CILNIDIPINE

Mymedabc.com

Cilnidipine adalah saluran blocker kalsium yang boleh bekerja untuk menurunkan tekanan darah pada pesakit dengan tekanan darah tinggi penting. Ia bertindak ke atas laluan sel isyarat yang terlibat dalam pengecutan otot untuk membenarkan saluran darah untuk berehat dan menggalakkan jantung berdegup kurang tegas. Ubat ini boleh dianggap sebagai pilihan rawatan yang boleh dilakukan jika pesakit tidak bertindak balas kepada rawatan yang lain. Kesan-kesan sampingan adalah kebimbangan yang berpotensi dan pesakit mungkin perlu dinilai dengan berhati-hati ketika dalam ubat ini untuk memeriksa kesan sampingan dan bertindak balas dengan cepat jika mereka berkembang.

Dalam pesakit dengan tekanan darah tinggi penting, tekanan darah tinggi tanpa sebab yang mendasari. Pesakit-pesakit ini boleh berada di risiko komplikasi kardiovaskular dan kerosakan buah pinggang dalam jangka masa panjang, menjadikannya penting untuk mengawal tekanan darah mereka dengan berkesan. Ubat-ubatan seperti cilnidipine boleh membantu menurunkan tekanan darah dan mengekalkannya rendah, melindungi jantung dan saluran darah untuk menggalakkan kesihatan jangka panjang. ubat-ubatan baru dalam kelas penghadang saluran kalsium secara teratur di bawah pembangunan untuk meningkatkan pilihan rawatan.

Doktor mungkin mencadangkan bermula ubat ini pada dos yang rendah dan perlahan-lahan meningkat untuk mencari dos yang paling berkesan dengan kesan sampingan yang minimum.Pesakit perlu mengambil ubat yang kerap untuk hasil yang terbaik, dan mungkin perlu mengikuti nasihat lain seperti bersenam secara tetap dan makan makanan yang seimbang untuk mengekalkan tekanan darah mereka di bawah kawalan. lawatan berkala kepada pembekal perubatan menawarkan peluang untuk memeriksa tekanan darah dan memantau kesan sampingan. Jika pesakit bertindak balas buruk kepada ubat, alternatif boleh didapati.

Penurunan tekanan darah yang berbahaya adalah mungkin apabila memulakan cilnidipine, berpotensi causingdizziness, pengsan, dan peluh sejuk. Pesakit juga boleh mengalami kesan sampingan seperti sakit dada dan rasa loya yang boleh menunjukkan bahawa jantung tidak mendapat oksigen yang mencukupi. Kesan-kesan sampingan seperti ini adalah berlaku sekiranya pesakit mengambil satu lagi ubat yang boleh menurunkan tekanan darah, termasuk beberapa ubat-ubatan psikiatri bersama-sama dengan ejen hypotensive lain.

Wujud terlebih dahulu keadaan jantung boleh menjadi lawan untuk cilnidipine. Pesakit dengan unstableangina atau akut infarksi miokardium berisiko iskemia jantung, di mana sel-sel jantung mengalami kekurangan oksigen dan boleh mati, jika mereka mengambil ubat ini. Ia juga penting untuk menyedari bahawa angina boleh membangunkan selepas berhenti cilnidipine, terutamanya jika pesakit perhentian tiba-tiba dan tidak mengambil langkah-langkah untuk menangani kebimbangan mengenai tekanan darah. Tirus teliti ubat di tamatkan adalah sama pentingnya dengan perlahan-lahan memperkenalkan ia pada permulaan untuk mengurangkan risiko reaksi yang teruk.

Mymedabc.com