DIFLUNISAL

Mymedabc.com

APA DIFLUNISAL?

Diflunisal adalah dalam kumpulan ubat-ubatan yang dipanggil ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs). Ia berfungsi dengan mengurangkan hormon yang menyebabkan keradangan dan kesakitan dalam badan.

Diflunisal digunakan untuk merawat ringan kepada sakit sederhana, osteoartritis, atau artritis reumatoid.

Diflunisal juga boleh digunakan untuk tujuan lain yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ubat ini boleh menyebabkan jantung dan peredaran darah masalah yang mengancam nyawa seperti serangan jantung atau strok, terutamanya jika anda menggunakannya jangka panjang.Jangan gunakan diflunisal sebelum atau selepas pembedahan pintasan jantung (arteri koronari bypass rasuah, atau bypass).

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sakit dada, lemah, sesak nafas, pertuturan tidak jelas, atau masalah pandangan dan imbangan.

Ubat ini juga boleh menyebabkan kesan serius ke atas perut atau usus, termasuk pendarahan atau penembusan (pembentukan lubang a). Keadaan ini boleh membawa maut dan boleh berlaku tanpa amaran semasa anda mengambil diflunisal, terutama di kalangan orang dewasa yang lebih tua.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai tanda-tanda pendarahan perut seperti hitam, berdarah, atau tinggal di sini najis, atau batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi.

Jika anda minum lebih daripada tiga minuman beralkohol setiap hari, tidak mengambil ubat ini tanpa nasihat doktor anda.

Ubat ini boleh menyebabkan jantung dan peredaran darah masalah yang mengancam nyawa seperti serangan jantung atau strok, terutamanya jika anda menggunakannya jangka panjang.

Ubat ini juga boleh menyebabkan kesan serius ke atas perut atau usus, termasuk pendarahan atau penembusan (pembentukan lubang a). Keadaan ini boleh membawa maut dan boleh berlaku tanpa amaran semasa anda mengambil diflunisal, terutama di kalangan orang dewasa yang lebih tua.

Jangan gunakan ubat ini jika anda ada alahan kepada diflunisal, atau jika anda mempunyai sejarah tindakbalas alahan kepada aspirin atau NSAID lain. Jangan gunakan diflunisal sebelum atau selepas pembedahan pintasan jantung (arteri koronari bypass rasuah, atau bypass).

Jika anda mempunyai apa-apa syarat lain, anda mungkin perlu pelarasan diflunisal dos atau ujian khas:

 • sejarah serangan jantung, strok, atau darah beku;
 • penyakit jantung, kegagalan jantung kongestif, tekanan darah tinggi;
 • sejarah ulser perut atau pendarahan;
 • hati atau penyakit buah pinggang;
 • asma;
 • polip di hidung;
 • pendarahan atau pembekuan darah gangguan; atau
 • jika anda merokok.

kategori FDA kehamilan ialah C. Tidak diketahui sama ada diflunisal berbahaya kepada bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan. Mengambil diflunisal semasa 3 bulan terakhir kehamilan boleh menyebabkan kecacatan kelahiran. Jangan mengambil diflunisal semasa hamil melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Diflunisal boleh masuk ke dalam susu ibu dan boleh menyebabkan kemudaratan kepada bayi yang menyusu. Jangan gunakan ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Jangan berikan ubat ini kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 12 tahun tanpa nasihat doktor.

KESAN-KESAN SAMPINGAN DIFLUNISAL

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Berhenti mengambil diflunisal dan hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai apa-apa kesan sampingan yang serius:

 • sakit dada, pertuturan tidak jelas, masalah pandangan dan imbangan, dan perasaan lemah atau sesak nafas;
 • najis berdarah atau tinggal di sini, batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi;
 • demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema;
 • kulit pucat atau kekuningan, air kencing berwarna gelap, kekeliruan;
 • bengkak atau berat badan yang cepat;
 • kencing kurang daripada biasa atau tidak sama sekali;
 • loya, sakit atas perut, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat berwarna, jaundis (kekuningan kulit atau mata);
 • ruam kulit, lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot;
 • demam, sakit tekak, dan sakit kepala dengan melepuh yang teruk, mengelupas, dan ruam kulit merah; atau
 • tanda pertama apa-apa ruam kulit, tidak kira bagaimana sederhana.

Kurang kesan sampingan yang serius mungkin termasuk:

 • rasa loya, sakit perut, muntah-muntah, sakit perut;
 • cirit-birit, sembelit, gas;
 • pening, mengantuk, sakit kepala, rasa letih;
 • masalah tidur (insomnia); atau
 • nada dalam telinga anda.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

INTERAKSI DIFLUNISAL

Elakkan minum alkohol. Ia boleh meningkatkan risiko pendarahan perut.

Elakkan daripada mengambil aspirin atau NSAID lain tanpa nasihat doktor anda. Ini termasuk ibuprofen (Advil, Motrin), naproxen (Aleve, Naprosyn), indomethacin, piroxicam (Feldene), nabumetone (Relafen), etodolac (Lodine), sulindac (Clinoril), dan lain-lain.

Tanya doktor atau ahli farmasi sebelum menggunakan mana-mana sejuk over-the-counter, alergi, atau ubat sakit. Banyak ubat-ubatan gabungan mengandungi aspirin atau ubat-ubatan lain yang serupa dengan diflunisal (seperti ibuprofen, ketoprofen, atau naproxen). Pengambilan produk tertentu bersama-sama boleh menyebabkan anda untuk mendapatkan terlalu banyak jenis ubat.Periksa label untuk melihat sama ada ubat yang mengandungi aspirin, ibuprofen, ketoprofen, atau naproxen.

Elakkan pendedahan kepada cahaya matahari atau penyamakan katil. Diflunisal boleh membuat anda mudah terkena sunburn. Pakai pakaian perlindungan dan penggunaan pelindung matahari (SPF 15 atau lebih tinggi) apabila anda berada di luar.

Elakkan daripada menggunakan antasid tanpa nasihat doktor anda. Gunakan hanya jenis anti-asid doktor anda mencadangkan. Sesetengah antasid boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyerap diflunisal.

Beritahu doktor anda jika anda mengambil antidepresan seperti citalopram (Celexa), duloxetine (Cymbalta), Escitalopram (Lexapro), fluoxetine (Prozac, Sarafem, Symbyax), fluvoxamine (Luvox), paroxetine (Paxil), sertraline (Zoloft), atau venlafaxine (Effexor). Mengambil mana-mana ubat-ubatan ini dengan diflunisal boleh menyebabkan anda meremukkan atau berdarah dengan mudah.

Sebelum mengambil diflunisal, beritahu doktor anda jika anda menggunakan mana-mana ubat yang berikut:

 • acetaminophen (Tylenol);
 • pencair darah seperti warfarin (Coumadin);
 • cyclosporine (Gengraf, Neoral, Sandimmune);
 • diuretik (pil air);
 • litium (Eskalith, Lithobid);
 • methotrexate (Rheumatrex, Trexall); atau
 • jantung atau ubat tekanan darah seperti Benazepril (lotensin), enalapril (Vasotec), lisinopril (Prinivil, Zestril), quinapril (Accupril), ramipril (Altace), dan lain-lain.

Senarai ini tidak lengkap dan ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan diflunisal. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

DIFLUNISAL DOS

Ambil seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jangan ambil dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan. Ikut arahan pada label preskripsi anda.

Diflunisal biasanya diambil setiap 8 hingga 12 jam. Ikut arahan doktor anda.

Jika anda menggunakan ubat-ubatan jangka panjang ini, darah anda mungkin perlu diuji kerap.Tekanan darah anda juga mungkin perlu diperiksa. Berjumpa dengan doktor anda secara berkala.

Ubat ini boleh menyebabkan keputusan luar biasa dengan ujian perubatan tertentu. Beritahu mana-mana doktor yang merawat anda bahawa anda menggunakan diflunisal.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk rasa loya, muntah-muntah, cirit-birit, berpeluh, tercungap-cungap, kadar jantung yang cepat, mengantuk yang melampau, dan pengsan.

Sejak diflunisal kadang-kadang diambil seperti yang diperlukan, anda mungkin tidak mengikut jadual dos. Jika anda mengambil ubat secara teratur, mengambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya.Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO DIFLUNISAL

Mymedabc.com