DOMPERIDONE

Mymedabc.com

Domperidone digunakan untuk melegakan perasaan sakit (loya) atau sakit (muntah). Rasa sakit boleh menjadi tanda-tanda biasa, tetapi ia mungkin disebabkan oleh beberapa sebab-sebab yang berbeza. Anda hanya akan disyorkan anti-yg menyebabkan muntah seperti domperidone jika punca penyakit anda dikenali.

Domperidone berfungsi dengan membantu untuk menggerakkan makanan di dalam perut anda melalui sistem pencernaan anda dengan lebih cepat. Ini membantu untuk menghalang anda daripada merasa sakit.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil domperidone ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan hati atau buah pinggang anda.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan hati anda atau jika anda telah diberitahu anda mempunyai rentak jantung yang tidak teratur.
 • Jika anda tahu anda mempunyai sebarang masalah dengan sistem penghadaman anda, seperti tersumbat atau pendarahan dalaman.
 • Jika anda mempunyai tumor pada kelenjar pituitari dikenali sebagai prolactinoma .
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat-ubatan.
 • Sebelum anda memulakan rawatan, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai domperidone dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • Mengambil domperidone tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Dos untuk orang dewasa dan anak-anak muda lebih daripada 16 tahun adalah 10 mg (satu tablet) sehingga tiga kali sehari. Jangan mengambil lebih daripada tiga dos dalam mana-mana tempoh 24 jam. Jika telah ditetapkan bagi seorang kanak-kanak, dos yang akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda apa yang doktor tersebut.
 • Jika anda telah diberikan pil yang larut dalam mulut anda, yang dipanggil Motilium┬« Segera, letakkan tablet pada lidah anda dan membolehkan ia untuk mencairkan sebelum anda menelan.
 • Ambil dos anda kira-kira setengah jam sebelum makan. Jika anda mengambil domperidone selepas makan, ia masih akan bekerja, tetapi ia mungkin mengambil masa yang lebih lama untuk mempunyai kesan.
 • Domperidone perlu diambil untuk tempoh yang singkat sahaja. rawatan anda akan berlangsung tidak lebih dari tujuh hari.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan domperidone. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana yang berikut menjadi menyusahkan.

Domperidone-kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Mulut kering Cuba gula-gula getah tanpa gula atau menghisap gula-gula gula-percuma
Pengsan, berdebar-debar (rasa degupan jantung cepat) Bercakap dengan doktor dengan segera
Rasa cemas, rasa mengantuk atau lemah, sakit kepala, cirit-birit Jika menyusahkan, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat
bengkak payudara atau kelembutan, perubahan haid, pengeluaran yang luar biasa susu ibu, ruam kulit gatal Memberitahu doktor anda tentang mana-mana

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

Mymedabc.com