CYANOCOBALAMIN

Mymedabc.com

PENTING UNTUK CYANOCOBALAMIN

Tablet oral
Cyanocobalamin (Sye yang oh koe BAL min a) adalah satu bentuk buatan manusia vitamin B12.Vitamin B12 adalah penting dalam perkembangan sel-sel sihat darah, sel-sel saraf, dan protein dalam badan. Ia juga membantu dengan metabolisme lemak dan karbohidrat. Ia ditambah kepada diet yang sihat untuk mencegah atau merawat vitamin rendah B-12 peringkat.
Ubat ini juga datang dalam bentuk yang lain, termasuk penyelesaian Oral, penyelesaian suntikan, gel hidung, penyelesaian hidung, semburan
Ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Melihat kesan sampingan yang anda perlu melaporkan kepada doktor anda dengan segera.
Tahu bagaimana untuk menggunakan ubat anda, dan belajar apa yang mungkin berlaku jika anda tertinggal satu dos.
Bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana syarat-syarat ini.
Tahu apa yang perlu diperhatikan dan mendapatkan tips untuk mengurangkan risiko anda semasa mengambil ubat ini.

CYANOCOBALAMIN KESAN SAMPINGAN

Tablet oral

Kesan-kesan sampingan yang anda perlu melaporkan kepada doktor atau pakar kesihatan anda secepat mungkin:

 • reaksi alahan seperti ruam kulit, gatal-gatal atau gatal-gatal, bengkak pada muka, bibir, lidah atau
 • masalah pernafasan
 • sakit dada, sesak

Kesan-kesan sampingan yang biasanya tidak memerlukan rawatan perubatan (laporan dengan doktor atau profesional penjagaan kesihatan anda jika mereka berlarutan atau mengganggu):

 • cirit-birit
BAHAGIAN 3 daripada 5

CYANOCOBALAMIN BOLEH BERINTERAKSI DENGAN UBAT-UBATAN LAIN

Tablet oral
 • alkohol
 • asid aminosalicylic
 • colchicine
 • ubat yang menyekat sum-sum tulang anda seperti kemoterapi, chloramphenicol
Penafian: Matlamat kami adalah untuk memberikan anda maklumat yang paling relevan dan terkini. Walau bagaimanapun, kerana dadah berinteraksi secara berbeza dalam setiap orang, kami tidak dapat menjamin bahawa maklumat ini merangkumi semua interaksi mungkin. Maklumat ini bukanlah pengganti untuk nasihat perubatan. Sentiasa bercakap dengan pembekal penjagaan kesihatan anda tentang interaksi mungkin dengan semua ubat-ubatan preskripsi, vitamin, herba dan makanan tambahan, dan ubat-ubatan yang anda sedang ambil over-the-kaunter.
SEKSYEN 4 5

BAGAIMANA UNTUK MENGGUNAKANCYANOCOBALAMIN

Tablet oral

Ambil ubat ini melalui mulut dengan segelas air. Ikut arahan pada bungkusan atau preskripsi label.Jika anda mengambil tablet, tidak mengunyah, memotong, atau menghancurkan ubat ini. Jika menggunakan penyelesaian vitamin, gunakan sudu khas ketara atau penitis untuk mengukur setiap dos. Tanya ahli farmasi anda jika anda tidak mempunyai satu. sudu rumah tidak tepat.Untuk hasil yang terbaik mengambil vitamin ini dengan makanan. Ambil ubat anda secara berkala.Jangan mengambil ubat anda lebih kerap daripada yang diarahkan.

Berbincang dengan pakar pediatrik anda mengenai penggunaan ubat ini untuk kanak-kanak.Walaupun ubat ini boleh ditetapkan untuk keadaan yang dipilih, langkah berjaga-jaga yang dikenakan.

Apakah yang perlu saya beritahu pembekal penjagaan kesihatan saya sebelum saya mengambil ubat ini?

Mereka perlu tahu jika anda mempunyai mana-mana syarat-syarat ini:

 • anemia
 • penyakit buah pinggang
 • penyakit Leber ini
 • gangguan malabsorption
 • tindak balas yang luar biasa atau alah kepada cyanocobalamin, kobalt, selain ubat-ubatan, makanan, pewarna atau pengawet
 • mengandung atau cuba untuk hamil
 • menyusukan anak
Bagaimana sekiranya saya tertinggal satu dos?

Jika anda terlepas satu dos, ambil secepat yang anda boleh. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, mengambil hanya dos itu. Jangan ambil dos berganda atau tambahan.

Apakah yang perlu saya perhatikan semasa menggunakan ubat ini?

Ikut diet yang sihat. Mengambil suplemen vitamin tidak menggantikan keperluan untuk diet yang seimbang. Sesetengah makanan yang mempunyai vitamin B-12 secara semula jadi ialah ikan, makanan laut, kuning telur, susu dan keju ditapai.

Terlalu banyak vitamin ini boleh menjadi tidak selamat. Bercakap dengan pembekal doktor atau pakar kesihatan anda tentang berapa banyak yang tepat untuk anda.

Di mana saya perlu menyimpan ubat saya?

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Simpan pada suhu bilik antara 15 dan 30 darjah C (59 dan 85 darjah F). Lindungi daripada haba dan cahaya. Buang mana-mana ubat yang tidak digunakan selepas tarikh tamat tempoh.

Mymedabc.com