DARBEPOETIN ALFA

Mymedabc.com
Jenis ubat An erythropoietin
Digunakan untuk Anemia dikaitkan dengan penyakit buah pinggang kronik dan beberapa rawatan kanser
Juga dipanggil Aranesp® dan Aranesp® SureClick
Terdapat sebagai pen telah diisi dan picagari untuk suntikan

Mempunyai anemia bermakna bahawa anda mempunyai sel-sel darah merah sama ada kurang daripada hemoglobin normal, atau kurang daripada biasa dalam setiap sel darah merah.Hemoglobin adalah protein yang membawa oksigen dari paru-paru ke seluruh badan anda dan juga membawa karbon dioksida bahan buangan kembali ke paru-paru anda. Hasil daripada mempunyai kurang hemoglobin daripada biasa, terdapat oksigen kurang ada kepada sel-sel badan anda dan ini boleh membuat anda berasa letih, pening, dan pendek nafas. Darbepoetin alfa

Orang yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik adalah terutamanya terdedah kepada anemia. Ini kerana buah pinggang biasanya menghasilkan hormon yang disebut erythropoietin yang mengawal berapa banyak sel-sel darah merah badan anda membuat. Apabila buah pinggang anda tidak berfungsi dengan baik seperti yang sepatutnya, buah pinggang anda tidak menghasilkan cukup hormon ini. Darbepoetin alfa adalah sama dengan erythropoietin dan kerja-kerja dengan menggalakkan sum-sum tulang untuk menghasilkan sel darah merah. Ia diberikan oleh suntikan.

Sesetengah orang mempunyai rawatan anti-kanser juga membangunkan anemia. Ini kerana ubat yang digunakan untuk rawatan kanser juga boleh menghentikan sum-sum tulang daripada menghasilkan sel-sel darah merah yang mencukupi. Di sini sekali lagi, darbepoetin menggalakkan sum-sum tulang untuk menghasilkan sel-sel darah merah.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula menggunakan darbepoetin alfa adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Jika anda mengambil ubat-ubatan untuk mengawal tekanan darah anda.
 • Jika anda mempunyai epilepsi.
 • Jika anda sedang dirawat untuk kanser.
 • Jika anda mempunyai penyakit sel sabit.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan saluran darah anda, atau jika anda baru mengalami serangan jantung atau strok.
 • Jika anda mempunyai sebelum ini mempunyai tindak balas yang lemah kepada mana-mana ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat anemia.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat tentang bagaimana untuk menggunakan darbepoetin alfa, dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang anda boleh mengalami gunakannya.
 • Darbepoetin alfa diberikan melalui suntikan. Ia akan diberi semasa dialisis, atau oleh seorang doktor atau jururawat, atau sebagai alternatif, anda boleh dilatih bagaimana untuk memberi suntikan kepada diri sendiri. Ia adalah penting bahawa anda memberikan suntikan tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Anda akan diberitahu apa dos yang tepat untuk anda dan berapa kerap suntikan perlu diberikan. Jika anda mempunyai penyakit buah pinggang kronik, darbepoetin alfa biasanya diberikan sebagai satu suntikan sahaja di bawah permukaan kulit anda sama ada seminggu sekali, sekali setiap dua minggu, atau sebulan sekali. Jika anda menerima kemoterapi, ia biasanya diberikan sebagai suntikan tunggal di bawah permukaan kulit anda sama ada seminggu sekali atau sekali setiap tiga minggu. Sila berhati-hati ikut arahan doktor anda memberikan kepada anda dan bertanya jika anda tidak pasti apa-apa.
 • Jika anda terlepas satu dos untuk apa-apa sebab, sila hubungi doktor atau klinik anda untuk mengetahui apabila suntikan seterusnya perlu diberi.
 • Pastikan anda temu janji biasa anda dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda. Anda perlu menjalani ujian darah berkala untuk memastikan bahawa jumlah hemoglobin dalam darah anda kekal dalam julat yang tertentu. Jika tahap anda adalah untuk menjadi terlalu tinggi, ia boleh meletakkan anda pada risiko jantung yang serius atau masalah saluran darah (walaupun serangan jantung atau strok).
 • Ia akan menjadi beberapa minggu sebelum anda perasan kesan daripada rawatan. Ini adalah kerana ia mengambil badan anda beberapa minggu untuk membuat lebih banyak sel-sel darah merah.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan darbepoetin alfa. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Sangat biasa kesan sampingan alfa darbepoetin (ini memberi kesan kepada lebih daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Reaksi alahan, tekanan darah tinggi Doktor anda akan memeriksa kemajuan anda untuk mengurangkan risiko ini, tetapi jika anda mempunyai sebarang keraguan, sila berbincang dengan doktor anda
Common kesan sampingan alfa darbepoetin (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang) Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Pain, ruam, atau kemerahan di tempat suntikan Pastikan anda berputar laman web di mana suntikan itu diberikan. Apa-apa ketidakselesaan biasanya ringan dan hanya perlu bertahan untuk masa yang singkat. Ia adalah lebih biasa pada permulaan rawatan tetapi jika ia berterusan, sila berbincang dengan doktor anda
bengkak kaki atau buku lali (pengekalan cecair), pembekuan darah, dan strok Doktor anda akan membincangkan risiko ini dengan anda sebelum anda memulakan rawatan

Penting : Jika anda mendapat apa-apa tanda-tanda berikut anda perlu menghubungi doktor anda secepat mungkin untuk rawatan atau nasihat segera:

 • Mana-mana bengkak muka atau mulut anda, atau apa-apa kesulitan bernafas. Ini boleh menjadi tanda-tanda tindak balas alahan yang serius.
 • A tikaman atau sakit kepala migrain-suka, atau jika anda merasa keliru, mempunyai masalah dengan penglihatan anda, atau mempunyai sawan. Ini boleh memberi amaran tanda-tanda peningkatan mendadak dalam tekanan darah anda.
 • Extreme atau luar biasa keletihan dan kekurangan tenaga. Ini boleh menjadi tanda keadaan yang jarang berlaku dipanggil tulen aplasia sel merah (PRCA), yang mana badan anda berhenti menghasilkan sel-sel darah merah.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh suntikan, sila bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di dalam peti sejuk (2 ° C-8 ° C). Tidak membekukan.
 • Anda boleh mengambil suntikan keluar dari peti sejuk dan biarkan pada suhu bilik selama kira-kira 30 minit sebelum anda menggunakannya.
 • Setelah suntikan telah ditinggalkan pada suhu bilik, ia mesti digunakan dalam tempoh tujuh hari atau dilupuskan.

VIDEO DARBEPOETIN ALFA

Mymedabc.com