COLESTIPOL

Mymedabc.com

APA COLESTIPOL?

Colestipol adalah ubat kolesterol.

Colestipol merendahkan kolesterol “jahat” di dalam darah, yang juga dikenali sebagai LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) kolesterol. Menurunkan kolesterol LDL anda boleh mengurangkan risiko anda arteri menjadi keras, yang boleh membawa kepada serangan jantung, strok, dan masalah peredaran.

Menurunkan kadar kolesterol yang tinggi adalah satu bahagian penting dalam mencegah penyakit jantung dan arteriosklerosis (pengerasan arteri).

Colestipol juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Jangan mengambil granul colestipol tanpa mencampurkan dengan air atau cecair lain. Mengambil granul kering boleh menyebabkan anda tidak sengaja menyedut atau tercekik pada granul.

Anda tidak boleh mengambil colestipol jika anda alah kepadanya.

Untuk memastikan colestipol adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • masalah menelan;
 • sembelit atau buasir;
 • tersumbat di dalam usus anda;
 • perut atau gangguan penghadaman;
 • penyakit hati;
 • gangguan tiroid;
 • gangguan pendarahan;
 • sejarah perut atau pembedahan usus; atau
 • jika anda mempunyai vitamin A, D, E, K atau kekurangan.

Colestipol dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan jika diambil pada dos yang disyorkan. Walau bagaimanapun, dengan mengambil colestipol boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyerap vitamin tertentu yang diperlukan semasa mengandung.Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa mengambil ubat ini.

Mengambil colestipol boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyerap vitamin tertentu yang penting jika anda menyusukan bayi. Jangan mengambil colestipol tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Beberapa bentuk colestipol mungkin mengandungi phenylalanine. Berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakan colestipol jika anda mempunyai phenylketonuria (PKU).

Colestipol tidak diluluskan untuk digunakan oleh sesiapa sahaja yang berumur kurang daripada 18 tahun.

KESAN-KESAN SAMPINGAN COLESTIPOL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • masalah menelan;
 • sembelit yang teruk atau sakit perut; atau
 • najis hitam, berdarah, atau tinggal di sini.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • sembelit; atau
 • buasir.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

COLESTIPOL INTERAKSI

Elakkan daripada mengambil ubat-ubatan yang lain pada masa yang sama anda mengambil colestipol. Mengambil colestipol boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyerap ubat-ubatan tertentu, menjadikan mereka kurang berkesan. Ambil ubat anda yang lain sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau 4 jam selepas anda mengambil colestipol.

Elakkan sembelit dengan meminum 8 hingga 12 gelas penuh (8 auns setiap satu) setiap hari semasa mengambil colestipol. Tanya doktor anda sebelum menggunakan julap atau najis pelembut.

ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan colestipol, termasuk preskripsi dan over-the-kaunter ubat-ubatan, vitamin, dan produk herba. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan sekarang dan apa-apa ubat anda memulakan atau berhenti mengguna.

COLESTIPOL DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Jangan hancurkan, mengunyah, atau memecahkan colestipol tablet. Menelannya keseluruhan.Menelan hanya satu tablet pada satu masa.

Ambil pil dengan segelas penuh air.

Hubungi doktor anda jika anda mempunyai mempunyai masalah menelan tablet, atau jika ia berasa seperti ia terlekat dalam esofagus anda selepas anda menelannya.

Larutkan granul colestipol dalam jumlah yang kecil air, susu, sup sup, sos epal, bijirin panas atau sejuk, atau buah-buahan dihancurkan (seperti nanas, pear, pic, atau koktel buah-buahan). Kacau campuran ini dan minum atau makan semua itu dengan segera. Menelan campuran tanpa mengunyah atau memegangnya di dalam mulut anda. Colestipol boleh merosakkan gigi anda jika dibiarkan dalam hubungan dengan mereka terlalu lama.

Jangan mengambil granul colestipol tanpa mencampurkan mereka dengan air, cecair lain, atau makanan. Mengambil granul kering boleh menyebabkan anda tidak sengaja menyedut atau tercekik pada granul.

Semasa menggunakan colestipol, anda mungkin perlu menjalani ujian darah.

Ia mungkin mengambil masa 2 minggu untuk beberapa bulan menggunakan ubat ini sebelum paras kolesterol anda bertambah baik. Untuk hasil yang terbaik, perlu menggunakan ubat seperti yang diarahkan.

Colestipol hanya sebahagian daripada program rawatan yang juga mungkin termasuk diet, senaman, dan kawalan berat badan. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO COLESTIPOL

Mymedabc.com