EMEDASTINE

Mymedabc.com

APA EMEDASTINE OPHTHALMIC?

oftalmik Emedastine merupakan antihistamin yang mengurangkan kesan histamin kimia semula jadi dalam badan. Histamine boleh menghasilkan gejala bersin, gatal-gatal, mata berair dan hidung berair.

Emedastine oftalmik (untuk mata) digunakan untuk merawat mata gatal atau berair disebabkan oleh alahan.

Emedastine oftalmik juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Ikut semua arahan pada label ubat anda dan pakej. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua keadaan anda perubatan, alahan, dan semua ubat yang anda gunakan.

Anda tidak perlu menggunakan emedastine oftalmik jika anda alah kepadanya.

Untuk memastikan emedastine oftalmik adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

  • jangkitan pada mata anda (melainkan anda juga menggunakan ubat untuk merawatnya).

kategori FDA kehamilan B. Emedastine oftalmik dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada emedastine oftalmik melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Beritahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

Emedastine oftalmik tidak diluluskan untuk digunakan oleh kanak-kanak berusia kurang dari 3 tahun.

EMEDASTINE KESAN SAMPINGAN OPHTHALMIC

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

  • sakit kepala;
  • pembakaran ringan atau rasa pedih selepas menggunakan ubat titis mata;
  • penglihatan kabur, mata kering; atau
  • impian pelik.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

EMEDASTINE OPHTHALMIC INTERAKSI

Jangan memakai kanta lekap semasa menggunakan ubat ini jika mata anda merah.

Jangan menggunakan ubat mata yang lain melainkan jika doktor anda memberitahu anda.

Ia tidak mungkin bahawa ubat-ubatan lain yang anda ambil secara lisan atau menyuntik akan mempunyai kesan ke atas emedastine digunakan di mata. Tetapi banyak ubat boleh berinteraksi antara satu sama lain. Beritahu setiap penyedia penjagaan kesihatan anda tentang semua ubat yang anda gunakan, termasuk preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba.

EMEDASTINE OPHTHALMIC DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Jangan gunakan ubat ini ketika memakai kanta lekap. Emedastine oftalmik mungkin mengandungi bahan pengawet yang boleh menghitamkan kanta sentuh lembut. Tunggu sekurang-kurangnya 10 minit selepas menggunakan ubat ini sebelum meletakkan dalam kanta kenalan anda.

Basuh tangan anda sebelum menggunakan ubat titis mata.

Untuk memohon titisan mata:

  • Dongakkan kepala ke belakang dan tarik ke bawah kelopak mata yang lebih rendah anda untuk mewujudkan satu poket kecil. Pegang penitis di atas mata dengan hujungnya ke bawah.Melihat ke atas dan jauh dari penitis dan memerah setitik.
  • Tutup mata anda untuk 2 atau 3 minit dengan kepala anda disebut-sebut ke bawah, tanpa berkelip atau juling. Perlahan-lahan tekan jari anda ke sudut bahagian dalam mata selama kira-kira 1 minit, untuk mengekalkan cecair dari mengalir ke salur air mata anda.
  • Gunakan hanya beberapa titis doktor anda telah ditetapkan.

Jangan sentuh hujung penitis mata atau meletakkannya di atas mata anda. A penitis tercemar boleh menjangkiti mata anda, yang boleh membawa kepada masalah penglihatan yang serius.

Jangan gunakan titisan mata jika cecair mempunyai warna yang berubah atau mempunyai zarah di dalamnya. Memanggil ahli farmasi anda untuk perubatan baru.

Simpan pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba. Tidak membekukan. Menyimpan botol tertutup rapat apabila tidak digunakan.

Dos berlebihan emedastine oftalmik dijangka tidak akan membahayakan. Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi Poison garis Bantuan di 1-800-222-1222 jika sesiapa yang telah sengaja menelan ubat.

Gunakan dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan gunakan ubat tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

VIDEO EMEDASTINE

Mymedabc.com