DEXFENFLURAMINE

Mymedabc.com

Dexfenfluramine adalah ubat anorectic digunakan untuk membantu dalam penurunan berat badan. Ia adalah penahan selera yang berfungsi dengan menyebabkan pelepasan serotonin neurochemical. Ini dilakukan dengan mengganggu tapak penyimpanan serotonin di dalam otak.The serotonin dikeluarkan menyebabkan kehilangan selera makan, dan, dalam banyak orang, juga menyebabkan rasa kenyang.

Ini adalah salah satu daripada beberapa yang sama berat badan makanan tambahan yang dihasilkan dan dipasarkan di akhir 1980-an dan awal 1990-an. Semua makanan tambahan ini adalah anorectic, yang berasal daripada bahasa Greek dan diterjemahkan sebagai tanpa selera .Dexfenfluramine juga telah digunakan untuk mencipta sebatian yang serupa, fenfluramine , yang merupakan gabungan dexfenfluramine dan levofenfluramine.

Kedua-dua bahagian konstituen fenfluramine adalah stereoisomer . Ini bermakna bahawa mereka mempunyai komponen kimia yang sama dan formula molekul, tetapi berstruktur berbeza dalam ruang tiga dimensi. Kedua-dua sebatian juga dalam kelas tertentu stereoisomer dikenali sebagaienantiomer . Sebatian yang enantiomer adalah cermin imej satu sama lain, sama dengan tangan kanan dan kiri. Mereka tidak boleh menindih satu sama lain, dan sering digambarkan sebagai sama, tetapi sebaliknya.

Dexfenfluramine telah dikeluarkan daripada pasaran oleh Amerika Syarikat Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) pada tahun 1997, selepas laporan muncul yang menunjukkan bahawa ia menyebabkan kesan sampingan yang serius kardiovaskular. Ini termasuk penyakit injap jantung dan fibrosis jantung. Dexfenfluramine dipasarkan di Amerika Syarikat di bawah nama Redux®, oleh Wyeth-Ayerst Laboratories.

Fenfluramine telah dibuang dari kedai-kedai pada masa yang sama seperti dexfenfluramine.Sebelum pemindahannya, ia melihat penggunaan yang paling sebagai ubat yang Adifax & perdagangan. Ubat ini juga digabungkan dengan yang lain, phentermine, dan bersama-sama kombinasi dikenali sebagai Phen-fen . Pada tahun 2004, Phen-fen telah hampir hilang dari pasaran, tetapi melahirkan tort massa, atau tindakan kelas tuntutan mahkamah, termasuk lebih 50,000 mangsa mendakwa, kesemua mereka telah mengalami kesan sampingan daripada ubat.Jumlah liabiliti tort dianggarkan pada $ 14 bilion Dolar Amerika Syarikat (USD).

Dos dexfenfluramine diambil secara lisan, biasanya dalam bentuk kapsul. Pengambilan harian yang disyorkan ialah dua 15 miligram (mg) kapsul, sentiasa diambil dengan makanan. Kapsul biasanya berwarna putih, dan legap, dan mempunyai Redux® nama yang tertera pada mereka, bersama-sama dengan tiga jalur hitam menegak.

ubat-ubatan lain yang mempunyai interaksi negatif yang berpotensi dengan dexfenfluramine termasuk ubat tekanan darah, dan yang digunakan untuk merawat kencing manis. Juga, monoamine oxidase (MAO) inhibitors, yang digunakan untuk memerangi kemurungan, boleh mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini jika diambil dengan ini penurunan berat badan dadah. Dalam beberapa kes, gejala, seperti keresahan dan sakit perut, boleh menyebabkan jika penggunaan ini penurunan berat badan dadah digantung.

VIDEO DEXFENFLURAMINE

Mymedabc.com