CETRORELIX

Mymedabc.com

APA CETRORELIX?

blok Cetrorelix kesan hormon gonadotropin-melepaskan yang berlaku secara semula jadi (GnRH).GnRH mengawal pembebasan hormon lain, hormon luteinizing (LH), yang mendorong ovulasi (pengeluaran telur dari ovari) semasa kitaran haid. Semasa rawatan hormon untuk rangsangan ovari, ovulasi pramatang boleh membawa kepada telur yang tidak sesuai untuk persenyawaan.blok Cetrorelix ovulasi pra-matang yang tidak diingini ini.

Cetrorelix digunakan untuk mencegah ovulasi pra-matang semasa rangsangan ovari terkawal.

Cetrorelix juga boleh digunakan untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan gunakan cetrorelix jika anda hamil. Cetrorelix adalah dalam kategori kehamilan FDA X. Ini bermakna cetrorelix diketahui menyebabkan kecacatan kelahiran.

Berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan cetrorelix jika anda mempunyai penyakit buah pinggang atau mana-mana (buah pinggang) masalah buah pinggang. Cetrorelix tidak boleh digunakan pada pesakit yang mengalami masalah buah pinggang yang teruk.

Jangan gunakan cetrorelix tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada gonadotropin-melepaskan hormon (Lupron, Antagon, Goserelin, Naferelin, Synarel, Zoladex), mannitol, atau ubat yang sama dengan cetrorelix.

Jangan gunakan cetrorelix jika anda hamil. Cetrorelix adalah dalam kategori kehamilan FDA X. Ini bermakna cetrorelix diketahui menyebabkan kecacatan kelahiran.

Ia adalah tidak diketahui sama ada cetrorelix pas ke dalam susu ibu. Jangan gunakan cetrorelix tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan cetrorelix jika anda mempunyai penyakit buah pinggang atau mana-mana (buah pinggang) masalah buah pinggang. Cetrorelix tidak boleh digunakan pada pesakit yang mengalami masalah buah pinggang yang teruk.

KESAN-KESAN SAMPINGAN CETRORELIX

Berhenti menggunakan cetrorelix dan dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami reaksi alergi (sukar bernafas, penutupan tekak anda, bengkak pada bibir, lidah, atau muka, atau gatal-gatal).

Kira-kira 3.5 \% daripada pesakit wanita dirawat dengan cetrorelix telah membangunkan sindrom hyperstimulation ovari (OHSS). Gejala OHSS termasuk sakit pelvik yang teruk, bengkak pada tangan atau kaki, sakit perut dan bengkak, sesak nafas, berat badan, pengeluaran air kencing rendah, cirit-birit, dan loya atau muntah-muntah. OHSS boleh membawa maut. Beritahu doktor anda dengan segera atau mendapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami mana-mana gejala-gejala ini.

Kesan sampingan yang lain juga boleh berlaku. Beritahu doktor anda jika anda mengalami

  • loya;
  • sakit kepala; atau
  • kemerahan, lebam, gatal-gatal, atau bengkak di tempat suntikan.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI CETRORELIX

Tiada sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti semasa terapi dengan cetrorelix kecuali diarahkan oleh doktor anda.

Ia adalah tidak diketahui sama ada ubat-ubatan lain akan berinteraksi dengan cetrorelix.Berbincang dengan doktor dan ahli farmasi anda sebelum mengambil sebarang preskripsi atau over-the-kaunter ubat-ubatan, termasuk produk herba.

CETRORELIX DOS

Gunakan cetrorelix seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jika anda tidak faham arahan ini, tanya doktor, jururawat, atau ahli farmasi untuk menjelaskan kepada anda.

Cetrorelix dimaksudkan untuk subkutaneus (di bawah kulit) pentadbiran. Jika anda sedang mentadbir ubat ini di rumah, doktor anda akan memberikan anda arahan terperinci mengenai bagaimana untuk campuran penyelesaian dan mentadbir suntikan. Jangan menyuntik cetrorelix jika anda tidak pasti bagaimana.

Cetrorelix yang ditetapkan untuk digunakan sebagai dos tunggal (3 mg), atau untuk digunakan sekali sehari (0.25 mg). Doktor anda akan menentukan rawatan regimen yang terbaik untuk anda.Ikut arahan doktor anda.

Basuh tangan dengan betul menggunakan sabun dan air sebelum menyediakan dan mentadbir ubat ini.

Menyediakan suntikan:

  • Pada permukaan yang bersih, meletakkan segala-galanya yang anda perlukan. Flip off penutup plastik botol. Lap cincin aluminium dan penutup getah dengan alkohol lap. Ambil jarum suntikan dengan tanda kuning dan membuang pembalut. Alat suntikan pra-diisi (diisi dengan air steril untuk suntikan) dan mengeluarkan penutup. Letakkan jarum pada picagari pra-diisi dan mengeluarkan penutup. Tolak jarum melalui pusat penutup getah daripada botol.Menyuntik air ke dalam botol dan dengan perlahan-lahan menolak plunger alat penyuntik.Tinggalkan picagari pada botol. Perlahan-lahan goncang botol sehingga penyelesaian adalah jelas dan tanpa sisa. Elakkan membentuk buih semasa pembubaran.
  • Menarik balik seluruh kandungan botol ke dalam picagari. Jika cecair yang tinggal dalam botol, terbalikkan botol, tarik balik jarum sehingga pembukaan jarum adalah hanya di dalam penyumbat. Jika anda melihat dari sisi melalui jurang pada penyumbat, anda boleh mengawal pergerakan jarum dan cecair. Ia adalah penting untuk menarik balik keseluruhan kandungan botol. Ceraikan penyuntik daripada jarum dan meletakkan alat penyuntik.
  • Ambil jarum suntikan dengan tanda kelabu dan mengeluarkan pembalut itu. Letakkan jarum pada picagari dan keluarkan penutup jarum. Terbalikkan picagari dan tolak pelocok sehingga semua gelembung udara telah ditolak keluar. Jangan sentuh jarum atau membenarkan jarum menyentuh mana-mana permukaan.

Untuk mentadbir suntikan:

  • Pilih tempat suntikan pada dinding abdomen yang lebih rendah, sebaik-baiknya di sekeliling butang perut. Jika anda berada di regimen pelbagai dos (0.25 mg), pilih tempat suntikan yang berbeza setiap hari untuk mengurangkan kerengsaan tempatan. Mengambil alkohol kedua lap dan membersihkan kulit pada tempat suntikan. Menyuntik dos yang ditetapkan seperti yang diarahkan oleh doktor anda atau pembekal penjagaan kesihatan.

Gunakan penyelesaian serta-merta selepas ia bercampur. Buang mana-mana ubat yang ditinggalkan.

Jangan sekali-kali menggunakan semula jarum atau picagari. Melupuskan semua jarum dan alat suntikan, tusukan tahan bekas pelupusan yang sesuai.

Menyimpan produk cetrorelix 3 mg pada suhu bilik, jauh daripada cahaya langsung, kelembapan, dan haba. Menyimpan dulang dibungkus dalam bungkusan luar untuk melindunginya daripada cahaya.

Menyimpan produk cetrorelix 0.25 mg di dalam peti sejuk di luar kadbod asal, untuk melindunginya daripada cahaya dan kelembapan.

Dos berlebihan cetrorelix tidak mungkin mengancam kehidupan. Jika berlebihan cetrorelix disyaki, memberitahu doktor anda dengan segera untuk memeriksa sama ada pelarasan prosedur rangsangan ovari yang lanjut diperlukan. Jika anda tidak boleh menghubungi doktor anda, hubungi bilik kecemasan atau pusat kawalan racun untuk mendapatkan nasihat.

Hubungi doktor anda jika anda terlepas dos cetrorelix. Jangan gunakan dua dos ubat ini tanpa berbincang dengan doktor anda.

VIDEO CETRORELIX

Mymedabc.com