CHYMOTRYPSIN

Mymedabc.com

APAKAH CHYMOTRYPSIN?

Chymotrypsin adalah enzim. Enzim adalah bahan yang mempercepatkan tindak balas kimia tertentu di dalam badan. Orang menggunakan chymotrypsin untuk membuat ubat.

Orang mengambil chymotrypsin melalui mulut atau sebagai pukulan untuk mengurangkan kemerahan dan bengkak yang dikaitkan dengan poket jangkitan (abses), ulser, pembedahan atau kecederaan trauma; dan untuk membantu melonggarkan kahak dalam asma, bronkitis, penyakit paru-paru, dan jangkitan sinus.

Ia juga diambil melalui mulut untuk mengurangkan kerosakan hati pada pesakit terbakar; dan untuk membantu pembaikan inwound.

Chymotrypsin kadang-kadang menarik nafas dalam (disedut) atau digunakan untuk kulit (digunakan topically) untuk keadaan yang melibatkan kesakitan dan bengkak (keradangan) dan untuk jangkitan.

Semasa pembedahan katarak, chymotrypsin kadang-kadang digunakan untuk mengurangkan kerosakan kepada mata.

BERKESAN UNTUK …

  • Pembedahan katarak, apabila digunakan oleh seorang profesional penjagaan kesihatan.

MUNGKIN BERKESAN UNTUK …

  • Burns . Terdapat beberapa bukti bahawa chymotrypsin mungkin mengurangkan kemusnahan tisu pada pesakit terbakar.
  • Patah tangan . Mengambil chymotrypsin melalui mulut seolah-olah menjadi berkesan untuk mengurangkan kemerahan dan bengkak yang dikaitkan dengan keretakan tangan.

Chymotrypsin mempunyai bahan-bahan yang mengurangkan bengkak (keradangan) dan pemusnahan tisu.

ADAKAH TERDAPAT KEBIMBANGAN KESELAMATAN?

Chymotrypsin adalah selamat apabila digunakan dalam mata dengan profesional penjagaan kesihatan. Chymotrypsin boleh menyebabkan kesan sampingan apabila digunakan dalam mata, termasuk peningkatan tekanan dalam mata dan keadaan mata yang lain seperti uveitis, lumpuh iris, dan keratitis. Ia juga seolah-olah menjadi selamat bagi kebanyakan orang apabila diambil melalui mulut untuk mengurangkan kemerahan dan bengkak selepas pembedahan atau kecederaan, dan apabila digunakan secara langsung kepada kulit untuk luka bakar. Tidak cukup diketahui tentang keselamatan chymotrypsin untuk kegunaan yang lain. Jarang, chymotrypsin mungkin menyebabkan reaksi alahan apabila diambil melalui mulut. Gejala termasuk gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak pada bibir atau tekak, kejutan, kehilangan kesedaran, dan kematian.

LANGKAH BERJAGA-JAGA & AMARAN KHAS:

Mengandung dan menyusukan anak : Tidak cukup diketahui tentang penggunaan chymotrypsin semasa mengandung dan menyusukan bayi. Tinggal di pihak yang selamat dan mengelakkan penggunaan.

DOS PERTIMBANGAN UNTUK CHYMOTRYPSIN.

Dos yang berikut telah dikaji dalam penyelidikan saintifik: OLEH MULUT :

  • Untuk mengurangkan kerosakan tisu pada pesakit terbakar: 6: 1 nisbah (trypsin: chymotrypsin), dalam jumlah gabungan sebanyak 200,000 unit USP empat kali sehari selama sepuluh hari.

BY INJECTION :

  • Pembekal penjagaan kesihatan menyuntik larutan chymotrypsin ke dalam mata sebagai sebahagian daripada pembedahan katarak.

Mymedabc.com