EBASTINE

Mymedabc.com
Ebastine adalah sejenis bukan sedating-antihistamin generasi kedua yang digunakan untuk gangguan alergi. ujian perubatan menunjukkan bahawa ia berkesan boleh mengurangkan gejala alahan hidung terputus-putus atau bermusim dan urtikaria kronik idiopathic dengan menyekat reseptor histamin. Setelah pengambilan, ubat ini menjalani proses farmakologi di mana ia ditukar kepada bentuk carebastine aktif. Ia kemudian mula bekerja dengan cara selektif menghalang reseptor H1 histamin, dan dos tetap akan membantu untuk terus mengekalkan kesan-kesan. Hasil daripada ini, kesan yang histamine mempunyai pada lapisan hidung (seperti keradangan) dihalang, kerana histamin yang dibebaskan dari sel-sel mast tidak dapat bekerja pada reseptor itu.Mata berair dan gatal-gatal juga lega. Kerana histamine itu tidak dapat memberi kesan kepada kulit dan menyebabkan gatal-gatal, gejala urtikaria seperti gatal-gatal dan kulit gatal juga berkesan dikurangkan. Kedua-dua in vivo dan dalam ujian perubatan vitro menunjukkan keberkesanannya sebagai ubat antiallergic, dan pesakit dengan demam alergi atau urtikaria mana ditunjukkan untuk mengalami pengurangan yang besar dalam gejala berbanding plasebo. Keberkesanannya mungkin setanding dengan ubat antihistamin generasi kedua. Kajian-kajian lain menunjukkan mekanisme lanjut tindakan.

Ia boleh menjejaskan pengeluaran mediator tertentu keradangan, termasuk prostaglandin tertentu, dan ia juga boleh menyekat penghijrahan sel-sel T dan pengeluaran cytokine (protein yang boleh mencetuskan keradangan) oleh sel-sel T. Ini menunjukkan bahawa ia boleh mempunyai potensi dalam merawat keradangan atau autoimun gangguan alergi, seperti dermatitis atopik dan asma, bagaimanapun penyelidikan lanjut diperlukan dalam bidang ini.Sesetengah pakar juga mengesyorkan menjalankan penyelidikan mengenai kesannya jika digunakan untuk gigitan nyamuk, selsema, asma atopik dan gangguan perubatan yang lain.

Dos dan AdministrationEbastine dirumuskan sebagai tablet kekuatan 10mg yang diambil melalui mulut. Jika anda mengalami alahan, dapatkan nasihat doktor anda supaya gejala-gejala anda boleh dinilai dan punca ditentukan. A pemeriksaan perubatan yang menyeluruh akan membolehkan doktor anda untuk menentukan kaedah yang paling berkesan untuk rawatan. pesakit dewasa yang menjalani rawatan perubatan untuk melegakan gejala untuk urtikaria idiopathic kronik atau rinitis alergi biasanya diberitahu oleh doktor mereka untuk mentadbir 10mg (satu tablet) bagi setiap hari.Jangan melebihi dos yang doktor anda mencadangkan.
effectsTreatment Side dengan Ebastine boleh menghasilkan kesan sampingan, termasuk:

  • sakit Kepala
  • senak
  • perasaan mengantuk
  • Sakit di perut
  • Kekeringan berlaku di dalam mulut

Kesan sampingan yang lain boleh berlaku, seperti lemah, hidung berdarah, sukar tidur serta beberapa reaksi yang tidak disenaraikan di sini. Kesan sampingan yang serius yang mungkin dalam kes yang jarang berlaku, dan anda akan memerlukan penjagaan perubatan dengan segera jika ini berlaku.

PrecautionsThe kemungkinan mengantuk yang berlaku selepas penggunaan Ebastine dikatakan tidak penting. Walau bagaimanapun, sebilangan kecil pesakit masih boleh mengalami mengantuk dan anda perlu memastikan bahawa anda tahu bagaimana ubat ini mempengaruhi anda sebelum menjalankan tugas-tugas berbahaya. Jangan memandu jika anda berasa mengantuk.Minum minuman beralkohol boleh meningkatkan kemungkinan menjadi mengantuk selepas pentadbiran ubat ini, dan ia mungkin bahawa doktor anda akan mengarahkan anda untuk mengelakkan alkohol selepas anda telah ditadbir ubat ini.

Mymedabc.com