DICLOXACILLIN

Mymedabc.com

MENGAPA UBAT INI DITETAPKAN?

Dicloxacillin adalah antibiotik penisilin seperti digunakan untuk merawat jangkitan tertentu disebabkan oleh bakteria seperti radang paru-paru dan tulang, telinga, kulit, dan jangkitan saluran kencing. Antibiotik tidak akan bekerja untuk selesema, selesema, atau jangkitan virus lain.

Ubat ini kadang-kadang ditetapkan untuk kegunaan lain; bertanya kepada doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

BAGAIMANAKAH UBAT INI BOLEH DIGUNAKAN?

Dicloxacillin datang sebagai kapsul dan cecair untuk mengambil melalui mulut. Ia biasanya diambil setiap 6 jam (empat kali sehari). Ikut arahan pada label preskripsi anda dengan teliti, dan bertanya kepada doktor atau ahli farmasi jika terdapat mana-mana bahagian yang anda tidak faham. Ambil dicloxacillin betul-betul seperti yang diarahkan. Jangan ambil lebih atau kurang dari itu atau mengambil lebih kerap daripada yang ditetapkan oleh doktor anda.

Goncang cecair sebelum setiap kali digunakan untuk campuran ubat yang sama rata.

Kapsul harus ditelan bulat-bulat dan diambil dengan segelas penuh air.

Terus mengambil dicloxacillin walaupun anda berasa sihat. Jangan berhenti mengambil dicloxacillin tanpa berbincang dengan doktor anda.

APA LANGKAH BERJAGA-JAGA YANG PERLU SAYA IKUTI?

SEBELUM MENGAMBIL DICLOXACILLIN,

 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada dicloxacillin, penisilin, atau mana-mana ubat-ubatan lain.
 • beritahu doktor dan ahli farmasi anda apa preskripsi dan ubat-ubatan yang anda ambil, terutama antibiotik lain, anticoagulants ( ‘pencair darah’) seperti warfarin (Coumadin), aspirin atau ubat anti-keradangan yang lain nonsteroidal seperti naproxen (Anaprox) atau ibuprofen nonprescription (Motrin ), atenolol (Tenormin), pil perancang, probenecid (Benemid), dan vitamin.
 • beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai buah pinggang atau penyakit hati, alahan, asma, penyakit darah, ulser, masalah perut, atau demam alergi.
 • beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil dicloxacillin, hubungi doktor anda.
 • jika anda menghadapi pembedahan, termasuk pembedahan gigi, beritahu doktor atau doktor gigi bahawa anda mengambil dicloxacillin.

APA KHAS ARAHAN PEMAKANAN YANG PERLU SAYA IKUTI?

Ambil dicloxacillin sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan.

APAKAH YANG PERLU SAYA LAKUKAN SEKIRANYA SAYA TERLUPA SATU DOS?

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda ingat. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan terus jadual dos biasa anda. Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab.

APA KESAN SAMPINGAN YANG BOLEH MENYEBABKAN UBAT INI?

DICLOXACILLIN BOLEH MENYEBABKAN KESAN SAMPINGAN. BERITAHU DOKTOR ANDA JIKA MANA-MANA GEJALA-GEJALA INI ADALAH TERUK ATAU TIDAK HILANG:

 • Sakit perut
 • cirit-birit
 • muntah
 • ruam kulit sederhana

JIKA ANDA MENGALAMI MANA-MANA GEJALA BERIKUT, HUBUNGI DOKTOR ANDA DENGAN SEGERA:

 • Ruam kulit yang teruk
 • gatal-gatal
 • gatal-gatal
 • kesukaran bernafas atau menelan
 • berdehit
 • jangkitan faraj

Jika anda mengalami kesan sampingan yang serius, anda atau doktor anda boleh menghantar laporan kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) MedWatch Adverse Event Reporting program online (http://www.fda.gov/Safety/MedWatch) atau melalui telefon ( 1-800-332-1088).

APAKAH YANG PERLU SAYA TAHU MENGENAI PENYIMPANAN DAN PELUPUSAN UBAT INI?

Simpan ubat ini di dalam bekas ia datang dalam, tertutup rapat, dan keluar dari jangkauan kanak-kanak. Simpan kapsul pada suhu bilik dan jauh daripada haba yang berlebihan dan kelembapan (tidak di bilik mandi). Buang mana-mana ubat yang telah lama atau tidak diperlukan lagi. Simpan ubat cecair di dalam peti sejuk, ditutup ketat, dan membuang ubat yang tidak digunakan selepas 14 hari. Tidak membekukan. Berbincang dengan ahli farmasi anda mengenai cara yang betul untuk ubat anda.

DALAM KES KECEMASAN / BERLEBIHAN

Jika terlebih dos, menghubungi pusat kawalan racun tempatan anda di 1-800-222-1222. Jika mangsa telah runtuh atau tidak bernafas, memanggil perkhidmatan kecemasan tempatan pada 911.

APAKAH MAKLUMAT LAIN YANG PERLU SAYA TAHU?

Simpan semua temu janji dengan doktor anda dan makmal. doktor akan membuat ujian makmal tertentu untuk memeriksa tindak balas anda kepada dicloxacillin.

Jika anda pesakit diabetes, menggunakan Clinistix atau TesTape (tidak Clinitest) untuk menguji air kencing anda untuk gula semasa mengambil ubat ini.

Jangan biarkan orang lain mengambil ubat anda. preskripsi anda mungkin tidak boleh diisi semula.Jika anda masih mempunyai tanda-tanda jangkitan selepas anda selesai dicloxacillin, hubungi doktor anda.

Adalah penting untuk anda menyimpan senarai bertulis mengenai semua ubat-ubatan preskripsi dan nonprescription (over-the-counter) anda mengambil, serta mana-mana produk seperti vitamin, mineral, atau makanan tambahan yang lain. Anda harus membawa senarai ini dengan anda setiap kali anda melawat doktor atau jika anda dimasukkan ke hospital. Ia juga adalah maklumat penting untuk menjalankan dengan anda dalam kes kecemasan.

VIDEO DICLOXACILLIN

Mymedabc.com