CHOLINE

Mymedabc.com

Apakah choline?
Choline umumnya tidak dianggap vitamin, tetapi ia adalah satu mikronutrien penting. Walaupun tidak ada lagi yang Nilai rasmi Harian (cadangan bertujuan negeri kekurangan mengelakkan), Pengambilan yang mencukupi (AI) peringkat bagi choline telah ditubuhkan oleh National Academy of Sciences pada tahun 1998. Walaupun tubuh manusia mampu mensintesis choline, ia lebih merupakan diperolehi melalui diet, termasuk penggunaan hati, telur, susu ibu dan makanan choline-kaya yang lain. Choline adalah penting untuk fungsi hati yang sihat dan perkembangan otak yang normal.

Mengapa ia perlu?
Choline digunakan oleh tubuh dalam pelbagai cara termasuk membantu isyarat saraf, pengekalan selaput sel, mengangkut trigliserida dari hati, dan sebagai juzuk tisu sistem saraf dalam perkembangan otak awal. Choline juga pelopor asetilkolina, neurotransmitter yang penting untuk saraf dan otot fungsi, dan komponen lesitin, yang adalah penting untuk metabolisme hati yang normal. Tanpa pengambilan makanan yang mencukupi choline, terdapat risiko yang lebih tinggi daripada biasa kerosakan hati yang kronik dan kegagalan hati akhirnya. Choline adalah penting dalam membentuk lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) di dalam hati, yang membantu lemak pengangkutan dari organ yang kepada sel-sel di seluruh badan. Walaupun VLDL dianggap satu bentuk “buruk” kolesterol kerana tahap yang tinggi menunjukkan yang banyak beredar trigliserida, jika tahap VLDL jatuh terlalu rendah, lemak akan mula berkumpul di dalam hati.

Apakah tanda-tanda kekurangan?
Terdapat kemungkinan yang lebih tinggi kekurangan choline pada orang dengan keadaan yang dikenali sebagai hati berlemak. Dalam tikus, kekurangan choline diet telah dikaitkan dengan peningkatan insiden kanser hati. Kerana ia adalah satu komponen membran sel dan neurotransmitter, dan digunakan dalam isyarat saraf, Choline juga boleh memainkan peranan dalam ingatan; sebaliknya, kehilangan ingatan dan demensia mungkin menunjukkan kekurangan choline, walaupun lebih banyak kajian diperlukan untuk mengesahkan persatuan itu.

? Berapa banyak, dan apa jenis, adakah perlu dewasa
The National Academy of Sciences ditubuhkan tahap Pengambilan yang mencukupi:

 • lelaki, 550 mcg
 • wanita, 425 mcg
 • perempuan hamil tanpa mengira usia, 450 mg
 • menyusu wanita tanpa mengira usia, 550 mg

Tiada Nilai harian rasmi cadangan, tetapi Dr. Weil mencadangkan pengambilan harian sekurang-kurangnya 550 mg.

Berapakah kanak-kanak perlukan?
The National Academy of Sciences ditubuhkan tahap Pengambilan yang mencukupi seperti berikut:

 • bayi 0-6 bulan, 125 mg
 • bayi 6-12 bulan, 150 mg
 • kanak kecil 1-3 tahun, 200 mg
 • kanak-kanak 4-8 tahun, 250 mg
 • lelaki muda 9-13 tahun, 375 mg
 • wanita muda 9-13 tahun, 375 mg
 • remaja dan lelaki dewasa 14 tahun dan lebih tua, 550 mg
 • perempuan remaja 14-18 tahun, 400 mg

Dr. Weil bersetuju bahawa cadangan ini mewakili dos minimum yang berhemah.

Bagaimana anda mendapatkan cukup daripada makanan?
Kebanyakan choline hadir dalam bentuk phosphatidycholine – sejenis lemak yang menggabungkan choline sebagai komponen struktur utama. Ia didapati dengan banyaknya di dalam kuning telur, hati lembu, germa gandum, daging lembu, makanan soya, tauge, ikan kod, salmon, brokoli, mentega kacang dan coklat susu. Sesetengah multivitamin juga menyediakan choline sebagai bahan. Ia adalah penting untuk memasukkan makanan yang mengandungi choline dalam diet anda, terutamanya jika anda tidak makan telur secara teratur.

Adakah terdapat apa-apa risiko yang berkaitan dengan terlalu banyak?
Berlebihan choline boleh menyebabkan tekanan darah rendah, muntah-muntah dan cirit-birit. Dos yang sangat tinggi – melebihi 10 gram sehari – dikaitkan dengan pembentukan trimethylamine, hasil sampingan metabolik choline, menyebabkan bau hanyir yang dikeluarkan oleh kulit.

Adakah terdapat apa-apa pertimbangan khas lain?

 • Ia adalah penting untuk memasukkan susu dalam diet bayi yang baru lahir kerana ia adalah sumber utama choline untuk bayi.
 • Vegetarian dan vegan perlu memberi tumpuan kepada pengambilan choline mereka dan termasuk soya dan makanan choline lain yang kaya dalam diet mereka sebagai ganti telur dan hati lembu.

VIDEO CHOLINE

Mymedabc.com