DIACEREIN

Mymedabc.com

Diacerein telah dikaji dengan harapan ia akan dapat melambatkan perkembangan osteoartritis.ubat penyakit-mengubahsuai diketahui pilihan rawatan arthritis forrheumatoid dan jenis keradangan yang lain arthritis. Tetapi ubat-ubatan yang boleh mengubah suai perkembangan osteoartritis, memperlahankan kerosakan sendi dan mengurangkan peluang kecacatan kekal terbukti. Diacerein masih belum menunjukkan bahawa risiko melebihi manfaatnya.

RAWATAN OSTEOARTRITIS BIASA JANGAN SLOW PENYAKIT PERKEMBANGAN

Rawatan tanpa ubat-ubatan biasanya disyorkan untuk osteoartritis lutut andhip osteoarthritis – dua sendi yang paling terjejas oleh osteoarthritis – termasuk penurunan berat badan, senaman, dan mengelakkan aktiviti berat-bearing yang meningkatkan tekanan kepada sendi.

Ubat-ubatan dan makanan tambahan yang digunakan untuk merawat osteoartritis termasuk pengambilan vitamin D yang mencukupi; ubat tahan sakit seperti Tylenol; NSAID (ubat anti-radang nonsteroidal) seperti naproxen dan ibuprofen; makanan tambahan asglucosamine sulfat itu; dan suntikan sendi

Terapi alternatif juga merupakan antara pilihan rawatan popular. Selain daripada penurunan berat badan, tidak ada bukti kukuh bahawa kaedah rawatan melambatkan atau mengelakkan osteoartritis.

DIACEREIN SEDANG DIKAJI SEBAGAI PENYAKIT-MODIFIER UNTUK OSTEOARTRITIS

Diacerein telah dikaji untuk merawat osteoartritis lutut dan pinggang. Diacerein adalah ubat anti-radang yang bekerja secara berbeza daripada NSAIDS biasa. Diacerein blok interleukin-1, berbanding dengan menghalang thecyclooxygenase (COX) laluan sebagai NSAIDs lakukan.

Dalam kajian, diacerein telah biasanya ditetapkan pada dos 50 mg dua kali sehari. Kajian semula 7 kajian klinikal yang melibatkan diacerein, termasuk 2,069 pesakit, telah diterbitkan oleh The Cochrane Collaboration pada tahun 2006. Ia membuat kesimpulan bahawa diacerein mempunyai kesan yang kecil dalam meningkatkan kesakitan dan melambatkan perkembangan osteoartritis berbanding rawatan standard dengan NSAID atau plasebo. Kesan sampingan yang paling biasa dikaitkan dengan diacerein adalah cirit-birit.

The Cochrane Collaboration dikemaskini kajian semula sistematik mereka pada tahun 2013, sambil menambah tiga ujian baru 141 peserta. Dengan bukti baru, mereka mengesahkan bahawa kekuatan bukti untuk hasil keberkesanan adalah rendah hingga sederhana, dan pengurangan kesakitan adalah minimum. Dalam osteoartritis pinggul, terdapat manfaat kecil bagi mengurangkan ruang sendi penyempitan, tetapi ia mungkin bukan klinikal yang relevan. Terdapat risiko 24% daripada cirit-birit dengan diacerein.

EUROPEAN MEDICINES AGENCY HADKAN PENGGUNAAN DIACEREIN DI KESATUAN EROPAH – 2014

Pada 19 Mac 2014, Kumpulan Penyelarasan untuk Mutual Recognition dan Prosedur Decentralised – Human (CMDh) disahkan menyekat diacerein di Kesatuan Eropah, Ia menjadi sisi undang-undang mengikat 4 September 2014. Alasan yang diberikan ialah risiko cirit-birit yang teruk dan kesan pada hati.

LAGI KAJIAN DIPERLUKAN UNTUK DIACEREIN

Kami bertanya reumatologi Scott J. Zashin, MD mengenai diacerein untuk osteoartritis. Dr. Zashin berkata, “Pada masa ini, tidak ada bukti kukuh yang diacerein menghasilkan keputusan penting sebagai ubat mengubahsuai penyakit untuk osteoartritis. Kajian lanjut diperlukan untuk membuktikan keselamatan pendek dan jangka panjang dan keberkesanan diacerein untuk osteoartritis. ”

Dadah ini tidak boleh didapati di Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah, Kanada, Britain, atau Australia. Ia mungkin tidak tersedia di beberapa negara, tertakluk kepada peraturan selanjutnya.Keputusan Kesatuan Eropah untuk menyekat ia pada tahun 2014 adalah suatu penghakiman bahawa bukti yang cukup bahawa risiko melebihi manfaat muktamad.

Mymedabc.com