DYDROGESTERONE

Mymedabc.com

Dydrogesterone mengandungi dydrogesterone, hormon sintetik yang serupa dengan progesteron.Ubat yang digunakan untuk mengembalikan keseimbangan hormon apabila sintesis progesteron dalam badan tidak mencukupi (kemandulan, keguguran, sindrom prahaid, senggugut, haid tidak teratur, amenorea menengah, pendarahan rahim berfungsi). ubat yang merangsang permulaan fasa yg di endometrium sekali gus mengurangkan risiko hiperplasia endometrium dan karsinogenesis, yang meningkatkan disebabkan oleh estrogen.

Dos dan arah
Setiap keadaan memerlukan rawatan khas dan jadual dos. Ikut semua arahan doktor anda. Untuk merawat endometriosis mengambil 10 mg Dydrogesterone dua atau tiga kali sehari dari 5 hingga hari ke-25 kitaran anda. Untuk merawat kemandulan mengambil 10 mg sehari dari 14 hingga hari ke-25 kitaran anda. Rawatan ini perlu dilakukan secara berterusan selama tiga, enam dan lebih mengikut kitaran. Hubungi doktor anda mengenai semua butiran.

Langkah berjaga-jaga
Maklumkan kepada doktor anda jika anda mengandung atau menyusukan bayi sebelum mengambil ubat ini. Terapi hormon gantian tidak perlu diberikan tanpa pemeriksaan perubatan umum, termasuk pemeriksaan pelvik. Doktor anda mungkin akan meminta anda untuk membuat pemeriksaan mammogram secara tetap.

Kontra
Ubat ini tidak boleh digunakan pada individu dengan hipersensitiviti kepada Dydrogesterone, sindrom Dubin-Johnson (peningkatan bilirubin conjugated tanpa ketinggian enzim hati), sindrom Rotor (a autosomal resesif benign bilirubin gangguan).

Kesan-kesan sampingan
ini kesan sampingan yang paling kerap termasuk sakit kepala, loya, pening, kembung, tindak balas kulit (ruam dan gatal-gatal), ketegangan payudara, spotting haid antara tempoh

Interaksi dadah
Inductors enzim hati microsomal seperti phenobarbital boleh mempercepatkan metabolisme Dydrogesterone dan melemahkan kesannya.

Terlepas dos
Jika anda terlupa untuk mengambil dos yang menghubungi doktor anda tentang tindakan yang perlu.

Overdose
Tidak ada maklumat mengenai mungkin berlebihan. Dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda mengesyaki berlebihan.

Penyimpanan
Simpan pada suhu bilik antara 20-25 C (68-77 F). Simpan jauh dari kelembapan, haba, dan cahaya matahari. Ia tidak digalakkan untuk menyimpan dalam bilik mandi dan tempat yang disediakan untuk kanak-kanak.

Penafian
Kami menyediakan hanya maklumat umum mengenai ubat-ubatan yang tidak meliputi semua arah, mungkin integrasi dadah, atau langkah berjaga-jaga. Maklumat di laman web ini tidak boleh digunakan untuk rawatan diri dan diagnosis diri. Apa-apa arahan khusus untuk pesakit tertentu perlu bersetuju dengan penasihat penjagaan kesihatan atau doktor yang bertanggungjawab bagi kes itu. Kami menafikan kebolehpercayaan maklumat ini dan kesilapan ia boleh mengandungi.Kami tidak bertanggungjawab atas sebarang kerosakan yang tidak langsung langsung, tidak langsung, khas atau lain-lain akibat daripada apa-apa penggunaan maklumat di laman web ini dan juga untuk kesan rawatan.

Mymedabc.com