DICLOFENAC

Mymedabc.com
Jenis ubat Bukan steroid ubat anti-radang (NSAID)
Digunakan untuk Kesakitan dan keradangan
Terdapat sebagai Tablet dan tablet larut, tablet gastro-tahan, tablet berpanjangan keluaran dan kapsul

ubat penahan sakit anti-radang seperti diclofenac kadang-kadang dipanggil bukan steroid ubat anti-radang (NSAID), atau hanya ‘anti-inflamasi. Diclofenac diberikan untuk merawat keadaan menyakitkan seperti artritis, keseleo dan strain, gout, migrain, sakit gigi, dan sakit selepas pembedahan. Ia memudahkan kesakitan dan mengurangkan keradangan. Diclofenac boleh didapati di preskripsi.

Diclofenac kerja-kerja dengan menyekat kesan bahan kimia dalam badan anda, yang dipanggil cyclo-oxygenase (COX) enzim. Enzim ini membantu untuk membuat bahan kimia lain dalam badan, yang dipanggil prostaglandin. Prostaglandin dihasilkan di tapak kecederaan atau kerosakan, dan menyebabkan kesakitan dan keradangan. Dengan menyekat kesan enzim COX, kurang prostaglandin dihasilkan, yang bermaksud kesakitan dan keradangan reda.

Terdapat dua bentuk diclofenac – natrium diclofenac dan diclofenac kalium. Perbezaan utama antara kedua-dua ialah diclofenac kalium diserap ke dalam badan dengan lebih cepat daripada diclofenac sodium. Tindakan yang cepat adalah berguna di mana melegakan kesakitan serta-merta diperlukan, dan tindakan yang berpanjangan adalah lebih berguna dalam mengurangkan keradangan. Beberapa jenama diclofenac juga mengandungi ubat yang dipanggil misoprostol.Tanda dipanggil Arthrotec┬« dan Misofen┬«, dan ditetapkan untuk artritis. Misoprostol membantu melindungi perut terhadap kerengsaan yang disebabkan oleh mengambil diclofenac lebih satu tempoh masa.

Diclofenac tidak adalah ubat yang sesuai untuk mereka yang mempunyai penyakit jantung (seperti kegagalan jantung), atau yang mempunyai masalah peredaran darah, atau yang telah mengalami serangan jantung atau strok. Ini kerana ia telah mendapati bahawa terdapat risiko peningkatan kecil serangan jantung dan strok dalam golongan ini. ubat-ubatan anti-radang yang lain adalah lebih sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah ini – bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat perubatan alternatif.

Diclofenac juga dirumuskan sebagai gel kulit, patch dan sebagai ubat titis mata. Terdapat lebih banyak maklumat mengenai rumusan ini dalam risalah perubatan berasingan yang dipanggil Diclofenac gel / patch bagi kesakitan dan keradangan, gel Diclofenac untuk kerosakan matahari, dan Diclofenac ubat titis mata.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil diclofenac, adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda mempunyai asma atau sebarang gangguan alergi yang lain.
 • Jika anda pernah mempunyai perut atau ulser duodenum, atau jika anda mempunyai gangguan keradangan usus seperti penyakit Crohn atau kolitis ulser.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung, atau masalah dengan saluran darah dan peredaran darah.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah pembekuan darah.
 • Jika anda mempunyai gangguan tisu perantara, seperti keadaan yang dipanggil lupus sistemik eritematosus (SLE).
 • Jika anda mempunyai masalah dengan cara kerja hati, atau masalah dengan cara buah pinggang anda kerja.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada mana-mana NSAID lain (seperti aspirin, naproxen, indometacin, dan ibuprofen), atau kepada mana-mana ubat-ubatan lain.
 • Sebelum anda mula mengambil diclofenac, baca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai diclofenac dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Mengambil diclofenac tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Doktor atau ahli farmasi akan memberitahu anda berapa banyak untuk mengambil dan berapa kerap untuk mengambilnya. Anda mungkin akan diminta untuk mengambil hanya satu dos sehari atau beberapa dos setiap hari. Maklumat ini juga akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • Sebagai peraturan umum, dengan mengambil diclofenac dengan segelas susu atau selepas makan makanan dapat membantu mengurangkan kesan sampingan seperti senak.
 • Terdapat beberapa rumusan yang berbeza diclofenac, seperti tablet standard, tablet larut, tablet gastro-tahan, dan tablet berpanjangan-release / kapsul. Pada label pek anda akan ada arahan untuk memberitahu anda bagaimana untuk mengambil jenis yang anda telah diberikan. Sebagai contoh, tablet larut perlu diambil dicampurkan ke dalam sedikit air, dan tablet berpanjangan-release / kapsul mesti ditelan bulat-bulat tanpa mengunyah. Baca dan ikut arahan pada label dengan teliti.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ketika anda masih ingat, ia adalah hampir masa untuk dos seterusnya kemudian mengambil dos seterusnya apabila ia perlu dibayar tetapi meninggalkan dos yang terlepas. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Doktor anda akan cuba untuk menetapkan anda dos terendah untuk masa yang singkat untuk mengurangkan risiko kesan sampingan. Jika anda perlu mengambil diclofenac untuk masa yang lama, doktor anda mungkin mahu menetapkan ubat lain bersama-sama untuk melindungi perut anda daripada kerengsaan.
 • Cuba untuk menjaga apa-apa pelantikan tetap dengan doktor anda. Ini adalah supaya doktor anda boleh menyemak kemajuan anda, dan adalah penting terutamanya jika anda mengambil diclofenac untuk keadaan jangka panjang.
 • Jika anda mempunyai asma, gejala-gejala seperti Bubar atau sesak nafas boleh menjadi lebih teruk dengan anti-inflamasi seperti diclofenac. Jika ini berlaku kepada anda, anda perlu berhenti mengambil diclofenac dan berjumpa dengan doktor anda secepat yang mungkin.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan anti-radang. Ini kerana anda tidak perlu mengambil diclofenac dengan mana-mana ubat penahan sakit anti-radang yang lain, ada juga yang tidak tersedia di ubat selesema dan selesema yang boleh dibeli di kaunter di farmasi dan kedai-kedai runcit yang lain.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan diclofenac. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

diclofenac biasa kesan sampingan
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Masalah penghadaman, pedih ulu hati, sakit perut Cuba ambil dos selepas makan jika anda belum berbuat demikian. Jika ketidakselesaan ini berterusan, bercakap dengan doktor anda
Berasa tidak sihat Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan cecair yang hilang

Penting : Jika anda mengalami mana-mana gejala yang kurang biasa tetapi lebih serius berikut, berhenti mengambil diclofenac dan hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat merta:

 • Jika anda mempunyai apa-apa kesukaran bernafas seperti Bubar atau sesak nafas.
 • Jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti bengkak di sekeliling mulut atau muka anda, atau ruam kulit gatal yang teruk.
 • Jika anda lulus darah atau najis hitam, membawa darah (muntah), atau mempunyai perut (abdomen) sakit teruk.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh diclofenac, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO DICLOFENAC

Mymedabc.com