CHONDROITIN

Mymedabc.com

GAMBARAN KESELURUHAN

Chondroitin adalah molekul yang berlaku secara semula jadi di dalam badan. Ia merupakan komponen utama tulang rawan, sukar, tisu penghubung yang bantal sendi. kondroitin Commercial datang daripada sumber semula jadi, seperti jerung dan tulang rawan lembu, atau pengeluaran sintetik. Chondroitin membantu mengekalkan tulang rawan yang sihat dengan menyerap cecair (terutamanya air) ke dalam tisu penghubung. Ia juga boleh menghalang enzim yang memecahkan tulang rawan, dan ia menyediakan blok bangunan untuk tubuh untuk menghasilkan rawan baru.

Beberapa kajian saintifik menunjukkan bahawa kondroitin mungkin satu rawatan berkesan untuk osteoartritis (OA). OA adalah sejenis artritis dicirikan oleh kerosakan dan kehilangan akhirnya rawan, sama ada disebabkan oleh kecederaan atau haus dan lusuh biasa. Ia biasanya berlaku sebagai orang umur. Dalam beberapa kajian, makanan tambahan kondroitin telah mengurangkan kesakitan OA. Tidak semua kajian adalah positif, walaupun, dan beberapa tidak menunjukkan apa-apa kesan yang baik daripada mengambil kondroitin. Ia tidak jelas mengapa kajian mempunyai hasil yang berbeza, dan pakar-pakar tidak bersetuju sama ada kondroitin membantu dalam merawat OA.

Pada masa lalu, beberapa penyelidik fikir kondroitin boleh perkembangan sebenarnya perlahan penyakit ini, tidak seperti rawatan perubatan semasa lain untuk OA. (Ramai orang mengambil sama ada acetaminophen atau ubat-ubatan anti-radang nonsteroidal, seperti ibuprofen dan naproxen, untuk sakit OA). Jadi kajian ini tidak menunjukkan secara meyakinkan kondroitin yang membantu membaiki atau berkembang rawan baru, atau berhenti rawan daripada terus rosak.Chondroitin sering diambil dengan Glucosamine, satu lagi makanan tambahan yang telah dikaji bersama-sama dengan kondroitin untuk OA. Like kondroitin, Glucosamine juga mempunyai keputusan yang bercanggah.

KEGUNAAN TERAPEUTIK

RAWATAN

osteoarthritis

Hasil daripada beberapa kajian saintifik yang direka dengan mencadangkan bahawa suplemen kondroitin mungkin satu rawatan berkesan untuk OA, terutamanya OA lutut atau pinggul, walaupun satu kajian baru-baru ini beberapa kajian mendapati tiada manfaat daripada penggunaan kondroitin sahaja. Secara umum, hasil daripada kajian ini menunjukkan kondroitin bahawa:

  • Mengurangkan kesakitan OA
  • Meningkatkan taraf kerja orang dengan pinggul atau lutut OA
  • Mengurangkan bengkak sendi dan kekakuan
  • Memberikan kelegaan daripada gejala OA sehingga 3 bulan selepas rawatan dihentikan

Walau bagaimanapun, percubaan klinikal terbesar setakat ini, 2006 Glucosamine / Chondroitin Arthritis Intervention Percubaan (GAIT), yang ditaja oleh National Institutes of Health, menunjukkan keputusan yang bercanggah dan agak mengelirukan. Kajian mengenai kira-kira 1,600 orang dengan OA lutut mendapati bahawa Glucosamine dan kondroitin tidak mengurangkan kesakitan dalam kumpulan secara keseluruhan, walaupun ia kelihatan mengurangkan kesakitan di kalangan mereka yang OA sederhana hingga teruk lutut. Kajian ini telah menimbulkan persoalan untuk penyelidikan selanjutnya. Sejak glukosamina dan kondroitin telah digabungkan dalam kajian ini, ia tidak mungkin untuk menentukan kesan kondroitin sahaja. Di samping itu, penyelidik kini mengkaji sama ada gabungan kondroitin Glucosamine boleh membantu mereka yang mempunyai OA lebih teruk.

Fasa kedua kajian pada tahun 2008 melihat beberapa peserta yang meneruskan kajian selama 28 bulan lagi. Mereka telah diuji untuk melihat sama ada glukosamin atau kondroitin (bersama-sama atau bersendirian) memperlahankan kehilangan tulang rawan pada lutut mereka. Mereka tidak menunjukkan perbezaan kehilangan rawan berbanding dengan orang-orang yang mengambil plasebo. Tetapi semua kumpulan, mereka yang mengambil plasebo, mereka yang mengambil kedua-dua makanan tambahan, dan mereka yang mengambil hanya satu makanan tambahan, kehilangan rawan kurang daripada yang dijangkakan.

Keputusan terus bercampur-campur. Satu analisis beberapa kajian mendapati ujian yang lebih kecil cenderung mendapati bahawa kondroitin berkesan, manakala yang lebih besar, kajian lebih teliti cenderung untuk mendapati bahawa ia tidak.

Kebanyakan kajian menunjukkan bahawa kondroitin perlu diambil untuk 2 hingga 4 bulan sebelum faedah mata pelajaran pengalaman, walaupun anda boleh melihat beberapa penambahbaikan lebih awal. Glucosamine dan kondroitin boleh digunakan bersama-sama dengan NSAID untuk merawat OA.

Syarat pundi kencing

Satu kajian mendapati bahawa kondroitin intravesicular (irigasi pundi kencing dengan kondroitin) boleh membantu melegakan gejala-gejala cystitis celahan. Satu lagi kajian tunggal mendapati bahawa kondroitin, yang diambil secara lisan, mungkin membantu mengurangkan gejala pundi kencing terlalu aktif.

lain-lain

Syarat-syarat lain yang mana kondroitin telah dicadangkan termasuk kelahiran pramatang, penyakit Alzheimer, penyakit jantung, beberapa jenis kanser, termasuk kolorektal dan payudara kanser, dan osteoporosis. Walau bagaimanapun, tiada kajian dinilai dakwaan ini.

SUMBER PEMAKANAN

Tiada sumber utama pemakanan kondroitin, jadi orang-orang yang mahu mengambil ia perlu mengambil makanan tambahan.

DOS DAN PENTADBIRAN

Chondroitin biasanya dijual sebagai kondroitin sulfat dalam kapsul atau tablet. Ia sering digabungkan dengan glukosamina dan kadang-kadang mangan juga. Mangan merupakan mineral yang diperlukan untuk kesihatan tulang. Jumlah mangan dari makanan dan makanan tambahan tidak boleh melebihi 11 mg setiap hari, tetapi beberapa tambahan kombinasi untuk artritis (mengandungi glucosamine, chondroitin dan mangan) mempunyai lebih daripada itu. Baca label dengan teliti, dan mempertimbangkan memilih makanan tambahan tanpa mangan.

Pediatric

Chondroitin tidak digalakkan untuk kanak-kanak. Ia digunakan terutamanya untuk rawatan osteoartritis (OA), suatu keadaan yang mempengaruhi orang dewasa, dan keselamatan untuk kanak-kanak tidak dikaji.

dewasa

400 mg, 3 kali sehari atau 600 mg, 2 kali sehari, diambil melalui mulut.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Pada masa lalu, penyelidik telah mendapati bahawa beberapa tambahan kondroitin tidak mengandungi jumlah kondroitin dinyatakan pada label. Perkara yang sama adalah benar mengenai beberapa kombinasi Glucosamine dan kondroitin makanan tambahan. Tanya doktor anda untuk mengesyorkan jenama, atau memilih jenama yang anda percayai.

Banyak makanan tambahan kondroitin diperbuat daripada lembu rawan. Jika anda adalah seorang vegetarian, mencari makanan tambahan yang dibuat dari alga sebaliknya.

Asma. Ada beberapa kebimbangan bahawa kondroitin boleh memburukkan gejala asma. Gunakan dengan berhati-hati.

Cancer prostat. Kajian awal menunjukkan bahawa kondroitin boleh menyebabkan penyebaran atau berulang kanser prostat. Kesan ini tidak menunjukkan dengan makanan tambahan kondroitin sulfat. Namun, sehingga lebih banyak yang diketahui, tidak mengambil sulfat kondroitin jika anda mempunyai kanser prostat, atau berisiko tinggi untuk membangunkannya (anda mempunyai saudara atau bapa dengan kanser prostat).

Diabetes. Suplemen Chondroitin boleh menjejaskan tahap gula dalam darah. Jika anda mempunyai diabetes, semak dengan doktor anda atau pakar kesihatan anda sebelum anda menukar diet anda atau dos ubat kencing manis anda.

Pendarahan. Oleh kerana persamaan dengan heparin, orang-orang dengan gangguan pendarahan hanya perlu menggunakan kondroitin bawah pengawasan perubatan.

KESAN SAMPINGAN

Chondroitin adalah selamat dan agak bebas daripada kesan sampingan apabila digunakan pada dos harian yang disyorkan, sekurang-kurangnya untuk tempoh yang singkat. Sesetengah orang mungkin mengalami kejutan ringan perut, reaksi alahan, mengantuk, dan sakit kepala. Beberapa kajian telah mengkaji keselamatan dan keberkesanan kondroitin apabila digunakan untuk jangka masa yang lama.

Kehamilan dan Penyusuan Susu Ibu

Mengandung dan penyusuan wanita tidak perlu mengambil kondroitin, kerana ia tidak dikaji untuk keselamatan dalam kumpulan-kumpulan ini.

INTERAKSI DAN DEPLETIONS

Jika anda sedang dirawat dengan mana-mana ubat-ubatan berikut, anda perlu berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil chondroitin:

Antikoagulan (pencair darah): Kerana kondroitin adalah sama dengan heparin, ubat yang digunakan untuk kurus darah, ia adalah secara teori mungkin untuk kondroitin untuk meningkatkan kesan ubat penipisan darah. Chondroitin juga boleh meningkatkan kesan darah-penipisan vitamin dan makanan tambahan seperti minyak ikan dan vitamin E.

Ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAIDs): Jika anda mengambil NSAID untuk mengenang kembali kesakitan OA, mengambil kondroitin boleh mengurangkan dos NSAID anda perlu. Sejak NSAID boleh menyebabkan pendarahan perut, mengurangkan dos boleh membantu.Berbincang dengan doktor anda, walau bagaimanapun, sebelum mengambil kondroitin, kerana ia boleh mengambil masa beberapa bulan sebelum anda merasa apa-apa penambahbaikan.

VIDEO CHONDROITIN

Mymedabc.com