DIDANOSINE

Mymedabc.com
Jenis ubat Ubat antiretroviral (a nucleoside terbalik transcriptase inhibitor)
Digunakan untuk virus human immunodeficiency (HIV), di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur lebih daripada 6 tahun
Juga dipanggil Videx®
Terdapat sebagai Tablet dan kapsul

Didanosine adalah ubat antiretroviral. Ia digunakan untuk human immunodeficiency virus (HIV). Ia melambatkan kemajuan jangkitan HIV, tetapi ia bukan ubat. HIV memusnahkan sel-sel di dalam badan, yang dipanggil sel-sel CD4 T. Sel-sel ini sejenis sel darah putih dan adalah penting kerana mereka terlibat dalam melindungi badan anda daripada jangkitan. Jika tidak dirawat, jangkitan HIV yang melemahkan sistem imun anda supaya badan anda tidak boleh mempertahankan dirinya daripada bakteria, virus dan kuman lain.

Didanosine tergolong dalam kumpulan ubat-ubatan antiretroviral dikenali sebagai nucleoside perencat transcriptase terbalik (NRTIs). Ianya diberikan bersama beberapa ubat-ubatan antiretroviral lain, sebagai sebahagian daripada terapi gabungan. Mengambil tiga atau lebih ubat antiretroviral pada masa yang sama adalah lebih berkesan daripada mengambil satu sahaja.Mengambil kombinasi ubat-ubatan yang berbeza juga mengurangkan risiko bahawa virus itu akan menjadi kebal kepada ubat-ubatan individu.

Didanosine melambatkan kemajuan jangkitan HIV dengan mengurangkan jumlah virus dalam badan anda. Ini membantu meningkatkan sistem imun anda dan mengurangkan risiko anda membangunkan komplikasi yang dikaitkan dengan jangkitan HIV. Ia akan ditetapkan untuk anda oleh doktor yang pakar.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil Didanosine ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah buah pinggang atau hati.
 • Jika anda pernah mempunyai pankreatitis (radang pankreas).
 • Jika anda merasa apa-apa kesemutan atau sakit di tangan atau kaki anda, atau jika anda mempunyai sebarang kebas di kawasan-kawasan ini.
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai Didanosine dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Ambil Didanosine tepat seperti yang doktor anda telah memberitahu anda. Anda mungkin akan diminta untuk mengambil satu atau dua dos setiap hari. Terdapat beberapa kekuatan yang berbeza kapsul Didanosine. Doktor anda akan memberitahu anda yang mana yang tepat untuk anda. Ini akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • Menelan kapsul Videx® SPR keseluruhan dengan segelas besar air. Jangan buka kapsul, kerana ini boleh mengurangkan berapa banyak ubat yang badan anda menyerap.
 • Jika anda (atau anak anda) mengambil tablet Videx®, tablet perlu dikunyah dengan baik sebelum mereka ditelan. Sebagai alternatif, anda boleh mengambil tablet dikacau ke dalam 30 ml air. Jika perlu, anda boleh menambah 30 ml jus epal untuk tablet dan air campuran untuk meningkatkan rasa.
 • Cuba untuk mengambil Didanosine pada masa yang sama setiap hari, kerana ini akan membantu anda untuk mengingati untuk mengambilnya. Anda perlu mengambil setiap dos anda dengan perut kosong. Jika anda mengambil kapsul, ini bermakna anda perlu mengambil mereka dua jam sebelum makan, atau menunggu sehingga dua jam selepas itu. Jika anda mengambil tablet, membawa mereka sekurang-kurangnya 30 minit sebelum makan. Ini kerana badan anda menyerap kurang Didanosine selepas makan, yang bermaksud ubat kurang berkesan.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika ia adalah masa untuk mengambil dos seterusnya apabila anda ingat, abaikan dos yang tertinggal dan hanya mengambil dos yang perlu dibayar. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • Temu janji biasa anda dengan doktor anda supaya kemajuan anda boleh dipantau. Anda mungkin memerlukan ujian darah yang tetap untuk memeriksa sejauh mana ubat-ubatan anda berfungsi.
 • Ia adalah penting bahawa anda terus mengambil Didanosine dan rawatan antiretroviral anda yang lain secara teratur. Ini akan membantu untuk menghalang virus HIV daripada menjadi tahan kepada ubat-ubatan yang anda ambil. Walaupun anda terlepas hanya sebilangan kecil dos, virus itu boleh menjadi kebal terhadap rawatan.
 • Jika anda mengalami apa-apa jangkitan sebaik sahaja anda memulakan rawatan ini, beritahu doktor anda. Hasil daripada mengambil Didanosine, sistem imun anda boleh mula berjuang jangkitan yang hadir sebelum anda memulakan rawatan, tetapi yang anda mungkin tidak sedar.
 • Ikut dengan teliti apa-apa nasihat doktor anda memberikan kepada anda tentang membuat beberapa perubahan gaya hidup untuk mengurangkan risiko kerosakan kepada jantung dan saluran darah anda. Ini mungkin termasuk berhenti merokok, makan secara sihat dan mengambil senaman.
 • Didanosine telah dikaitkan dengan kesan sampingan yang serius pada sesetengah orang yang mengambilnya. Ini termasuk pankreatitis (radang pankreas), dan masalah yang dikenali sebagai asidosis laktik (di mana terdapat terlalu banyak asid laktik dalam darah). Gejala-gejala yang berkaitan dengan ini kesan sampingan disenaraikan dalam bahagian seterusnya ‘Bolehkah Didanosine menyebabkan masalah?’. Jika anda mengalami mana-mana gejala yang disenaraikan di bawah, anda perlu memberitahu doktor anda dengan segera , kerana mereka boleh menjadi lebih teruk, dan juga boleh menjadi mengancam nyawa.
 • Walaupun rawatan dengan ubat-ubatan antiretroviral boleh mengurangkan risiko anda lulus HIV kepada orang lain melalui hubungan seks, ia tidak menghentikannya. Ia adalah penting bahawa anda menggunakan kondom.
 • Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi orang-orang dengan HIV untuk merasa rendah atau tertekan, terutamanya selepas diagnosis telah dibuat. Jika anda mempunyai apa-apa perasaan kemurungan maka anda perlu bercakap dengan doktor anda.
 • Doktor anda mungkin mengesyorkan bahawa penglihatan anda diperiksa tiap-tiap tahun. Jika anda mengalami sebarang masalah dengan penglihatan anda di antara cek ini, anda harus memberitahu doktor anda tentang perkara ini.
 • Jika anda membeli mana-mana ubat-ubatan, periksa dengan ahli farmasi bahawa mereka adalah selamat untuk mengambil dengan Didanosine. Ini adalah penting terutamanya jika anda mengambil tablet Didanosine, kerana ini mengandungi anti-asid yang boleh mengganggu dengan ubat-ubatan lain.
 • Jika anda menghadapi pembedahan atau rawatan pergigian, beritahu orang yang menjalankan rawatan yang ubat yang anda ambil.
 • Rawatan untuk HIV adalah sepanjang hayat. Terus mengambil Didanosine melainkan anda dinasihatkan sebaliknya, walaupun anda berasa sihat. Ini adalah untuk memastikan sistem imun yang sihat.
 • Sesetengah orang yang telah mengambil ubat-ubatan antiretroviral (terutamanya dari masa ke masa yang panjang) telah membangunkan keadaan yang dipanggil osteonecrosis . Di sini terdapat beberapa tisu tulang mati kerana terdapat bekalan darah berkurangan kepadanya. Ia boleh menyebabkan sakit sendi dan sakit, dan membawa kepada kesukaran dalam pergerakan. Jika anda mendapati mana-mana gejala-gejala ini, bercakap dengan doktor anda.

Bersama-sama dengan kesan bergunanya, semua ubat boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common-kesan sampingan Didanosine – ini memberi kesan kepada kira-kira 1 dalam 10 orang yang mengambil ubat ini
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Cirit-birit Minum banyak air
Rasa atau sakit, sakit perut Berpegang kepada makanan yang ringkas – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas.Jika ia berterusan, bercakap dengan doktor anda
Sakit kepala Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Kesemutan pada tangan atau kaki, atau perasaan kebas Bercakap dengan doktor anda mengenai ini
Rasa letih atau lemah Jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin sehingga anda berasa lebih baik.Jika ini berterusan, bercakap dengan doktor anda
Ruam Jika ini menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda

Doktor anda akan berbincang dengan anda kemungkinan kesan sampingan yang kurang biasa tetapi lebih serius berlaku, seperti pankreatitis atau asidosis laktik. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami mana-mana gejala berikut.

 • Tanda-tanda yang paling biasa pankreatitis adalah sakit perut, rasa atau sakit, demam, dan perasaan tidak sihat.
 • Tanda-tanda yang paling biasa asidosis laktik berasa atau sakit, sakit perut, hilang selera makan, turun berat badan, pernafasan cepat atau tercungap-cungap.

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com