DEXTROSE

Mymedabc.com

Dextrose adalah satu bentuk glukosa yang diperolehi daripada kanji. Ia adalah salah satu bahan yang paling biasa digunakan dalam makanan dibungkus kerana kemampuan dan ketersediaan luas. produk Baking dan pencuci mulut yang sering mengandungi dextrose, tetapi ia boleh digunakan sebagai gula tambahan dalam mana-mana makanan yang diproses yang manis oleh pengeluar. Kerana nama yang berbeza-beza bergantung kepada sumber kanji asalnya, anda mungkin tidak sedar makanan tertentu mengandungi dextrose.

ALL ABOUT DEXTROSE

gula, atau sukrosa, adalah apa yang kebanyakan kita menganggap “gula.” Tetapi hanya kerana anda tidak percikan gula pada makanan anda, atau membakar dengan ia tidak bermakna anda tidak makan gula. Sugar datang dalam pelbagai bentuk yang berbeza.

Salah satu jenis yang sama gula yang terdapat dalam makanan yang dibungkus dan diproses adalah dextrose. Dextrose dibuat apabila tumbuhan berkanji – terutamanya jagung (dan kurang biasa gandum atau beras) – dipecahkan kepada monosakarida menggunakan enzim, dan asid tahap yang rendah. Kerana ia adalah daripada sumber semula jadi, dextrose dianggap “semula jadi”, tetapi ia masih diproses.

Kira-kira 20 peratus kurang manis daripada sukrosa, dextrose biasanya digunakan sebagai pemanis dalam makanan dibungkus dan diproses kerana kemampuan dan ketersediaan luas. Ia mempunyai ‘penyejukan’ rasa menyenangkan yang melengkapi rasa makanan yang ia digunakan untuk memaniskan, ia membantu doh meningkat dan coklat, dikenali untuk meningkatkan dan menstabilkan pewarna makanan, dan juga boleh memanjangkan hayat simpanan makanan yang dibungkus.

Dextrose ditambah kepada makanan untuk memaniskan mereka, dan juga kadang-kadang sebagai pengisi atau ejen Texturizing. Dextrose digunakan dalam sos, biskut, campuran kek, gula-gula, minuman tenaga, dan pencuci mulut beku. Ia juga boleh dimasukkan dalam makanan yang tidak manis seperti daging sembuh, tin makanan, pretzels, jeruk dan keropok. Anda mungkin tidak menyedari makanan tertentu mengandungi dextrose kerana ia boleh muncul pada label di bawah nama-nama lain termasuk gula jagung, gula gandum, gula beras, monohydrate dextrose, d-glukosa, gula anggur dan anhydrase dextrose.

BUKAN MAKANAN MENGGUNAKAN UNTUK DEXTROSE

Dextrose mempunyai indeks glisemik yang tinggi, yang bermakna ia cepat menimbulkan tahap gula dalam darah, jadi ia digunakan dalam intravena (IV) persiapan dan suntikan dalam tetapan hospital untuk gula darah rendah dan dehidrasi, dan memberi makan IV. Orang yang mempunyai diabetes mungkin menggunakan tablet dextrose atau gel untuk meningkatkan tahap gula dalam darah mereka jika mereka mendapat berbahaya yang rendah. Apabila menggunakan dextrose, tahap gula dalam darah perlu dipantau untuk mengelakkan gula darah daripada mendapat terlalu tinggi. Dextrose juga kadang-kadang digunakan oleh atlet ketahanan sebagai tambahan untuk memerangi gula darah rendah dan menambah glikogen yang berkurangan akibat keletihan semasa atau selepas latihan sengit panjang. Ia juga boleh digunakan sebagai “pembawa” dalam pemakanan tambahan.

DEXTROSE DALAM DIET ANDA: LANGKAH BERJAGA-JAGA DAN KESAN SAMPINGAN

Kerana ia ditambah kepada makanan yang diproses, dextrose dianggap sebagai gula tambahan.Menurut Persatuan Jantung Amerika, kebanyakan wanita perlu mendapatkan tidak lebih daripada enam sudu teh gula tambahan sehari, dan orang biasa perlu mendapat tidak lebih daripada sembilan sudu teh setiap hari. Tetapi kebanyakan orang mengambil kira-kira tiga hingga empat kali jumlah yang disyorkan gula ditambah dalam diet harian mereka.

Kesan-kesan sampingan gula melebihi semua jenis telah dikaitkan dengan pertambahan berat badan, rongga, merendahkan imuniti, dan peningkatan risiko pelbagai penyakit – termasuk penyakit jantung, kencing manis, strok, kanser tertentu dan juga penyakit Alzheimer.

Apabila kita makan karbohidrat, mereka ditukar menjadi monosakarida (gula ringkas) yang dikenali sebagai glukosa, yang memberikan tenaga kepada sel-sel kita. Kami melancarkan insulin untuk mendapatkan glukosa dari darah ke sel-sel. Jika gula berlebihan dimakan, mereka akan disimpan – ada di dalam otot sebagai glikogen, tetapi majoriti disimpan sebagai lemak, atau lemak.Makan terlalu banyak gula dari masa ke masa juga boleh menyebabkan pertambahan berat badan dan rintangan insulin keadaan yang dipanggil, yang bermaksud glukosa tidak berkesan dihantar ke sel-sel dan kekal dalam aliran darah terlalu lama. Ini boleh membawa kepada keletihan dan peningkatan risiko pelbagai penyakit.

Kebanyakan dextrose diperbuat daripada diubahsuai secara genetik (GMO) jagung, menggunakan enzim GMO. Jadi bagi orang-orang yang mengambil berat tentang atau mengelakkan GMOs akan mahu mencari organik atau bukan-GMO pada label mana-mana produk yang mengandungi dextrose.

Seperti kebanyakan gula, dextrose adalah kalori kosong. Cara terbaik untuk mengelakkan makan terlalu banyak dekstrosa dan gula adalah untuk menghadkan jumlah makanan dibungkus dan diproses dimakan, manakala mendapat, makanan berasaskan tumbuhan yang kaya dengan nutrien yang belum diproses lebih menyeluruh.

VIDEO DEXTROSE

Mymedabc.com