CLOTRIMAZOLE

Mymedabc.com

APA CLOTRIMAZOLE?

Clotrimazole adalah ubat anti-kulat digunakan untuk merawat jangkitan yis faraj, kulit, dan mulut.Ia biasanya digunakan untuk kaki makan air, jock gatal, kurap badan dan seriawan mulut.

Lotrimin adalah salah satu daripada nama-nama jenama Clotrimazole. Terdapat beberapa jenama lain, dan ubat ini juga digunakan dalam produk gabungan.

Dadah ini menghalang pertumbuhan kulat dengan mengganggu pengeluaran membran yang mengelilingi sel-sel kulat.

Clotrimazole datang sebagai krim, serbuk, dan losyen untuk memohon kepada kulit. Ia juga datang sebagai obat untuk larut dalam mulut dan tablet faraj dan krim untuk dimasukkan ke dalam faraj.

AMARAN CLOTRIMAZOLE

krim Clotrimazole, losyen, dan penyelesaian hanya boleh digunakan secara luaran. Jangan telan atau membiarkan ubat pada mata anda. Juga, jangan menelan tablet vagina atau krim.

Jika anda mempunyai jangkitan faraj, anda perlu mengelak daripada melakukan hubungan seksual. Ramuan dalam krim Clotrimazole boleh melemahkan produk lateks tertentu seperti kondom atau gegendang, jadi anda tidak perlu menggunakan produk-produk ini dalam masa 72 jam selepas mengambil Clotrimazole.

Terus menggunakan Clotrimazole walaupun anda berasa sihat. Anda tidak perlu berhenti mengambil ubat ini tanpa berbincang dengan doktor anda. Anda juga perlu menyimpan mengambilnya dalam tempoh haid anda.

Sebelum mengambil ubat ini, anda perlu memberitahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyakit hati, masalah dengan sistem imun anda, HIV, AIDS, sejarah penyalahgunaan alkohol, atau kencing manis. Anda juga harus memberitahu doktor anda jika anda minum alkohol sebelum mengambil ubat ini.

Kajian telah menunjukkan Clotrimazole adalah kurang diserap ke dalam darah dan badan apabila digunakan ke atas kulit atau faraj. Wanita dalam trimester kedua atau ketiga kehamilan telah menunjukkan tiada kesan yang buruk semasa mengambil Clotrimazole. Ia adalah tidak diketahui sama ada ubat ini dirembeskan dalam susu ibu.

KESAN-KESAN SAMPINGAN CLOTRIMAZOLE

Kesan-kesan sampingan yang paling biasa Clotrimazole adalah kemerahan, melepuh, mengelupas, rasa pedih, bengkak, gatal-gatal, gatal-gatal, atau pembakaran di tapak permohonan. Clotrimazole juga boleh menyebabkan sakit perut, loya, muntah-muntah, demam, atau pelepasan berbau busuk (jika menggunakan produk faraj). Jika mana-mana gejala-gejala ini menjadi teruk, anda perlu menghubungi doktor anda.

INTERAKSI CLOTRIMAZOLE

Tiada interaksi dadah yang dikenali dengan Clotrimazole topikal.

Anda perlu memberitahu doktor mengenai semua preskripsi, bukan preskripsi, haram, rekreasi, herba, pemakanan, atau ubat-ubatan diet anda mengambil.

CLOTRIMAZOLE DOS

bentuk permen:

  • Ini perlahan-lahan harus larut dalam mulut selepas diletakkan pada lidah. Satu Troche (obat) biasanya diberikan lima kali sehari selama 14 hari.

Krim, losyen, atau penyelesaian bentuk:

  • Ini biasanya digunakan di kawasan yang terjejas dan kulit sekitar dua kali sehari, pada waktu pagi dan petang.

krim faraj:

  • Ini dimasukkan melalui aplikator sekali sehari selama tujuh hari berturut-turut (sebaik-baiknya sebelum tidur).

supositori faraj:

  • 100 miligram (mg) supositori dimasukkan sekali sehari selama tujuh hari berturut-turut (sebaik-baiknya sebelum tidur).
  • 200 mg supositori dimasukkan sekali sehari selama tiga hari (sebaik-baiknya sebelum tidur).

CLOTRIMAZOLE OVERDOSE

Jika anda mengesyaki dos berlebihan, hubungi pusat kawalan racun atau bilik kecemasan dengan segera. Anda boleh berhubung dengan pusat kawalan racun di (800) 222-1222.

TERLEPAS DOS CLOTRIMAZOLE

Jika anda terlepas dos Clotrimazole, bawa ia sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan mengikut jadual dos biasa anda. Jangan “berganda” untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO CLOTRIMAZOLE

Mymedabc.com