COLCHICINE

Mymedabc.com
Jenis ubat Ubat anti-radang untuk gout
Digunakan untuk serangan gout
Terdapat sebagai Tablet

Gout menyebabkan serangan keradangan menyakitkan dalam satu atau lebih sendi anda. Ia adalah disebabkan oleh pengumpulan bahan kimia yang berlaku secara semula jadi dalam darah anda, yang dipanggil asid urik (urate). Dari masa ke semasa, tahap asid urik dalam darah anda boleh menjadi kristal batu-batu kecil seperti terlalu tinggi dan kecil boleh membentuk, yang biasanya mengumpul pada sendi dan tendon anda. Kristal merengsakan tisu sendi menyebabkan keradangan, bengkak dan kesakitan.

Rawatan yang paling biasa diberikan untuk serangan gout adalah ubat penahan sakit anti-radang, walaupun tidak semua orang mampu untuk mengambil ini jenis ubat. Colchicine adalah satu rawatan alternatif untuk serangan gout untuk orang-orang yang tidak boleh mengambil ubat penahan sakit anti-radang. Ia berfungsi dengan mengurangkan bilangan sel-sel darah putih yang melakukan perjalanan ke kawasan radang. Ini membantu memecahkan kitaran keradangan dan mengurangkan bengkak dan kesakitan serangan gout.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil colchicine adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara jantung atau hati anda kerja-kerja, atau apa-apa masalah dengan cara kerja buah pinggang anda.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan sistem pencernaan anda.
 • Jika anda mempunyai gangguan darah.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai colchicine dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Anda mesti mengambil colchicine tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda.Kebanyakan doktor akan mengesyorkan bahawa apabila serangan gout bermula, anda perlu mengambil satu tablet 2-4 kali sehari sehingga kesakitan berkurangan. Ia adalah penting bahawa anda tidak mengambil lebih daripada 12 biji colchicine sebagai kursus rawatan semasa apa-apa serangan satu gout. Ia juga penting bahawa anda meninggalkan sekurang-kurangnya tiga hari antara kursus colchicine. Jika anda mendapati anda mempunyai serangan kerap gout, sila maklumkan kepada doktor anda tentang perkara ini.
 • Jika anda baru-baru ini telah ditetapkan ubat untuk mencegah serangan gout (seperti allopurinol, febuxostat, atau sulfinpyrazone) dan anda telah diberi colchicine untuk mencegah serangan flare-up gout, dos biasa untuk ini adalah satu tablet dua kali setiap hari.
 • Ambil pil colchicine dengan minuman air.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat melainkan jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, di mana meninggalkan dos yang terlepas. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Cuba menghadiri temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda.
 • Jangan minum jus limau gedang semasa anda berada di colchicine. Ini kerana jus limau gedang meningkatkan risiko bahawa anda akan mengalami kesan sampingan dari colchicine itu.
 • tablet Colchicine diambil dalam kursus-kursus pendek rawatan untuk melegakan kesakitan serangan gout. Jika anda mempunyai serangan kerap gout, memberitahu doktor anda kerana anda dia / dia boleh menetapkan ubat lain untuk anda untuk mengambil setiap hari untuk membantu mencegah serangan daripada berlaku.
 • Terdapat beberapa perubahan gaya hidup yang anda boleh membuat untuk membantu mengurangkan risiko mendapat serangan gout. Ini termasuk kehilangan berat badan (jika anda mempunyai berat badan berlebihan), makan makanan yang sihat dan tidak minum banyak alkohol atau gula-manis minuman ringan. Doktor anda akan menasihatkan anda mengenai perubahan yang boleh memberi manfaat kepada anda.
 • Jangan sekali-kali mengambil lebih daripada dos yang ditetapkan. Mengambil terlalu banyak colchicine boleh menyebabkan masalah yang serius. Jika anda mengesyaki bahawa seseorang telah mengambil dos berlebihan colchicine atau telah menelan beberapa oleh kemalangan, anda perlu menghubungi satu merta doktor. Sebagai alternatif, pergi ke kemalangan dan jabatan kecemasan hospital tempatan. Jangan berlengah . Ambil bekas dengan anda, walaupun ia kosong. Ini adalah supaya doktor mengetahui apa yang telah diambil.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan colchicine. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common-kesan sampingan colchicine Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit, sakit di perut (abdomen) Hentikan kursus anda tablet dan membiarkan gejala anda menyelesaikan. Jika penyakit itu berterusan atau teruk, bercakap dengan doktor anda
Cirit-birit Hentikan kursus anda tablet dan membiarkan gejala anda menyelesaikan. Jika ini adalah teruk atau mengandungi darah, bercakap dengan doktor anda dengan segera

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh tablet, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO COLCHICINE

Mymedabc.com