CISATRACURIUM

Mymedabc.com

APAKAH CISATRACURIUM?

Cisatracurium digunakan untuk melonggarkan otot. Ia berfungsi dengan menyekat isyarat antara saraf dan otot anda.

Cisatracurium diberikan sebelum anestesia am dalam menyediakan anda untuk pembedahan.Cisatracurium membantu menjaga tubuh anda masih semasa pembedahan. Ia juga melegakan tekak anda supaya alat bantuan pernafasan boleh lebih mudah dimasukkan sebelum pembedahan.

Cisatracurium juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

APAKAH KESAN-KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN CISATRACURIUM?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Beritahu penjaga anda dengan segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • kadar jantung perlahan;
 • pernafasan berbunyi, rasa sesak nafas;
 • kelemahan otot yang berterusan; atau
 • ketidakupayaan untuk menggerakkan otot anda.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • perasaan kurang serius;
 • gatal-gatal ringan atau ruam kulit; atau
 • kehangatan, kemerahan, atau tingly rasa di bawah kulit anda.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Beritahu doktor anda mengenai sebarang kesan sampingan yang luar biasa atau mengganggu. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

 

APAKAH MAKLUMAT YANG PALING PENTING YANG PERLU SAYA TAHU TENTANG CISATRACURIUM?

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda ada alahan kepada cisatracurium atau sama ubat-ubatan yang digunakan dalam anestesia. Beritahu doktor anda jika anda alah kepada benzyl alkohol.

Sebelum menerima cisatracurium, beritahu doktor anda jika anda mempunyai gangguan otot seperti myasthenia gravis, lumpuh di mana-mana bahagian badan anda, ketidakseimbangan elektrolit, atau sejarah kecederaan terbakar.

Mungkin terdapat ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan cisatracurium, ubat especiallyseizure atau antibiotik tertentu. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi anda dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain.

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti selepas anda pulih daripada anestesia.

APAKAH YANG PERLU SAYA BINCANGKAN DENGAN PENJAGAAN KESIHATAN DIRI SEBELUM MENERIMA CISATRACURIUM?

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda ada alahan kepada cisatracurium atau sama ubat-ubatan yang digunakan dalam anestesia. Beritahu doktor anda jika anda alah kepada benzyl alkohol.

Sebelum menerima cisatracurium, beritahu doktor anda jika anda mempunyai alahan terhadap sebarang ubat-ubatan, atau jika anda mempunyai:

 • gangguan otot seperti myasthenia gravis;
 • lumpuh di mana-mana bahagian badan anda;
 • ketidakseimbangan elektrolit; atau
 • sejarah kecederaan terbakar.

Jika anda mempunyai mana-mana syarat-syarat ini, anda mungkin perlu pelarasan dos atau ujian khas untuk selamat menerima ubat ini.

Kategori kehamilan B. Ubat ini dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan.Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada cisatracurium melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

 

BAGAIMANAKAH CISATRACURIUM DIBERIKAN (NIMBEX)?

Cisatracurium diberikan sebagai suntikan melalui jarum diletakkan ke dalam urat atau otot. Anda akan menerima suntikan ini di hospital atau tetapan pembedahan.

penjaga anda akan memantau fungsi jantung, tekanan darah, dan pernafasan semasa anda berada di bawah kesan cisatracurium.

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA TERLEPAS DOS (NIMBEX)?

Sejak cisatracurium biasanya diberikan hanya untuk anestesia, anda tidak mungkin untuk berada di jadual dos.

 

APAKAH YANG AKAN BERLAKU JIKA SAYA BERLEBIHAN (NIMBEX)?

Dos berlebihan cisatracurium tidak mungkin berlaku kerana ubat yang diberikan oleh doktor.tanda-tanda penting anda akan dilihat dengan teliti semasa anda berada di bawah bius memastikan ubat tidak menyebabkan sebarang kesan berbahaya.

 

APA YANG PERLU SAYA ELAKKAN SELEPAS MENERIMA CISATRACURIUM?

Ikut arahan doktor anda tentang apa-apa sekatan ke atas makanan, minuman, atau aktiviti selepas anda pulih daripada anestesia.

 

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN YANG AKAN MENJEJASKAN CISATRACURIUM?

Sebelum menerima cisatracurium, beritahu doktor anda jika anda menggunakan mana-mana ubat yang berikut:

 • litium (Lithobid, Eskalith);
 • ubat penyitaan;
 • ubat rentak jantung seperti procainamide (Procan, Pronestyl) orquinidine (Quinidex, Quinaglute);
 • antibiotik seperti bacitracin (Baci-IM), colistimethate (Coly-MYCIN), clindamycin (Cleocin), lincomycin (Lincocin), polymyxin (Colistin), orvancomycin (Vancocin, Vancoled);
 • antibiotik tetracycline seperti Brodspec, Panmycin, Sumycin, Tetracap, demeclocycline (Declomycin), doxycycline (Adoxa, Doryx, Oracea, Vibramycin), atau minocycline (Dynacin, Minocin, Solodyn, Vectrin); atau
 • yang aminoglycoside seperti amikacin (Amikin), gentamicin (Garamycin), kanamycin (Kantrex), neomycin (Mycifradin, Neo-Fradin, Neo-Tab), netilmicin (Netromycin), paromomycin (Humatin, Paromycin), streptomycin, atau tobramycin (Nebcin , Tobi).

Senarai ini tidak lengkap dan mungkin ada ubat-ubatan lain yang boleh berinteraksi dengan cisatracurium. Beritahu doktor mengenai semua preskripsi anda dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, mineral, produk herba dan ubat yang ditetapkan oleh doktor lain.

 

DI MANA SAYA BOLEH MENDAPATKAN MAKLUMAT LANJUT?

Doktor atau ahli farmasi boleh memberikan lebih banyak maklumat mengenai cisatracurium.

VIDEO CISATRACURIUM

Mymedabc.com