CHLORAMPHENICOL

Mymedabc.com

APA YANG CHLORAMPHENICOL DIGUNAKAN UNTUK?

 • Yang teruk, jangkitan yang berpotensi mengancam nyawa, seperti keracunan darah atau meningitis, terutamanya yang disebabkan oleh Haemophilus influenzae .
 • Kepialu.

BAGAIMANAKAH CHLORAMPHENICOL BERFUNGSI?

Chloramphenicol dikenali sebagai antibiotik spektrum luas, yang bermaksud Chloramphenicol berkesan terhadap jangkitan yang disebabkan oleh pelbagai jenis bakteria.

Chloramphenicol berfungsi dengan menghalang bakteria daripada menghasilkan protein yang penting kepada mereka. Tanpa protein ini bakteria tidak boleh berkembang, meniru dan peningkatan dalam nombor. oleh itu Chloramphenicol mengawal jangkitan dan baki bakteria mati atau terbunuh oleh sistem imun badan.

Chloramphenicol berpotensi boleh mempunyai kesan sampingan pada sum-sum tulang, di mana sel-sel darah dibuat. Atas sebab ini chloramphenicol hanya digunakan dalam rawatan jangkitan yang serius, yang mana antibiotik lain tidak berfungsi atau tidak sesuai.

BAGAIMANA SAYA MENGAMBILNYA?

 • kapsul Chloramphenicol boleh diambil sama ada dengan atau tanpa makanan. Kapsul boleh ditelan dengan minuman air.
 • Dos yang ditetapkan dan kekerapan ubat yang perlu diambil bergantung kepada tahap jangkitan. Chloramphenicol biasanya diambil empat kali sehari. Ia adalah penting untuk mengikut arahan yang diberikan oleh doktor anda. Ini akan dicetak pada label pendispensan ahli farmasi anda telah meletakkan pada paket perubatan.
 • Ia adalah penting untuk mengambil ubat ini secara berkala dan menamatkan kursus yang ditetapkan kecuali diarahkan sebaliknya.

AMARAN!

 • Ubat ini berpotensi boleh mempunyai kesan sampingan pada sel-sel darah anda. Sebelum memulakan rawatan dengan kapsul chloramphenicol anda perlu menjalani ujian darah untuk memeriksa sel-sel darah anda. Ujian-ujian ini juga perlu dijalankan secara berkala manakala yang mempunyai rawatan dengan chloramphenicol.

GUNAKAN DENGAN BERHATI-HATI

 • Orang tua.
 • Orang dengan penurunan fungsi buah pinggang.
 • Orang yang menurun fungsi hati.

TIDAK BOLEH DIGUNAKAN DALAM

 • gangguan darah keturunan dipanggil Porphyria.
 • Mengandung.
 • Penyusuan.

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda alah kepada mana-mana bahan-bahan. Sila maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda pernah mengalami apa-apa alahan.

Jika anda rasa anda telah mengalami reaksi alahan, berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

KEHAMILAN DAN PENYUSUAN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa mengandung atau menyusukan bayi. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan lain boleh digunakan dengan selamat semasa hamil atau menyusukan bayi memberikan manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada bayi dalam kandungan.Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil, sebelum menggunakan ubat-ubatan.

 • Pengeluar menyatakan bahawa ubat ini tidak boleh biasanya digunakan semasa hamil kerana Chloramphenicol berpotensi boleh membahayakan bayi yang sedang membangun. Ia adalah yang paling mungkin menyebabkan masalah pada bayi jika digunakan dalam trimester ketiga.Dapatkan nasihat perubatan lanjut daripada doktor anda.
 • Ubat ini boleh masuk ke dalam susu ibu. Kerana ini berpotensi mempunyai kesan sampingan pada bayi kejururawatan Chloramphenicol adalah disyorkan bahawa wanita yang memerlukan rawatan dengan ubat ini tidak boleh menyusukan bayi mereka. Berbincang dengan doktor anda.

KESAN SAMPINGAN

Ubat-ubatan dan kesan sampingan mereka mungkin boleh menjejaskan individu dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan ubat ini.Hanya kerana kesan sampingan yang dinyatakan di sini, Chloramphenicol tidak bermakna bahawa semua orang yang menggunakan ubat ini akan mengalami itu atau apa-apa kesan sampingan.

 • Mulut kering.
 • mulut sakit.
 • Keradangan lidah (glossitis).
 • Rasa atau sakit.
 • Cirit-birit.
 • Sakit kepala.
 • Kemurungan.
 • ruam gatal (urticaria).
 • gangguan darah yang boleh menjadi serius.
 • Keradangan saraf optik (radang urat saraf optik), yang boleh menyebabkan gangguan penglihatan seperti kabur atau kehilangan penglihatan sementara.
 • Keradangan saraf periferal (radang urat saraf periferal), yang boleh menyebabkan gejala-gejala seperti pin dan jarum sensasi.

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di atas mungkin tidak merangkumi semua kesan-kesan sampingan yang dilaporkan oleh pengilang ubat ini.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa-apa risiko lain yang mungkin berkaitan dengan ubat ini, sila baca maklumat yang diberikan dengan ubat atau berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi.

BAGAIMANA UBAT INI BOLEH MEMBERI KESAN KEPADA UBAT-UBATAN LAIN?

Ia adalah penting untuk memberitahu doktor atau ahli farmasi apa ubat anda sudah mengambil, termasuk yang dibeli tanpa preskripsi dan ubat-ubatan herba, sebelum anda memulakan rawatan dengan ubat ini anda. Begitu juga, semak dengan doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan baru ketika mengambil satu ini, untuk memastikan bahawa gabungan itu selamat.

Chloramphenicol yang boleh meningkatkan tahap phenytoin , ciclosporin dan tacrolimus dalam darah. Jika anda mengambil salah satu daripada ubat-ubatan ini Chloramphenicol adalah penting bahawa jumlah ubat dalam darah anda dipantau semasa anda menjalani rawatan dengan chloramphenicol.

Chloramphenicol boleh meningkatkan kesan anti-pembekuan darah di warfarin . Ini boleh meningkatkan masa pembekuan darah (INR) dan meningkatkan risiko pendarahan. INR anda perlu diperiksa dengan lebih kerap jika anda mengambil kapsul chloramphenicol dengan warfarin .Anda warfarin dos mungkin perlu mengurangkan semasa anda mengambil kapsul chloramphenicol.

Chloramphenicol juga boleh meningkatkan kesan beberapa ubat anti-diabetes dikenali sebagai sulfonylureas, seperti Gliclazide , glipizide atau tolbutamide , dan menyebabkan mereka mempunyai kesan yang lebih besar kepada mengurangkan tahap gula dalam darah (hipoglisemia).Tahap gula dalam darah anda mungkin perlu diperiksa dengan lebih kerap jika anda mengambil kapsul chloramphenicol dan sulfonylurea a.

Rifampicin dan phenobarbital boleh mengurangkan jumlah chloramphenicol dalam darah, membuat Chloramphenicol kurang berkesan untuk merawat jangkitan.

Mungkin ada peningkatan risiko kesan sampingan jika ubat ini digunakan dalam kombinasi dengan ubat-ubatan lain yang boleh menjejaskan bilangan sel darah, contohnya antipsychotic clozapine .

Vaksin kepialu Oral ( Vivotif ) tidak boleh diambil sehingga sekurang-kurangnya tiga hari selepas anda selesai kursus antibiotik ini, kerana antibiotik boleh membuat vaksin ini kurang berkesan.

Pada masa lalu, wanita yang menggunakan kontraseptif hormon seperti pil atau patch akan dinasihatkan untuk menggunakan kaedah tambahan kontraseptif (seperti kondom) semasa mengambil antibiotik seperti ini dan tujuh hari selepas tamat kursus. Walau bagaimanapun, nasihat ini kini telah berubah. Anda tidak lagi perlu menggunakan kaedah tambahan kontraseptif dengan pil, patch atau cincin faraj semasa anda mengambil antibiotik. Perubahan ini dalam nasihat datang kerana setakat ini tidak ada bukti untuk membuktikan bahawa antibiotik (selain daripada rifampicin atau rifabutin) menyentuh pil ini. Itulah petunjuk terkini dari Fakulti Seksual & Reproduktif Healthcare.

Walau bagaimanapun, jika anda mengambil pil dan pengalaman muntah atau cirit-birit kontraseptif akibat daripada mengambil antibiotik ini, anda perlu ikut arahan untuk muntah dan cirit-birit yang dinyatakan di dalam risalah yang diberikan dengan pil anda.

UBAT-UBATAN LAIN YANG MENGANDUNGI BAHAN AKTIF YANG SAMA

 • suntikan Kemicetine.

kapsul Chloramphenicol hanya terdapat secara umum (iaitu tanpa jenama).

Chloramphenicol titis telinga dan titis mata juga disediakan.

CHLORAMPHENICOL VIDEO

Mymedabc.com