DESIPRAMINE

Mymedabc.com

APA DESIPRAMINE?

Desipramine adalah antidepresan tricyclic. Desipramine memberi kesan bahan kimia dalam otak yang boleh menjadi tidak seimbang.

Desipramine digunakan untuk merawat tanda-tanda kemurungan.

Desipramine juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda baru-baru ini mengalami serangan jantung, atau jika anda alah kepada desipramine atau antidepresan sama.

Jangan gunakan desipramine jika anda telah menggunakan perencat MAO dalam 14 hari yang lalu.A interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. MAO inhibitor termasuk isocarboxazid, linezolid, metilena suntikan biru, phenelzine, rasagiline, selegiline, tranylcypromine, dan lain-lain.

Sesetengah orang muda mempunyai pemikiran tentang bunuh diri apabila pertama kali mengambil antidepresan. Doktor anda akan perlu untuk memeriksa kemajuan anda pada lawatan tetap semasa anda menggunakan desipramine. keluarga atau lain-lain penjaga anda juga harus berwaspada terhadap perubahan mood atau gejala-gejala anda.

Laporkan sebarang baru atau semakin teruk gejala dengan doktor anda, seperti: mood atau perubahan tingkah laku, kerisauan, serangan panik, masalah tidur, atau jika anda merasa impulsif, cepat marah, gelisah, bermusuhan, agresif, resah, hiperaktif (secara mental atau fizikal), lebih tertekan, atau mempunyai pemikiran tentang bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.

Anda tidak boleh mengambil ubat ini jika anda baru-baru ini mengalami serangan jantung, atau jika anda alah kepada desipramine atau antidepresan sama seperti amitriptyline, amoxapine, clomipramine, doxepin, imipramine, nortriptyline, protriptyline, atau trimipramine.

Jangan gunakan desipramine jika anda telah menggunakan perencat MAO dalam 14 hari yang lalu.A interaksi dadah berbahaya boleh berlaku. MAO inhibitor termasuk isocarboxazid, linezolid, metilena suntikan biru, phenelzine, rasagiline, selegiline, tranylcypromine, dan lain-lain. Jangan mengambil MAOI sekurang-kurangnya 2 minggu selepas anda berhenti mengambil desipramine.

Untuk memastikan desipramine adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • penyakit jantung, atau sejarah serangan jantung, strok, atau sawan;
 • sejarah keluarga kematian mengejut yang berkaitan dengan gangguan rentak jantung;
 • gangguan bipolar (manik-kemurungan);
 • skizofrenia atau penyakit mental yang lain;
 • penyakit hati;
 • gangguan tiroid;
 • diabetes (desipramine boleh meningkatkan atau gula darah rendah);
 • sempit glaukoma sudut; atau
 • masalah dengan membuang air kecil.

Sesetengah orang muda mempunyai pemikiran tentang bunuh diri apabila pertama kali mengambil antidepresan. Doktor anda akan perlu untuk memeriksa kemajuan anda pada lawatan tetap semasa anda menggunakan desipramine. keluarga atau lain-lain penjaga anda juga harus berwaspada terhadap perubahan mood atau gejala-gejala anda.

Ia adalah tidak diketahui sama ada desipramine akan membahayakan bayi dalam kandungan.Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa menggunakan ubat ini.

Ia adalah tidak diketahui sama ada desipramine melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Jangan berikan ubat ini kepada sesiapa sahaja yang berumur di bawah 18 tahun tanpa nasihat perubatan.

KESAN-KESAN SAMPINGAN DESIPRAMINE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Laporkan sebarang baru atau semakin teruk gejala dengan doktor anda, seperti: mood atau perubahan tingkah laku, kerisauan, serangan panik, masalah tidur, atau jika anda merasa impulsif, cepat marah, gelisah, bermusuhan, agresif, resah, hiperaktif (secara mental atau fizikal), lebih tertekan, atau mempunyai pemikiran tentang bunuh diri atau mencederakan diri sendiri.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • penglihatan kabur, penglihatan terowong, sakit mata atau bengkak, melihat halos sekitar lampu;
 • baru atau semakin teruk sakit dada, berdebar-debar degupan jantung atau fluttering dalam dada;
 • kebas secara tiba-tiba atau kelemahan, masalah dengan penglihatan, pertuturan, atau kira-kira;
 • demam, sakit tekak;
 • mudah lebam, pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), bintik sesuatu yg kecil ungu atau merah di bawah kulit anda;
 • halusinasi, pemikiran atau tingkah laku yang luar biasa;
 • sakit semasa kencing atau sukar;
 • atas sakit perut, hilang selera makan, penyakit kuning (kekuningan kulit atau mata);
 • penyitaan (sawan); atau
 • teruk sistem saraf reaksi-sangat sengit (tegar) otot, demam panas, berpeluh, kekeliruan, degupan jantung yang pantas atau tidak sekata, gegaran, rasa seperti anda mungkin akan pengsan;

Kesan sampingan yang serius mungkin lebih cenderung di kalangan orang dewasa yang lebih tua dan orang-orang yang sakit atau lemah.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • perasaan tingly, lemah, kurang koordinasi;
 • kekeliruan, masalah tidur (insomnia);
 • mulut kering, loya, muntah, sembelit, cirit-birit;
 • perubahan penglihatan, nada dalam telinga anda;
 • payudara bengkak (lelaki atau wanita); atau
 • menurun nafsu seks, mati pucuk, atau kesukaran mempunyai orgasma.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI DESIPRAMINE

Jangan minum alkohol. Desipramine boleh meningkatkan kesan alkohol, yang boleh menjadi berbahaya.

Ubat ini boleh mengganggu pemikiran atau tindak balas anda. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga.

Elakkan pendedahan kepada cahaya matahari atau penyamakan katil. Desipramine boleh membuat anda mudah terkena sunburn. Pakai pakaian perlindungan dan penggunaan pelindung matahari (SPF 30 atau lebih tinggi) apabila anda berada di luar.

Mengambil ubat ini dengan ubat-ubatan lain yang membuat anda mengantuk boleh memburukkan lagi kesan ini. Tanya doktor anda sebelum mengambil desipramine dengan pil tidur, ubat sakit narkotik, relaxer otot, atau ubat untuk kebimbangan, kemurungan, atau sawan.

Sebelum mengambil desipramine, beritahu doktor anda jika anda telah menggunakan satu “SSRI” antidepresan dalam 5 minggu yang lalu, seperti citalopram, Escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, atau sertraline.

Anda perlu menunggu sekurang-kurangnya 5 minggu selepas berhenti fluoxetine (Prozac) sebelum anda boleh mengambil desipramine.

Banyak ubat boleh berinteraksi dengan desipramine. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di sini. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda dan mana-mana anda mula atau berhenti menggunakan semasa rawatan dengan desipramine, terutama sekali:

 • sebarang antidepresan lain;
 • Wort St John;
 • tryptophan (kadang-kadang dipanggil L-tryptophan);
 • ubat untuk merawat gangguan mood, gangguan pemikiran, atau mental penyakit-buspirone, litium, dan lain-lain;
 • migrain sakit kepala ubat-rizatriptan, sumatriptan, zolmitriptan, dan lain-lain; atau
 • sakit narkotik ubat-fentanyl, tramadol.

Senarai ini tidak lengkap dan banyak ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan desipramine. Ini termasuklah ubat preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba. Memberikan senarai semua ubat anda kepada mana-mana pegawai kesihatan yang merawat anda.

DESIPRAMINE DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Doktor anda mungkin akan menukar dos anda untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Jangan mengambil ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Jika anda memerlukan pembedahan, beritahu pakar bedah sebelum masa yang anda gunakan desipramine. Anda mungkin perlu berhenti menggunakan ubat untuk jangka masa yang pendek.

Jangan berhenti menggunakan desipramine tiba-tiba, atau anda boleh mempunyai gejala yang tidak menyenangkan. Tanya doktor anda bagaimana untuk mengelakkan gejala apabila anda berhenti menggunakan desipramine.

Ia mungkin mengambil masa sehingga beberapa minggu sebelum gejala-gejala anda bertambah baik. Terus menggunakan ubat seperti yang diarahkan dan beritahu doktor anda jika simptom anda tidak bertambah baik dalam rawatan.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222. Dos berlebihan desipramine boleh membawa maut.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

DESIPRAMINE VIDEO

Mymedabc.com