CLORPHENIRAMINE

Mymedabc.com

MENGAPA CLORPHENIRAMINE DITETAPKAN?

Chlorpheniramine melegakan merah, gatal, mata berair; bersin; hidung gatal atau tekak; dan hidung berair disebabkan oleh alahan, demam hay, dan selsema. Chlorpheniramine membantu mengawal gejala sejuk atau alahan tetapi tidak akan merawat punca gejala atau pemulihan kelajuan. Chlorpheniramine adalah dalam kelas ubat yang dipanggil antihistamin. Ia berfungsi dengan menyekat tindakan histamin, bahan dalam badan yang menyebabkan gejala alahan.

BAGAIMANAKAH CLORPHENIRAMINE DIGUNAKAN?

Chlorpheniramine datang sebagai tablet, kapsul, tablet extended-release (long-acting) dan kapsul, tablet kunyah, dan cecair untuk mengambil melalui mulut. Kapsul biasa dan tablet, tablet kunyah, dan cecair biasanya diambil setiap 4 hingga 6 jam sekali. The extended-release (long-acting) tablet dan kapsul biasanya diambil dua kali sehari pada waktu pagi dan petang seperti yang diperlukan.Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Mengambil chlorpheniramine betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Chlorpheniramine datang bersendirian dan dalam kombinasi dengan demam dan sakit pengurang, expectorants, suppressants batuk, dan dekongestan. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat di mana produk yang terbaik untuk gejala anda. Semak batuk nonprescription dan label produk sejuk dengan teliti sebelum menggunakan 2 atau lebih produk pada masa yang sama. Produk-produk ini mungkin mengandungi bahan aktif yang sama (s) dan membawa mereka bersama-sama boleh menyebabkan anda menerima overdose.This adalah penting terutamanya jika anda akan melahirkan batuk dan sejuk ubat-ubatan untuk kanak-kanak.

batuk nonprescription dan produk gabungan sejuk, termasuk produk yang mengandungi chlorpheniramine, boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius atau kematian kanak-kanak muda. Jangan berikan produk-produk ini kepada kanak-kanak bawah umur 4 tahun. Jika anda memberi produk-produk ini kepada kanak-kanak 4-11 tahun, berhati-hati dan ikut arahan pakej dengan teliti.

Jika anda memberikan chlorpheniramine atau produk kombinasi yang mengandungi chlorpheniramine anak, membaca label pakej dengan berhati-hati untuk memastikan bahawa ia adalah produk yang betul untuk kanak-kanak umur itu. Jangan berikan produk chlorpheniramine yang dibuat untuk orang dewasa kepada kanak-kanak.

Sebelum anda memberikan produk chlorpheniramine anak, periksa label pakej untuk mengetahui berapa banyak ubat kanak-kanak perlu menerima. Memberi dos yang sepadan dengan umur kanak-kanak pada carta. Tanya doktor kanak-kanak itu jika anda tidak tahu berapa banyak ubat untuk memberi kanak-kanak.

Jika anda mengambil cecair, jangan gunakan sudu rumah untuk mengukur dos anda. Gunakan sudu pengukur atau cawan yang datang dengan ubat atau menggunakan sudu yang dibuat khas untuk mengukur ubat.

Jika anda menggunakan tablet extended-release atau kapsul, menelan bulat-bulat. Tidak pecah, menghancurkan, mengunyah, atau membukanya.

KEGUNAAN LAIN CLORPHENIRAMINE

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL CHLORPHENIRAMINE,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada chlorpheniramine, mana-mana ubat-ubatan lain, atau mana-mana bahan-bahan dalam produk chlorpheniramine yang anda merancang untuk digunakan. Periksa label pakej untuk senarai bahan-bahan.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi apa preskripsi dan ubat-ubatan nonprescription, vitamin, makanan tambahan pemakanan, dan herba anda mengambil atau bercadang untuk mengambil anda. Pastikan anda menyebut mana-mana yang berikut: ubat-ubatan lain untuk selsema, demam alergi atau alahan; ubat untuk kebimbangan, kemurungan, atau sawan;penenang otot; ubat narkotik untuk sakit; sedatif; pil tidur; dan penenang.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai asma, emphysema, bronkitis kronik, atau lain-lain jenis penyakit paru-paru; glaukoma (satu keadaan di mana peningkatan tekanan dalam mata boleh membawa kepada kehilangan beransur-ansur penglihatan); ulser; diabetes; kesukaran membuang air kecil (disebabkan oleh kelenjar prostat membesar); penyakit jantung; tekanan darah tinggi; sawan; atau tiroid terlalu aktif kelenjar.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil chlorpheniramine, hubungi doktor anda.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil chlorpheniramine.
 • anda perlu tahu bahawa Clorpheniramine boleh membuat anda mengantuk. Jangan memandu kereta atau mengendalikan mesin sehingga anda tahu bagaimana Clorpheniramine memberi kesan kepada anda.
 • bertanya kepada doktor anda tentang penggunaan selamat alkohol semasa anda mengambil chlorpheniramine. Alkohol boleh membuat kesan sampingan chlorpheniramine lebih teruk.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Melainkan jika doktor anda memberitahu anda sebaliknya, terus diet biasa anda.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Chlorpheniramine biasanya diambil seperti yang diperlukan. Jika doktor anda telah memberitahu anda untuk mengambil chlorpheniramine kerap, ambil dos yang tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN CLORPHENIRAMINE BOLEH MENYEBABKAN?

CHLORPHENIRAMINE BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • mengantuk
 • mulut kering, hidung, dan tekak
 • loya
 • muntah
 • hilang selera makan
 • sembelit
 • sakit kepala
 • meningkat kesesakan dada

BEBERAPA KESAN SAMPINGAN BOLEH MENJADI SERIUS.JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • masalah penglihatan
 • kesukaran membuang air kecil

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN CLORPHENIRAMINE?

Pastikan Clorpheniramine dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari kanak-kanak. Simpan pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi).

ubat-ubatan yang tidak diperlukan harus dilupuskan dengan cara yang khas untuk memastikan bahawa haiwan kesayangan, kanak-kanak, dan orang lain tidak boleh membinasakan mereka.Walau bagaimanapun, anda tidak perlu mengepam Clorpheniramine ke dalam tandas. Sebaliknya, cara terbaik untuk melupuskan ubat anda adalah melalui ubat program mengambil balik.Berbincang dengan ahli farmasi anda atau hubungi jabatan sampah / kitar semula tempatan anda untuk belajar tentang program usaha menerima semula dalam komuniti anda. Lihat Disposal Safe FDA laman web Ubat (http://goo.gl/c4Rm4p) untuk maklumat lanjut jika anda tidak mempunyai akses kepada program yang dibawa balik.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Tanya ahli farmasi anda apa-apa soalan yang anda mempunyai kira-kira chlorpheniramine.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

Mymedabc.com