CLOXACILLIN

Mymedabc.com

BAGAIMANAKAH CLOXACILLIN BERFUNGSI? APA YANG IA AKAN LAKUKAN UNTUK SAYA?

Cloxacillin tergolong dalam kumpulan ubat yang dikenali sebagai antibiotik, secara khusus kepada keluarga antibiotik dikenali sebagai penisilin . Cloxacillin digunakan untuk rawatan jangkitan bakteria tertentu. Ia adalah yang paling biasa digunakan untuk merawat jangkitan kulit, tulang, injap jantung, darah, dan paru-paru. Cloxacillin membunuh beberapa jenis bakteria yang boleh menyebabkan jangkitan ini.

Doktor anda mungkin mencadangkan Cloxacillin untuk keadaan selain daripada yang disenaraikan di dalam artikel-artikel maklumat dadah. Selain itu, beberapa bentuk Cloxacillin tidak boleh digunakan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini. Jika anda belum berbincang dengan doktor anda atau tidak pasti mengapa anda mengambil Cloxacillin, bercakap dengan doktor anda. Jangan berhenti mengambil Cloxacillin tanpa berunding dengan doktor anda.

Jangan berikan Cloxacillin kepada orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama seperti yang anda lakukan. Ia boleh menjadi berbahaya untuk orang ramai untuk mengambil Cloxacillin jika doktor mereka masih belum ditetapkan itu.

APAKAH BENTUK (S) TIDAK CLOXACILLIN DATANG?

Ubat ini boleh didapati sebagai 500 mg / botol, 1 g / botol, dan 2 g / penyelesaian suntikan botol.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN CLOXACILLIN?

Dos yang disyorkan dewasa oral (yang diambil melalui mulut) cloxacillin julat dari 250 mg 500 mg 4 kali sehari diambil semasa perut kosong (1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan). Kanak-kanak dan bayi yang dos bergantung kepada umur dan berat badan kanak-kanak itu.

Bentuk suntikan daripada cloxacillin digunakan di hospital. Dos bergantung kepada berat dan jenis jangkitan. Dos cloxacillin disuntik ke dalam urat atau otot setiap 6 jam.

Banyak perkara yang boleh menjejaskan dos ubat yang seseorang perlu, seperti berat badan, keadaan perubatan yang lain, dan ubat-ubatan lain. Jika doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza daripada yang disenaraikan di sini, tidak mengubah cara bahawa anda mengambil ubat tanpa nasihat doktor.

Gunakan picagari lisan untuk mengukur setiap dos cecair, kerana ia memberi pengukuran yang lebih tepat daripada sudu teh isi rumah.

Ia adalah penting untuk menggunakan Cloxacillin seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.Selesai semua Cloxacillin, walaupun jika anda mula berasa lebih baik. Jika anda terlepas satu dos, menggunakannya secepat mungkin dan terus dengan jadual biasa anda. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan meneruskan jadual dos biasa anda. Jangan gunakan dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan selepas terlepas dos, hubungan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat anda.

Store Cloxacillin pada suhu bilik, melindunginya daripada cahaya dan kelembapan, dan menyimpannya dari capaian kanak-kanak.

Menyimpan bentuk penyelesaian lisan Cloxacillin dalam peti sejuk, dan menyimpannya dari capaian kanak-kanak.

Ubat ini boleh didapati di bawah nama-nama pelbagai jenama dan / atau dalam beberapa bentuk yang berbeza. Mana-mana jenama tertentu Cloxacillin mungkin tidak sedia dalam semua bentuk yang disenaraikan di sini. Borang-borang yang disediakan untuk jenama tertentu yang anda telah mencari disenaraikan di bawah “Apakah bentuk (s) tidak Cloxacillin datang?”

Jangan buang ubat-ubatan dalam air kumbahan (contohnya ke dalam sink atau dalam tandas) atau dalam sampah isi rumah. Tanya ahli farmasi anda bagaimana untuk melupuskan ubat-ubatan yang tidak lagi diperlukan atau telah tamat tempoh.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL CLOXACILLIN?

Jangan mengambil cloxacillin jika anda:

 • alah kepada cloxacillin atau mana-mana bahan-bahan ubat
 • mempunyai alahan penisilin serius

APA KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN DENGAN CLOXACILLIN?

Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan adalah tindak balas yang tidak diingini kepada ubat yang apabila ia diambil dalam dos yang normal. Kesan-kesan sampingan boleh ringan atau teruk, sementara atau kekal.

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak dialami oleh semua orang yang mengambil Cloxacillin. Jika anda bimbang tentang kesan-kesan sampingan, membincangkan risiko dan manfaat Cloxacillin dengan doktor anda.

Kesan-kesan sampingan berikut telah dilaporkan oleh sekurang-kurangnya 1% daripada mereka yang mengambil Cloxacillin. Kebanyakan kesan sampingan boleh diuruskan, dan ada yang mungkin akan hilang sendiri dari masa ke masa.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan-kesan sampingan dan mereka teruk atau mengganggu. ahli farmasi anda mungkin dapat menasihati anda tentang menguruskan kesan sampingan.

 • cirit-birit (ringan)
 • gas
 • loya
 • sakit perut atas atau tidak selesa
 • muntah

Walaupun kebanyakan kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak berlaku sangat kerap, mereka boleh menyebabkan masalah yang serius jika anda tidak mendapatkan rawatan perubatan.

Semak dengan doktor anda secepat mungkin jika apa-apa kesan sampingan yang berikut berlaku:

 • cirit-birit (berair dan teruk; juga mungkin berdarah)
 • mulut yang sakit atau lidah
 • mata kuning atau kulit
 • bengkak, merah, panas, atau sakit urat di tempat suntikan (untuk bentuk suntikan)

Berhenti mengambil ubat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jikasebarang daripada yang berikut berlaku:

 • tanda-tanda tindak balas alahan (contohnya, bengkak tangan, kaki, pergelangan kaki, muka, bibir, mulut, atau tekak; kesukaran bernafas atau menelan)

Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan. Semak dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan anda semasa anda mengambil Cloxacillin.

ADAKAH TERDAPAT SEBARANG LANGKAH BERJAGA-JAGA ATAU AMARAN LAIN UNTUK CLOXACILLIN?

Sebelum anda mula menggunakan ubat, pastikan anda maklumkan kepada doktor anda dengan apa-apa keadaan perubatan atau alahan yang anda mungkin ada, mana-mana ubat yang diambil, sama ada anda hamil atau menyusukan bayi, dan apa-apa fakta lain yang penting tentang kesihatan anda. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan bagaimana anda perlu menggunakan Cloxacillin.

Allergy: Cloxacillin adalah jenis penisilin dan oleh itu tidak boleh digunakan oleh sesiapa sahaja yang mempunyai alahan penisilin serius. Orang yang mempunyai alahan pada umum harus menonton dengan teliti bagi apa-apa reaksi kepada cloxacillin apabila memulakan preskripsi baru.

Jangkitan lain: Rawatan dengan apa-apa antibiotik boleh membenarkan kulat biasa atau jenis bakteria tidak terbunuh oleh antibiotik untuk tumbuh terlalu cepat, menyebabkan jangkitan yang tidak diingini seperti jangkitan yis. Hubungi doktor anda secepat mungkin jika anda mengalami tanda-tanda jangkitan baru.

Masalah perut: Pesakit yang mengambil Cloxacillin boleh membangunkan cirit-birit disebabkan oleh jangkitan dengan bakteria C. difficile . Jika anda mempunyai longgar, berair dan berdarah buang air besar, dengan atau tanpa demam atau kekejangan perut selepas mengambil cloxacillin, dapatkan rawatan perubatan secepat mungkin. Cirit-birit yang disebabkan oleh C. difficilejangkitan boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius jika tidak dirawat dengan betul.

Mengandung: Ubat ini tidak boleh digunakan semasa hamil, kecuali manfaat melebihi risiko. Jika anda hamil semasa mengambil Cloxacillin, hubungi doktor anda dengan segera.

Menyusukan bayi: Ubat ini mengalir ke dalam susu ibu. Jika anda adalah seorang ibu menyusukan anak dan mengambil cloxacillin, ia boleh menjejaskan bayi anda. Berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus terus menyusukan bayi.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN BOLEH BERINTERAKSI DENGAN CLOXACILLIN?

Mungkin ada interaksi antara cloxacillin dan mana-mana daripada yang berikut:

 • aminoglycosides (contohnya, gentamicin, tobramycin)
 • pil kawalan kelahiran
 • methotrexate
 • tetracyclines (contohnya, minocycline, doxycycline)
 • vaksin kepialu
 • warfarin

Jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi. Bergantung kepada keadaan tertentu anda, doktor anda mungkin mahu anda untuk:

 • berhenti mengambil salah satu daripada ubat-ubatan,
 • mengubah salah satu daripada ubat-ubatan yang lain,
 • menukar cara anda mengambil salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan, atau
 • meninggalkan segala-galanya sebagai adalah.

Interaksi antara dua ubat-ubatan tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu berhenti mengambil salah seorang daripada mereka. Katakanlah kepada doktor anda tentang bagaimana mana-mana interaksi ubat diuruskan atau patut diuruskan.

Ubat-ubatan selain daripada yang disenaraikan di atas boleh berinteraksi dengan Cloxacillin. Beritahu doktor atau prescriber anda mengenai semua preskripsi, over-the-counter (bukan preskripsi), dan ubat-ubatan herba yang anda ambil. Juga memberitahu mereka mengenai makanan tambahan yang anda ambil. Sejak kafein, alkohol, nikotin dari rokok, atau ubat-ubatan street boleh menjejaskan tindakan banyak ubat-ubatan, anda harus memberitahu prescriber anda jika anda menggunakannya.

VIDEO CLOXACILLIN

Mymedabc.com