CODEINE

Mymedabc.com
Jenis ubat Satu ubat penahan sakit opioid (analgesik)
Digunakan untuk Melegakan kesakitan
Juga dipanggil fosfat codeine
Terdapat sebagai Tablet, sirap (ubat cecair) dan suntikan

Codeine adalah ubat opioid (kadang-kadang dipanggil candu an). Ia digunakan untuk merawat jenis ringan hingga sederhana kesakitan. Ia boleh menjadi berguna apabila ubat penahan sakit seperti ibuprofen paracetamoland tidak berkesan. Ia berfungsi dengan mengikat ke kawasan kecil tertentu, yang dipanggil reseptor opioid, dalam sistem saraf pusat (otak dan saraf tunjang). Ini membawa kepada penurunan dalam cara yang anda rasa sakit dan tindak balas anda kepada kesakitan. Codeine boleh didapati di preskripsi daripada doktor.

Codeine juga terkandung dalam beberapa ubat-ubatan gabungan, ada yang boleh dibeli over-the-kaunter, tanpa preskripsi, di farmasi. Khususnya, ia boleh didapati dalam kombinasi dengan paracetamol ubat penahan sakit dalam perubatan yang dipanggil bersama codamol. Terdapat risalah yang berasingan yang dipanggil Co-codamol untuk melegakan kesakitan yang menjelaskan mengenai ubat ini.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil codeine, adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan cara kerja hati anda, atau masalah dengan cara buah pinggang anda kerja.
 • Jika anda mempunyai masalah prostat atau apa-apa kesukaran membuang air kecil.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah pernafasan, seperti asma atau penyakit paru-paru obstruktif (COPD).
 • Jika anda telah diberitahu anda mempunyai tekanan darah rendah atau rentak jantung yang tidak normal.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan tiroid atau kelenjar adrenal.
 • Jika anda mempunyai epilepsi.
 • Jika anda mempunyai batu karang atau masalah dengan salur hempedu anda.
 • Jika anda telah sembelit lebih daripada seminggu atau mempunyai masalah radang usus.
 • Jika anda mempunyai keadaan yang menyebabkan kelemahan otot, yang dipanggil myasthenia gravis.
 • Jika anda baru-baru ini mengalami kecederaan kepala yang teruk.
 • Jika anda pernah bergantung kepada dadah atau alkohol.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai codeine dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Ambil codeine tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos yang biasa untuk menghilangkan rasa sakit adalah 30-60 mg setiap empat jam jika diperlukan. Dos tidak perlu diulangi lebih kerap daripada setiap empat jam, dan ia adalah penting bahawa anda tidak mengambil lebih daripada dos harian maksimum 240 mg. Oleh kerana terdapat beberapa kekuatan yang berbeza tablet ada, doktor atau ahli farmasi anda akan memberitahu anda berapa banyak tablet untuk mengambil bagi setiap maklumat dose.This juga akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • Menelan tablet dengan minuman air. Anda boleh mengambil codeine sama ada sebelum atau selepas makan, tetapi mengambil tablet selepas makan boleh membantu mencegah perasaan sakit yang boleh berlaku dengan beberapa dos pertama.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat dan kemudian terus mengambil dos anda setiap empat jam jika diperlukan, seperti dahulu. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Anda tidak perlu minum alkohol semasa anda mengambil codeine. Ini kerana codeine akan meningkatkan risiko bahawa anda mengalami kesan sampingan daripada alkohol, seperti rasa pening dan mengantuk.
 • Anda tidak akan diberi codeine untuk lebih lama daripada yang perlu. Ini kerana apabila anda mengambil codeine berulang kali dalam tempoh masa dan kemudian berhenti mengambilnya, ia boleh menyebabkan gejala seperti membuat anda berasa resah atau marah. Jika anda telah mengambilnya untuk beberapa lama dan mahu berhenti, doktor anda akan mencadangkan anda mengurangkan dos anda perlahan-lahan untuk mengelakkan risiko kesan-kesan.
 • Codeine biasanya ditetapkan untuk tempoh yang singkat kesakitan. Jika anda mengambilnya dalam jangka masa yang panjang, badan anda boleh menjadi digunakan untuk itu dan ia tidak akan berfungsi juga. Ini dipanggil toleransi.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang anda mengambil codeine.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan codeine.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan codeine. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

codeine biasa kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas. Juga, cuba mengambil dos anda codeine selepas makan, kerana ini boleh membantu melindungi perut anda
sembelit Makan makanan yang seimbang dan minum air yang banyak setiap hari. Jika ini terus menjadi masalah, bercakap dengan doktor anda
Rasa pening atau mengantuk Jika ini berlaku, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin. Jangan minum alkohol
Mulut kering, berpeluh, sakit perut (mungkin disebabkan oleh kekejangan salur hempedu) Bercakap dengan doktor anda jika menyusahkan

Jika anda mengalami gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh codeine, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO CODEINE

Mymedabc.com