CHLORPHENESIN

Mymedabc.com

APAKAH CHLORPHENESIN ?

Chlorphenesin adalah relaxant otot. Ia berfungsi dengan menyekat impuls saraf (atau sensasi kesakitan) yang dihantar ke otak anda.

Chlorphenesin digunakan, bersama-sama dengan yang lain dan terapi fizikal, untuk merawat kecederaan dan keadaan otot yang menyakitkan lain.

Chlorphenesin tidak boleh didapati secara komersial di Amerika Syarikat.

Chlorphenesin juga boleh digunakan untuk tujuan selain daripada yang disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGAMBILCHLORPHENESIN ?

Ambil chlorphenesin seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jika anda tidak faham arahan ini, tanya ahli farmasi, jururawat, atau doktor untuk menjelaskan kepada anda.

Ambil setiap dos dengan segelas penuh air.

Store chlorphenesin pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKINCHLORPHENESIN ?

Berhenti mengambil chlorphenesin dan dapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami reaksi alergi (sukar bernafas, penutupan tekak anda, bengkak pada bibir, lidah, atau muka, atau gatal-gatal).

Lain-lain kesan sampingan, kurang serius mungkin lebih cenderung untuk berlaku. Terus mengambil chlorphenesin dan berbincang dengan doktor anda jika anda mengalami

  • mengantuk, pening, atau kekeliruan;
  • sakit kepala;
  • gemuruh atau insomnia; atau
  • loya atau sakit perut.

Kesan-kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan di sini juga boleh berlaku. Berbincang dengan doktor anda mengenai sebarang kesan sampingan yang kelihatan luar biasa atau yang amat mengganggu.

APAKAH UBAT LAIN YANG AKAN MENJEJASKANCHLORPHENESIN ?

Banyak ubat-ubatan boleh meningkatkan kesan chlorphenesin , yang boleh membawa kepada ubat pelali berat. Sebelum mengambil ubat ini, beritahu doktor anda jika anda mengambil mana-mana ubat yang berikut:

  • antihistamin seperti brompheniramine (Dimetane, Bromfed, lain-lain), chlorpheniramine (Chlor-Trimeton, Teldrin, lain-lain), azatadine (Optimine), clemastine (Tavist), dan lain-lain lagi;
  • narkotik (ubat tahan sakit) seperti Meperidine (Demerol), morfin (MS Contin, MSIR, lain-lain), Propoxyphene (Darvon, Darvocet), hydrocodone (Lorcet, Vicodin), oxycodone (Percocet, Percodan), fentanyl (Duragesic), dan codeine (Fiorinal, fioricet, Tylenol # 3, lain-lain);
  • sedatif seperti phenobarbital (Solfoton, berongga), amobarbital (Amytal), dan secobarbital (Seconal);
  • phenothiazines seperti chlorpromazine (Thorazine), fluphenazine (Prolixin), mesoridazine (Serentil), perphenazine (Trilafon), prochlorperazine (Compazine), thioridazine (Mellaril), dan trifluoperazine (Stelazine); atau
  • antidepresan seperti doxepin (Sinequan), imipramine (Tofranil), nortriptyline (Pamelor), fluoxetine (Prozac), paroxetine (Paxil), sertraline (Zoloft), phenelzine (Nardil), dan tranylcypromine (Parnate).

Dadah selain daripada yang disenaraikan di sini juga boleh berinteraksi dengan chlorphenesin .Berbincang dengan doktor dan ahli farmasi sebelum mengambil sebarang ubat preskripsi atau over-the-kaunter.

APA YANG PERLU SAYA ELAKKAN SEMASA MENGAMBILCHLORPHENESIN ?

Berhati-hati ketika memandu, mengendalikan mesin, atau melakukan aktiviti berbahaya yang lain.Chlorphenesin boleh menyebabkan pening atau mengantuk. Jika anda mengalami pening atau mengantuk, elakkan aktiviti-aktiviti ini.

Menggunakan alkohol berhati-hati. Alkohol boleh meningkatkan mengantuk dan pening semasa anda mengambil chlorphenesin .

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA BERLEBIHAN?

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan.

Tanda-tanda chlorphenesin berlebihan termasuk mengantuk dan loya.

APA YANG AKAN BERLAKU SEKIRANYA SAYA TERTINGGAL SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan mengambil hanya dos seterusnya yang dijadualkan secara tetap. Jangan ambil dos berganda ubat ini.

APAKAH MAKLUMAT YANG PALING PENTING YANG PERLU SAYA TAHU TENTANG CHLORPHENESIN ?

Chlorphenesin tidak boleh didapati secara komersial di Amerika Syarikat.

Berhati-hati ketika memandu, mengendalikan mesin, atau melakukan aktiviti berbahaya yang lain.Chlorphenesin boleh menyebabkan pening atau mengantuk. Jika anda mengalami pening atau mengantuk, elakkan aktiviti-aktiviti ini.

Menggunakan alkohol berhati-hati. Alkohol boleh meningkatkan mengantuk dan pening semasa anda mengambil chlorphenesin .

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBILCHLORPHENESIN ?

Sebelum mengambil chlorphenesin , beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati.Anda mungkin memerlukan dos yang lebih rendah atau pemantauan khas semasa terapi.

Ia adalah tidak diketahui sama ada chlorphenesin akan membahayakan bayi dalam kandungan.Jangan mengambil chlorphenesin tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda jika anda hamil.

Ia juga tidak diketahui sama ada chlorphenesin pas ke dalam susu ibu. Jangan mengambilchlorphenesin tanpa terlebih dahulu berbincang dengan doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Chlorphenesin tidak diluluskan untuk digunakan pada kanak-kanak.

DI MANA SAYA BOLEH MENDAPATKAN MAKLUMAT LANJUT?

Ahli farmasi anda mempunyai lebih banyak maklumat mengenai chlorphenesin ditulis untuk profesional kesihatan yang anda boleh membaca.

APAKAH UBAT-UBAT SAYA KELIHATAN SEPERTI?

Chlorphenesin boleh didapati dengan preskripsi di bawah jenama Maolate. Jenama atau generik formulasi lain juga boleh disediakan. Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda ada tentang ubat ini, terutamanya jika ia adalah baru kepada anda.

  • Maolate 400 mgtan, tablet menjaringkan

Mymedabc.com