DOPAMINE

Mymedabc.com

SESETENGAH UBAT JALAN BOLEH MENIRU KESAN DOPAMIN, YANG NEUROTRANSMITTER PENTING.

Dopamine adalah neurotransmitter yang membantu menghantar isyarat dalam otak.

Ia juga diklasifikasikan sebagai catecholamine, yang ofhormone jenis yang termasuk andepinephrine norepinephrine (adrenalin).

Dopamine terlibat terutamanya dalam mengawal pergerakan. Ia juga dikaitkan dengan sistem ganjaran otak.

Masalah menghasilkan dopamine boleh membawa kepada penyakit Parkinson, gangguan pergerakan dicirikan oleh gegaran dan ketegangan.

tahap melebihi dopamine, atau masalah menggunakan dopamine di dalam otak, boleh juga dikaitkan dengan gangguan seperti skizofrenia.

Reseptor dopamine

Reseptor dopamin adalah protein yang terdapat di dalam otak dan saraf di seluruh badan.Reseptor terlibat dalam dopamine isyarat.
Reseptor Dopamine memainkan peranan penting dalam banyak proses neurologi, termasuk penyelarasan pergerakan dan kawalan motor halus, keseronokan, kognisi, ingatan, dan pembelajaran.

Luar biasa berfungsi reseptor dopamin mungkin memainkan peranan dalam beberapa penyakit neurologi dan psikiatri. Oleh itu, reseptor dopamin adalah sasaran untuk banyak terapi dadah.

Sesetengah ubat jalan, termasuk heroin, kokain dan methamphetamine, bertindak ke atas reseptor dopamin di dalam otak.

Ubat-ubatan ini mengelirukan sistem ganjaran otak dengan menghasilkan kesan euphoric yang meninggalkan pengguna mahu lebih.

Seperti ubat-ubatan seperti kokain didera dari masa ke masa, kesan menyeronokkan dopamine pada otak yang mengurangkan.

Untuk mendapatkan semula kesan-kesan menyeronokkan, pengguna perlu meningkatkan jumlah dadah yang diambil. Fenomena ini dipanggil “toleransi.”

DOPAMINE AGONIS DAN ANTAGONIS

agonis dopamin adalah kelas ubat-ubatan yang mengikat dan mengaktifkan reseptor dopamin di dalam otak.

agonis dopamin digunakan untuk merawat keadaan dopamin rendah, termasuk sindrom penyakit dan keletihan pada kaki Parkinson (RLS).

Mereka juga kadang-kadang digunakan untuk merawat kemurungan dan fibromyalgia.

Kesan sampingan yang serius yang berkaitan dengan agonis dopamin termasuk tekanan darah rendah, pening apabila berdiri, halusinasi, dan gangguan kawalan impuls (seperti perjudian patologi, makan kompulsif, atau Kehiperseksualan).

antagonis Dopamine adalah kelas ubat-ubatan yang mengikat dan menyekat reseptor dopamin.

Banyak ubat-ubatan antipsychotic menyekat reseptor dopamin di dalam otak. antagonis Dopamine boleh digunakan dalam rawatan skizofrenia dan gangguan bipolar.

antagonis dopamin yang bertindak ke atas reseptor dopamin di dalam saluran gastrousus boleh digunakan untuk merawat loya, atau sebagai antiemetics untuk menghentikan muntah.

DOPAMINE VIDEO

Mymedabc.com