan yang sama bagi mereka yang menggunakan mereka, setiap ubat-ubatan ini mempunyai bahan-bahan yang berbeza (cetirizine untuk Cetirizine dan loratadine untuk Claritin), dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbeza pada orang tertentu.

Jika anda mengambil ubat-ubatan lain, atau jika anda mempunyai hati atau buah pinggang masalah, berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil memuat Cetirizine atau Claritin.

CETIRIZINE UNTUK ANJING

Cetirizine kadang-kadang digunakan untuk merawat dermatitis pada anjing, di bawah pengawasan doktor haiwan, walaupun ia belum diluluskan untuk kegunaan ini.

Dermatitis menyebabkan kulit anjing untuk menjadi gatal.

Dos Cetirizine pada anjing lazimnya adalah berdasarkan berat badan.

Ia telah terbukti selamat dan berkesan untuk digunakan pada anjing; Walau bagaimanapun, ia hanya boleh digunakan seperti yang disyorkan oleh doktor haiwan sebagai ubat yang boleh membahayakan haiwan peliharaan dengan masalah buah pinggang atau hati, atau mereka yang sedang hamil atau menyusu.

Di samping itu, penggubalan decongestant yang dadah, Cetirizine-D, juga mengandungi pseudoepehedrine, yang berbahaya untuk anjing. Oleh itu, ia tidak boleh digunakan.

Akhirnya, anjing atau kucing dengan hipersensitiviti kepada antihistamin tidak sepatutnya diberikan Cetirizine.

Berbincanglah dengan doktor haiwan anda sebelum merawat alahan anjing anda dengan Cetirizine.

KUPON CETIRIZINE / REBAT

Seperti banyak ubat-ubatan preskripsi, pengilang (dalam kes ini, McNeil) menawarkan pengguna yang memerlukan rawatan untuk insentif kewangan alahan untuk memilih produk khusus mereka.

Program-program tersebut boleh membantu membuat rawatan lebih murah, dan kupon disediakan untuk menerima diskaun daripada harga pembelian runcit untuk Cetirizine.

Walau bagaimanapun, keputusan di mana ubat-ubatan untuk digunakan harus berdasarkan gejala tertentu dan keperluan, dan tidak mengenai insentif kewangan yang ada. Berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan rawatan dengan Cetirizine.

AMARAN CETIRIZINE

Walaupun Cetirizine digunakan untuk merawat alahan, Hal Ehwal Pengguna melaporkan bahawa beberapa orang telah mengadu bahawa mereka mengalami gatal-gatal menjengkelkan seluruh badan mereka apabila mereka berhenti mengambil Cetirizine.

Walau bagaimanapun, label itu tidak termasuk amaran mengenai gatal-gatal.

Cetirizine boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda, jadi berhati-hati ketika memandu atau melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti lain yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Sejak cetirizine boleh membuat anda mengantuk, beritahu doktor anda jika anda menggunakan ubat-ubatan lain yang membuat anda mengantuk, seperti perubatan lain sejuk atau alahan, ubat sakit narkotik, pil tidur, perehat otot, dan ubat untuk sawan, kemurungan atau keresahan.

Minum arak boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada cetirizine.

Jika anda mendapat ujian makmal seperti alergi ujian kulit, pastikan anda memberitahu orang yang mengambil ujian dan doktor anda bahawa anda mengambil Cetirizine kerana ia boleh menyebabkan keputusan ujian tidak tepat.

KEHAMILAN DAN CETIRIZINE

Cetirizine dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan.

Walau bagaimanapun, beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa mengambil Cetirizine.

Jangan gunakan Cetirizine jika anda sedang menyusukan bayi. Cetirizine boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh membahayakan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN CETIRIZINE

Hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengambil Cetirizine dan mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius yang berikut:

 • Cepat, berdebar-debar, atau degupan jantung tidak sekata
 • Kelemahan, gegaran, atau masalah tidur
 • perasaan resah yang teruk, hiperaktif
 • kekeliruan
 • Masalah dengan penglihatan
 • Kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali

Kesan sampingan yang kurang serius daripada mengambil Cetirizine boleh termasuk yang berikut:

 • Pening
 • mengantuk
 • perasaan letih
 • Mulut kering
 • Sakit tekak
 • batuk
 • Loya
 • sembelit
 • Sakit kepala

REAKSI ALAHAN KEPADA CETIRIZINE

Sebelum mengambil cetirizine, beritahu doktor atau ahli farmasi jika anda alah kepada hydroxyzine atau levocetirizine, atau jika anda mempunyai sebarang alahan lain kerana cetirizine mungkin mengandungi bahan-bahan aktif, yang boleh menyebabkan reaksi alahan atau masalah lain.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mengambil Cetirizine dan mempunyai tanda-tanda tindak balas alahan termasuk gatal-gatal, sukar bernafas, atau bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

INTERAKSI CETIRIZINE

CETIRIZINE DAN ALKOHOL

Minum arak boleh meningkatkan kesan-kesan sampingan yang tertentu daripada cetirizine.

CETIRIZINE DAN DADAH INTERAKSI

Banyak ubat boleh berinteraksi dengan Cetirizine.

Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda ambil, termasuk preskripsi dan ubat-ubatan bukan preskripsi, vitamin, dan makanan tambahan herba. The followingmedications diketahui mempunyai interaksi yang signifikan dengan cetirizine lisan:

 • Amphadase, Hydase, Vitrase dan Wydase (hyaluronidase (ovine))
 • Bosulif (bosutinib)
 • Iclusig (ponatinib)
 • Juxtapid (lomitapide)
 • Kaletra (lopinavir-ritonavirl)
 • Latudal (lurasidone)
 • Nardil (phenelzine)
 • Onfi (clobazam)
 • Norvir (ritonavir)
 • Xalkori (crizotinib)
 • Zelboraf (vemurafenib)

CETIRIZINE DOS

Cetirizine diberikan sebagai dos harian pada satu masa pada siang hari yang bekerja untuk anda.

Ia boleh didapati sebagai 5 miligram (mg) dan 10 mg tablet, 1 mg / mL sirap, dan 5 mg dan 10 mg tablet kunyah, yang boleh diambil dengan atau tanpa air dan tanpa mengambil kira pengambilan makanan.

Dewasa dan kanak-kanak 12 tahun dan lebih tua disyorkan dos permulaan 5 mg atau 10 mg setiap hari, bergantung kepada berapa teruk gejala mereka.

CETIRIZINE KANAK

Berikut adalah disyorkan dos Cetirizine untuk kanak-kanak, tetapi bercakap dengan pakar pediatrik anda mengenai dos yang betul untuk anak anda.

6 hingga 11 tahun:  Dos permulaan yang disarankan Cetirizine adalah 5 mg atau 10 mg sekali sehari bergantung kepada bagaimana teruk gejala mereka.

2 hingga 5 tahun:  Dos permulaan yang disarankan Cetirizine 2.5 mg (½ sudu teh) sirap sekali sehari. Dos dalam kumpulan umur ini boleh meningkat kepada dos maksimum 5 mg setiap hari diberi sebagai 1 sudu teh sirap sekali sehari atau ½ sudu teh sirap diberikan setiap 12 jam, atau 5 mg kunyah tablet sekali sehari.

Berumur 6 bulan hingga 2 tahun:  Syrup adalah disyorkan untuk kanak-kanak di bawah umur 2 tahun. Dos yang disyorkan untuk Cetirizine sirap pada kanak-kanak 6 bulan hingga 23 bulan usia adalah 2.5 mg (½ sudu teh) sekali sehari. Dos pada kanak-kanak 12 hingga 23 bulan usia boleh meningkat kepada dos maksimum 5 mg setiap hari, yang diberikan sebagai ½ sudu teh (2.5 mg) setiap 12 jam.

CETIRIZINE DALAM ORANG DENGAN BUAH PINGGANG DAN HATI KEMEROSOTAN

Bagi orang-orang yang berumur 12 tahun dan lebih tua dengan penurunan fungsi renal (buah pinggang) yang menjalani rawatan dialisis buah pinggang atau yang mempunyai hepatik (hati) masalah, 5 mg sekali sehari adalah disyorkan.

Kanak-kanak berumur 6 hingga 11 tahun dengan buah pinggang atau hati fungsi terjejas harus menggunakan dos yang lebih rendah yang disyorkan.

Kanak-kanak di bawah 6 tahun dengan buah pinggang terjejas atau fungsi hati tidak perlu mengambil Cetirizine.

CETIRIZINE DALAM GERIATRIC PESAKIT

Bagi orang-orang 77 tahun dan lebih tua, 5 mg sekali sehari adalah disyorkan.

CETIRIZINE OVERDOSE

Jika anda atau seseorang yang anda tahu mengambil masa yang terlalu Cetirizine, hubungi pusat kawalan racun atau bilik kecemasan dengan segera.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk mengantuk yang teruk.

Kanak-kanak mungkin memaparkan perubahan mood, seperti kegelisahan dan keresahan sebelum mengantuk.

TERLEPAS DOS CETIRIZINE

Jika anda terlepas dos Cetirizine, bawa ia sebaik sahaja anda ingat.

Walau bagaimanapun, jika ia dekat waktunya untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan menyambung semula jadual biasa anda.

Jangan gandakan dos untuk mengejar.

VIDEO CETIRIZINE

Mymedabc.com