CIPROFIBRATE

Mymedabc.com
Jenis ubat Satu ubat lipid mengawal selia dikenali sebagai fibrate yang
Digunakan untuk Hiperlipidemia (di kalangan orang dewasa)
Terdapat sebagai Tablet

Lipid adalah perkataan untuk lemak. Kolesterol dan trigliserida jenis lipid. Apabila kepekatan lipid dalam darah anda terlalu tinggi, ia dipanggil hiperlipidemia. Lipid adalah secara semula jadi dalam badan kita dan juga diserap dari makanan yang kita makan. Jika tahap lipid terlalu tinggi, lemak yang berlebihan disimpan ke dinding saluran darah kita. Ini boleh membawa kepada tompok seperti ketulan lemak kecil yang berkembang dalam tempoh lapisan beberapa saluran darah.Patch ini boleh mengurangkan aliran darah, dan membawa kepada penyakit jantung, strok, dan masalah peredaran darah.

kadar lemak tidak membuat orang merasa sakit, tetapi mereka boleh menyebabkan masalah-masalah yang dinyatakan di atas jika tidak dirawat. Dengan mengurangkan tahap lemak, ciprofibrate membantu untuk mencegah jantung dan peredaran masalah jangka panjang.

Ia adalah mungkin bahawa anda akan ditetapkan ciprofibrate jika anda mempunyai tahap yang tinggi lipid yang dipanggil trigliserida. Ia juga boleh diberikan untuk lain-lain jenis hiperlipidemia, terutamanya jika ubat-ubatan lain (dipanggil statin) tidak sesuai untuk anda.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil ciprofibrate ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan cara buah pinggang anda bekerja, atau masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Jika anda mempunyai hempedu atau pundi hempedu masalah.
 • Jika anda mempunyai tiroid tidak begitu aktif.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alergi atau tidak baik kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. risalah pengeluar akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai ciprofibrate dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil ciprofibrate tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos yang biasa ialah satu 100 mg tablet sehari.
 • Anda biasanya boleh mengambil ciprofibrate pada masa hari yang sesuai dengan anda, tetapi ia adalah lebih baik untuk mengambil dos anda pada masa yang sama setiap hari. Ini akan membantu untuk mengingatkan anda untuk mengambil pil secara teratur.
 • Sesetengah orang mendapati ia membantu untuk menelan tablet dengan minuman air. Ia tidak penting sama ada anda mengambil ciprofibrate sebelum atau selepas makan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika anda tidak ingat sehingga hari berikutnya, ketinggalan dos yang terlupa. Jangan mengambil dua dos pada masa yang sama untuk menggantikan dos yang terlepas.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Anda akan perlu mempunyai ujian darah biasa sepanjang tahun pertama rawatan anda dengan ciprofibrate. Ini adalah untuk memeriksa bahawa hati anda kekal sihat.
 • Doktor anda akan memberi nasihat tentang makan diet yang sihat, mengelakkan minum terlalu banyak alkohol, mengurangkan jumlah garam dalam diet anda, berhenti merokok dan mengambil senaman. Mengikuti nasihat ini juga akan membantu anda untuk mengurangkan risiko anda mendapat penyakit jantung dan pembuluh darah.
 • Rawatan dengan ciprofibrate biasanya jangka panjang kecuali anda mengalami kesan yang buruk. Terus mengambil tablet melainkan anda dinasihatkan sebaliknya oleh doktor anda.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang berkaitan dengan ciprofibrate. Ini cenderung untuk menjadi ringan dan tidak biasa berlaku. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

C iprofibrate-kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Senak, sakit perut, rasa sakit Berpegang kepada makanan sederhana atau hambar – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang
Baki masalah, rasa pening Jika ini berlaku tidak memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda berasa lebih baik
Alahan ruam kulit gatal, sakit kepala Jika menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Penting : jika anda mengalami apa-apa sakit otot atau sakit, terutamanya di kaki anda, anda perlu memberitahu doktor anda mengenainya secepat mungkin. Ini adalah sesuatu yang luar biasa tetapi serius kesan sampingan rawatan.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO CIPROFIBRATE

Mymedabc.com