CILOSTAZOL

Mymedabc.com
Jenis ubat Vasodilator (meluaskan saluran darah)
Digunakan untuk claudication sekejap-sekejap
Juga dipanggil Pletal®
Terdapat sebagai Tablet

Cilostazol digunakan untuk merawat claudication sekala. Ini adalah sakit kekejangan yang membangun di kaki yang lebih rendah apabila anda berjalan dan adalah disebabkan oleh peredaran darah yang lemah. Vasodilators seperti cilostazol meningkatkan jarak anda boleh berjalan sebelum sakit berkembang.

Cilostazol berfungsi dalam dua cara. Ia meningkatkan aliran darah dengan meluaskan saluran darah di kawasan terbabit dan ia juga mengurangkan aktiviti pembekuan sel-sel darah yang dikenali sebagai platelet. Cilostazol ditetapkan oleh doktor pakar apabila ia tidak mungkin untuk meningkatkan gejala claudication sekejap dengan cara lain.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil cilostazol ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mempunyai masalah jantung atau tekanan darah tinggi.
 • Jika anda mempunyai kencing manis gula.
 • Jika anda tahu anda mempunyai risiko pendarahan – sebagai contoh, jika anda mempunyai ulser perut atau jika anda telah menjalani pembedahan baru-baru ini.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda atau cara kerja buah pinggang anda.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai cilostazol dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil tablet tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Ia adalah biasa untuk mengambil satu tablet dua kali sehari, pada waktu pagi dan petang. Kekuatan biasa tablet 100 mg, walaupun kekuatan yang lebih rendah sebanyak tablet mungkin sesuai pada masa-masa jika anda juga mengambil ubat-ubatan lain yang tertentu. Doktor anda akan memberitahu anda yang mana adalah kekuatan yang tepat untuk anda, dan ini juga akan dicetak pada label pek tablet untuk mengingatkan anda.
 • Menelan tablet dengan minuman air. Sebaik-baiknya, anda perlu mengambil pil 30 minit sebelum makan. Jika ini tidak dapat dilakukan, menunggu sehingga dua jam selepas itu.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, jangan bimbang, hanya ingat untuk mengambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda dan menilai bagaimana cilostazol bekerja untuk anda.
 • Jika anda seorang perokok, anda perlu cuba untuk berhenti. Merokok boleh menyempitkan saluran darah anda lagi dan akan membuat keadaan anda lebih teruk. doktor atau ahli farmasi anda boleh menasihatkan anda tentang bagaimana untuk berhenti merokok.
 • Simpan panas rumah anda. The daging sejuk down bekalan darah ke kulit anda walaupun sebelum anda berasa sejuk. Jika anda pergi di dalam sejuk, balut dengan baik dalam pakaian panas, terutamanya sarung tangan dan sarung kaki.
 • Senaman yang kerap akan membantu untuk meningkatkan peredaran anda – doktor anda akan menasihati anda tentang apa jenis senaman yang sesuai untuk anda.
 • Cuba untuk mengambil penjagaan yang baik daripada tangan dan kaki anda. Memeriksa tangan, kaki dan kaki dengan kerap bagi apa-apa tanda-tanda kerosakan atau jangkitan. Jika anda mendapati apa-apa perubahan, jumpa doktor anda.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan cilostazol. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Sangat biasa cilostazol kesan sampingan (ini memberi kesan kepada lebih daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit kepala Tanya ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai. Jika sakit kepala berterusan, bercakap dengan doktor anda
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang
Common cilostazol kesan sampingan (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa pening atau letih Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin
Rasa atau sakit, masalah pencernaan, sakit perut, angin Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Kurang selera makan, denyutan jantung yang cepat, sakit dada, hidung berair, bengkak pergelangan kaki atau kaki, ruam kulit gatal Jika anda bimbang tentang mana-mana, bercakap dengan doktor anda

Penting : cilostazol telah dikaitkan dengan gangguan darah dalam beberapa orang. Jika anda mengalami sebarang lebam atau pendarahan, atau jika anda mengalami sakit tekak atau suhu yang tinggi, anda harus memberitahu doktor anda dengan segera supaya darah boleh diperiksa.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh tablet, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO CILOSTAZOL

Mymedabc.com