CHLORPHENIRAMINE

Mymedabc.com
Jenis ubat antihistamin
Digunakan untuk alahan
Juga dipanggil Allercalm® Relief Allergy; Hayleve®; Piriton®; Pollenase antihistamine
Terdapat sebagai Tablet, ubat cecair oral dan suntikan

Chlorphenamine tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai sedating antihistamin. Ia digunakan untuk melegakan alahan (seperti demam alergi, makanan dan ubat alahan, dan tindak balas alergi kulit), dan juga untuk melegakan gatal-gatal disebabkan oleh jangkitan seperti cacar air. Ia juga diberikan untuk merawat jenis tindak balas alergi dipanggil anafilaksis, yang merupakan kecemasan perubatan.

Pendedahan kepada bahan-bahan seperti debunga, bulu haiwan peliharaan, kacang, kerang atau gigitan serangga boleh menyebabkan sesetengah orang untuk menghasilkan lebihan yang histamin kimia dipanggil. Ini menyebabkan gejala alahan yang boleh termasuk bengkak, ruam kulit, bersin, mata berair dan hidung berair atau tersumbat. Kerana blok chlorphenamine kesan histamine, ia membantu melegakan gejala-gejala alahan seperti ini.

Chlorphenamine terdapat pada preskripsi, atau anda boleh membelinya tanpa preskripsi di farmasi.

Untuk memastikan bahawa ini adalah rawatan yang tepat untuk anda, sebelum anda (atau anak anda) mula mengambil chlorphenamine ia adalah penting bahawa anda membincangkan rawatan dengan doktor atau ahli farmasi jika:

 • Anda hamil atau menyusu.
 • Anda mempunyai masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Anda mempunyai keadaan yang menyebabkan tekanan meningkat di mata anda, sepertiglaukoma .
 • Anda mempunyai masalah prostat, atau jika anda telah mengalami apa-apa kesukaran membuang air kecil.
 • Anda tahu anda mempunyai tersumbat di dalam usus kecil anda.
 • Anda mempunyai epilepsi.
 • Anda mengambil sebarang ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai chlorphenamine dan akan memberikan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil chlorphenamine betul-betul seperti doktor, doktor gigi dan ahli farmasi memberitahu anda. Dos yang disyorkan biasa adalah seperti berikut:
  • Dewasa: 4 mg (1 tablet atau 10 ml ubat cecair) setiap 4-6 jam. Jangan mengambil lebih daripada enam dos (24 mg) sehari jika anda berusia di bawah 65 tahun, atau lebih daripada sejumlah tiga dos (12 mg) sehari jika anda lebih daripada 65 tahun.
  • Kanak-kanak berumur 6-12 tahun: 2 mg (perubatan 5 ml cecair) setiap 4-6 jam. Jangan mengambil lebih daripada sejumlah enam dos (12 mg) sehari.
  • Kanak-kanak berumur 2-6 tahun: 1 mg (2.5 ml ubat cecair) setiap 4-6 jam. Jangan mengambil lebih daripada sejumlah enam dos (6 mg) sehari.
  • Kanak-kanak 1-2 tahun: 1 mg (2.5 ml cecair perubatan) dua kali sehari, sebaik-baiknya pada waktu pagi dan petang.
 • Anda boleh mengambil chlorphenamine sebelum atau selepas makan. Sesetengah orang mendapati ia membantu untuk menelan tablet dengan minuman air.
 • Jika anda sedang memberi ubat chlorphenamine cecair kepada kanak-kanak, pastikan anda ikut arahan dos pada botol dengan teliti supaya kamu menyukat dos yang betul untuk usia anak anda.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, jangan bimbang, hanya mengambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar dan kemudian terus seperti sebelum ini. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Kebanyakan orang hanya perlu mengambil antihistamin untuk masa yang singkat apabila mereka mempunyai gejala. Anda perlu berhenti mengambil chlorphenamine sekali gejala anda telah berkurangan.
 • Chlorphenamine boleh menyebabkan mengantuk. Jika ini berlaku kepada anda, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin. Alkohol akan membuat mengantuk lebih teruk, jadi ia adalah yang terbaik untuk tidak minum alkohol semasa anda berada di chlorphenamine.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau apa-apa rawatan atau ujian (terutamanya jika ia adalah untuk menguji alahan), beritahu orang itu kerana menjalankan rawatan yang anda mengambil antihistamin. Ini adalah kerana anda mungkin dinasihatkan untuk berhenti mengambil chlorphenamine untuk masa yang singkat sebelum beberapa ujian alahan.
 • Chlorphenamine boleh menyebabkan kulit sesetengah orang untuk menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Gunakan pelindung matahari yang melindungi daripada cahaya UVA dan mempunyai faktor perlindungan matahari (SPF) sekurang-kurangnya 15, terutamanya dalam cahaya matahari yang kuat atau sehingga anda tahu bagaimana kulit anda bertindak balas. Jangan gunakan kerusi untuk berjemur.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan antihistamin. Ini kerana beberapa ubat-ubatan lain boleh mengganggu kerja-kerja chlorphenamine cara dan boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Kanak-kanak dan lebih 65 tahun boleh menjadi lebih terdedah kepada kesan sampingan dari chlorphenamine. Anda akan dapati senarai penuh kesan sampingan dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda tetapi jadual di bawah mengandungi yang paling biasa.Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika ada meneruskan atau menjadi menyusahkan.

Common chlorphenamine kesan sampingan
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa penglihatan pening atau mengantuk, dan kabur Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda berasa lebih baik. Jangan minum alkohol
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Mulut kering Cuba menghisap gula-gula gula-gula-gula getah atau gula-percuma
Kurang tumpuan, sakit perut, kesukaran membuang air kecil, rasa unco diselaraskan, cepat marah (kanak-kanak) Bercakap dengan doktor anda jika mana-mana ini menjadi menyusahkan

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor, doktor gigi atau ahli farmasi untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

CHLORPHENIRAMINE VIDEO

Mymedabc.com