DOXYCYCLINE

Mymedabc.com
Jenis ubat antibiotik
Digunakan untuk Jangkitan bakteria
Untuk mengelakkan malaria
Juga dipanggil Efracea®; Periostat®; Vibramycin-D®; Vibrox®
Terdapat sebagai Kapsul, tablet larut, dan diubah suai-release kapsul

Doxycycline adalah ubat anti-bakteria. Ini bermakna bahawa ia berhenti jangkitan yang disebabkan oleh bakteria. Ia diberikan sebagai rawatan untuk beberapa jenis jangkitan, termasuk dada dan kencing jangkitan, sesetengah penyakit kulit, jangkitan kelamin, dan jangkitan di dalam atau di sekeliling mulut.

Doxycycline juga digunakan untuk menghalang orang ramai daripada mendapat malaria semasa mereka mengembara ke negara-negara di mana malaria berlaku. Walaupun doxycycline, hanya dapat diperolehi pada preskripsi daripada doktor, ia tidak prescribable di NHS untuk mencegah malaria. Ini bermakna bahawa anda akan diberi (tidak NHS) preskripsi swasta dan anda akan diminta untuk membayar harga penuh untuk tablet / kapsul jika anda mengambil ia atas sebab ini.

Kerana doxycycline boleh diberikan untuk banyak sebab-sebab yang berbeza, ia adalah penting bahawa anda tahu mengapa doktor anda menetapkan untuk anda. Anda akan ditetapkan jenama doxycycline yang sesuai untuk keperluan anda, kerana tidak semua jenama adalah sesuai untuk semua tanda-tanda ini.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil doxycycline ia adalah penting bahawa doktor atau ahli farmasi anda tahu:

 • Jika anda hamil, cuba untuk bayi atau menyusukan bayi.
 • Jika anda di bawah 12 tahun.
 • Jika anda pernah mempunyai ketagihan alkohol.
 • Jika anda mempunyai masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Jika anda mempunyai systemic lupus erythematosus (ini adalah satu keadaan keradangan juga dikenali sebagai lupus atau SLE).
 • Jika anda mempunyai myasthenia gravis (ini adalah kelemahan otot keadaan yang menyebabkan).
 • Jika anda mempunyai PORPHYRIA (ini adalah gangguan darah yang diwarisi jarang).
 • Jika anda mengambil ubat yang lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek anda. Risalah ini akan memberikan anda lebih banyak maklumat mengenai jenama tertentu doxycycline yang diberikan kepada kamu, dan senarai penuh kesan sampingan yang anda mungkin mengalami dari mengambilnya.
 • Mengambil doxycycline tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda. Ia mungkin anda akan diminta untuk mengambil satu (atau kadang-kadang dua) dos sehari bergantung kepada sebab untuk anda mengambilnya. Doktor atau ahli farmasi akan memberitahu anda apa dos yang tepat untuk anda, dan ini juga akan dicetak pada label pek untuk mengingatkan anda.
 • Jika anda telah diberikan kapsul untuk mengambil, anda mesti menelan ini keseluruhan (tidak membuka atau mengunyah mereka). Mengambil mereka dengan segelas air untuk memastikan anda telah menelan mereka dengan betul. Pastikan anda membawa mereka ketika anda sedang duduk atau berdiri supaya mereka tidak terperangkap dalam tekak anda dan kerengsaan sebab. Ini juga bermakna bahawa anda tidak perlu mengambil mereka dengan segera sebelum anda pergi tidur.
 • Jika anda telah diberikan tablet larut (Vibramycin-D®), anda perlu kacau ini ke dalam segelas kecil air untuk mengambil mereka.
 • Jangan mengambil ubat senak, atau makanan tambahan yang mengandungi zat besi, magnesium, zink atau pada masa yang sama seperti yang anda mengambil ubat ini. Ini kerana doxycycline menggabungkan dengan perkara-perkara ini dan menjadikannya kurang berkesan. Jika anda perlu persediaan ini, pastikan anda meninggalkan sekurang-kurangnya dua jam sebelum atau selepas mengambil doxycycline sebelum anda mempunyai mereka.
 • Jika anda mengambil doxycycline untuk melindungi daripada malaria, anda mesti mula mengambil 1-2 hari sebelum perjalanan anda. Ini adalah untuk memastikan terdapat ubat yang mencukupi dalam aliran darah anda untuk memberi anda perlindungan yang diperlukan.Anda perlu terus mengambil sepanjang penginapan anda dan untuk tambahan empat minggu selepas anda meninggalkan kawasan itu.
 • Jika anda terlupa mengambil satu dos, ambil ia sebaik sahaja anda ingat. Jika anda tidak ingat sehingga hari berikutnya, biarkan sahaja dos yang terlepas. Jangan mengambil dua dos bersama-sama untuk menggantikan dos yang terlupa.
 • kursus anda rawatan boleh lepas dari seminggu atau lebih, untuk beberapa bulan (bergantung kepada apa yang anda sedang dirawat untuk). Terus mengambil ubat ini sehingga kursus selesai, melainkan jika anda diberitahu untuk berhenti oleh doktor.
 • Doxycycline boleh menyebabkan kulit anda menjadi lebih sensitif kepada cahaya matahari daripada biasa. Elakkan cahaya matahari yang kuat dan kerusi untuk berjemur. Gunakan krim matahari dengan faktor perlindungan matahari yang tinggi pada hari-hari yang cerah, walaupun ia mendung.
 • Antibiotik ini boleh berhenti vaksin kepialu lisan daripada berfungsi. Jika anda mempunyai apa-apa vaksin, memastikan orang yang merawat anda tahu bahawa anda sedang mengambil ubat ini.

MAKLUMAT TAMBAHAN MENGENAI PERLINDUNGAN TERHADAP MALARIA:

 • Doxycycline boleh mengelak anda daripada mendapat malaria, tetapi ia juga penting bahawa anda mengambil langkah berjaga-jaga yang berikut terhadap gigitan nyamuk:
  • Menutup kawasan terdedah lengan dan kaki anda dengan lengan panjang, pakaian longgar, seluar panjang dan sarung kaki. Ini adalah penting terutamanya jika anda berada di luar selepas matahari terbenam, kerana ini adalah apabila nyamuk makan.
  • Gunakan semburan serangga penghalau berkesan pada pakaian anda dan mana-mana kawasan kulit anda yang terdedah.
  • Semburan bilik dengan racun serangga setiap malam beberapa jam sebelum anda pergi tidur. Memeriksa kawasan tidur anda nyamuk – memberi perhatian khusus kepada perabot dan kawasan-kawasan di bawah katil anda di mana serangga boleh menyembunyikan.
  • Jika anda sedang tidur di dalam bilik boyfriend Kawat kasa, gunakan kelambu berubat dengan racun serangga.
 • Jika anda rasa sakit atau demam atau selesema seperti gejala semasa anda dalam perjalanan atau dalam tempoh satu tahun untuk kembali ke rumah, anda akan dapat melihat dengan segera doktor anda. Ini adalah penting, walaupun anda telah mengambil doxycycline betul.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Ini biasanya bertambah baik apabila badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda jika mana-mana kesan sampingan yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

doxycycline Kemungkinan kesan sampingan Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Sakit perut, senak, sakit perut Berpegang kepada makanan sederhana – mengelakkan makanan yang kaya atau pedas. Cuba mengambil dos anda selepas makan atau makanan ringan
Cirit-birit Minum banyak air untuk menggantikan kehilangan bendalir dalam badan. Jika ini berterusan atau teruk, bercakap dengan doktor
 Sakit kepala  Tanya ahli farmasi untuk mengesyorkan ubat penahan sakit yang sesuai
Thrush (jangkitan yis yang menyebabkan kemerahan dan gatal di dalam mulut atau faraj) Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat
kerengsaan tekak Ingat untuk mengambil dos anda dengan segelas besar air semasa anda berdiri atau duduk tegak

Penting : doxycycline kadang-kadang boleh menyebabkan reaksi alahan seperti ruam kulit.Bercakap dengan doktor secepat mungkin jika ini berlaku.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

DOXYCYCLINE VIDEO

Mymedabc.com