EMOLIEN

Mymedabc.com

Emolien adalah losyen, krim, salap dan bahan tambahan mandian / pancuran mana minyak kulit untuk memastikan ia lembut dan lembap. Penggunaan tetap emolien adalah bahagian yang paling penting dalam rawatan sehari-hari untuk penghidap ekzema.

Penghidap ekzema mempunyai kecenderungan untuk kulit mereka menjadi kering. Kulit kering cenderung untuk marah dan menjadi radang ke dalam tompok ekzema. Emolien mencegah kulit daripada menjadi kering dan membantu untuk melindungi kulit daripada iritasi. Ini membantu untuk mengelakkan gatal dan mengurangkan kekerapan ekzema meluap-up. Jadi, peranan utama emolien adalah untuk mengelakkan ekzema dari pembakaran sehingga. (Ini berbeza dengan krim steroid dan salap yang mengurangkan keradangan dan jelas meluap-up ekzema.)

Terdapat banyak jenis dan jenama emolien, dari losyen berair untuk salap tebal. Perbezaan antara losyen, krim dan salap adalah bahagian minyak (lipid) kepada air. Kandungan lipid adalah paling rendah dalam losyen, perantaraan dalam krim dan tertinggi di salap. Semakin tinggi kandungan lipid, yang greasier dan stickier rasanya dan lebih berkilat ia kelihatan pada kulit. Sebagai peraturan umum, kandungan yang lebih tinggi lipid (lebih berminyak dan tebal emolien itu), lebih baik dan lebih lama ia berfungsi tetapi Messier yang ia adalah untuk digunakan.

Tiada belian terbaik. Jenis (atau jenis) untuk digunakan bergantung kepada kekeringan kulit, bahagian kulit yang terlibat dan keutamaan anda. doktor, jururawat atau ahli farmasi boleh memberikan nasihat tentang jenis dan jenama yang terdapat dan orang-orang yang terbaik mungkin sesuai dengan anda. Sebagai contoh:

 • Jika anda hanya mempunyai kekeringan kulit yang lembut dan suar-up ekzema tidak berlaku sering, losyen atau krim mungkin yang terbaik.
 • Dengan sederhana hingga teruk kekeringan kemudian krim tebal atau salap biasanya yang terbaik. Krim adalah kurang kemas tetapi perlu diletakkan di atas lebih kerap daripada salap.
 • losyen A sering terbaik untuk kawasan kulit berbulu.
 • Bagi kawasan menangis ekzema, krim atau losyen biasanya terbaik, sebagai salap akan cenderung untuk menjadi sangat tidak kemas.
 • dispenser pam adalah lebih baik daripada pasu kerana mereka kurang mungkin melindungi kuman. Jika anda perlu menggunakan periuk, gunakan sudu yang bersih atau spatula untuk mendapatkan kandungan keluar, dan bukannya jari anda.

KRIM, SALAP DAN LOSYEN

Setiap kali anda menggunakan emolien yang, memohon secara bebas di kawasan yang terjejas kulit. Emolien hendaklah digunakan oleh melicinkan mereka ke dalam kulit sepanjang garis pertumbuhan rambut, dan bukannya menggosok mereka. Anda tidak boleh berlebihan, kerana emolien tidak mengandungi ubat-ubatan aktif yang melalui kulit. Jika anda mencuci, atau mempunyai tab mandi atau pancuran, memohon emolien untuk kawasan dibasuh seberapa segera yang mungkin selepas itu sebagai tambahan kepada apa-apa masa yang lain yang anda gunakan emolien. Juga, memohon selepas berenang.

Ramai orang campuran dan perlawanan emolien yang berbeza untuk memenuhi keperluan mereka dan rutin harian. Sebagai contoh:

 • Ramai orang menggunakan salap tebal sebagai pengganti sabun, kerana sabun normal cenderung kering kulit.
 • Sesetengah orang menggunakan salap sebelum tidur untuk malam tetapi lebih suka krim yang kurang kemas di siang hari.
 • Sesetengah orang menggunakan salap pada beberapa bahagian badan yang amat kering dan menggunakan krim pada seluruh badan.
 • Sesetengah orang menggunakan salap apabila kulit mereka amat kering tetapi bertukar kepada krim apabila kulit mereka tidak terlalu buruk.

TAMBAHAN BATH DAN GEL MANDIAN

Pelbagai persiapan emolien datang sebagai bahan tambahan mandi dan gel mandian. Ini boleh dianggap pada orang dengan kawasan yang luas kulit kering. Walau bagaimanapun, terdapat sedikit perdebatan tentang bagaimana kerja-kerja ini, atau walaupun mereka harus digunakan.Jumlah emolien disimpan pada kulit semasa mandi atau mandi mungkin jauh lebih rendah berbanding dengan terus digunakan krim emolien, salap atau losyen. Jadi, salah satu kebimbangan ialah sesetengah orang mungkin kurang merawat kulit mereka jika mereka bergantung pada mandi atau pancuran emolien sahaja. Oleh itu, Jika anda menggunakan mereka anda perlu menggunakan mereka sebagai tambahan kepada , tidak bukan, krim, salap atau losyen yang anda sapu terus pada kulit.

Nota : emolien mandi tambahan akan kot mandi dan membuat ia berminyak dan licin. Ia adalah terbaik untuk menggunakan tikar dan / atau dapatkan landasan untuk mengurangkan risiko tergelincir. Beri amaran orang lain yang boleh menggunakan bilik mandi yang ia akan menjadi sangat licin.

Sapukan seberapa kerap yang diperlukan untuk mengekalkan kulit yang lembut dan lembap. Ini berbeza dari seorang ke seorang dan dari semasa ke semasa pada orang yang sama, bergantung kepada bagaimana buruk kekeringan kulit telah menjadi. Titik permulaan yang baik adalah untuk memohon 2-3 kali sehari. Walau bagaimanapun, sesetengah orang perlu meningkatkannya kepada sehingga setiap jam jika kulit adalah sangat kering. Sebagai peraturan, salap perlu digunakan kurang kerap daripada krim atau losyen untuk kesan yang sama.

Jika anda mempunyai ekzema, anda perlu terus emolien memohon setiap hari, walaupun anda tidak mempunyai kawasan kulit radang. The emolien mencegah kulit daripada mengering dan boleh membantu untuk mengelakkan ekzema dari pembakaran sehingga. Di mana sesuai, untuk membantu sesetengah orang untuk memohon emolien kerap, ia mungkin yang terbaik untuk menjaga pek berasingan emolien di tempat kerja atau sekolah.

Kebanyakan penghidap ekzema juga akan ditetapkan steroid topikal (krim steroid dan salap) untuk digunakan apabila ekzema suar up. steroid topikal adalah sangat berbeza dengan emolien dan harus digunakan dan digunakan dalam cara yang berbeza. Lihat risalah berasingan yang dipanggil Steroid topikal untuk Ekzema untuk maklumat lanjut. Apabila menggunakan dua rawatan, memohon emolien yang pertama. Tunggu 10-15 minit selepas menggunakan emolien yang sebelum memohon steroid topikal. Iaitu, emolien yang harus dibenarkan untuk menyerap sebelum steroid topikal digunakan. Kulit perlu menjadi lembap atau sedikit lekat tetapi tidak licin, apabila memohon steroid.

SENSITIVITI KULIT

Emolien digunakan untuk ekzema cenderung untuk menjadi hambar dan tidak wangi. Walau bagaimanapun, sesetengah krim mengandungi bahan pengawet, pewangi dan bahan tambahan lain. Kadang-kadang, seseorang itu menjadi alah (sensitif) untuk bahan. Ini boleh membuat keradangan kulit yang lebih teruk daripada yang lebih baik. A penyediaan amat ketara adalah krim akueus. Ini telah biasa digunakan. Walau bagaimanapun, ia kini dikenali bahawa terdapat kadar yang tinggi tindak balas dengan produk ini. Oleh itu, ia kini jarang digunakan.

Jika anda mengesyaki bahawa anda sensitif kepada emolien yang kemudian berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat. Terdapat banyak jenis emolien dengan pelbagai bahan-bahan. Suis jenis yang lain biasanya akan menyelesaikan masalah yang luar biasa ini. Nota : salap cenderung untuk menyebabkan sedikit masalah dengan sensitiviti kulit kerana, tidak seperti krim, salap biasanya tidak mengandungi bahan pengawet.

FOLLICULITIS

salap emolien tebal kadang-kadang menyekat folikel rambut pada kulit. Ini boleh menyebabkan keradangan ringan atau jangkitan pada folikel rambut terjejas, yang dipanggil folliculitis.

 • Satu lagi kesilapan yang sama adalah untuk berhenti menggunakan emolien apabila kulit kelihatan baik. Patches ekzema, yang boleh dielakkan, boleh kemudian dengan cepat marah.
 • A berpakaian kering boleh membantu jika ekzema anda adalah sederhana atau teruk. Sinar emolien itu daripada disapu off kulit dan berhenti menggaru. Walau bagaimanapun, anda tidak perlu menggunakan persalinan yang jika jangkitan hadir.
 • emolien berasaskan parafin-mudah terbakar. Menjauhkan mereka dari lampu dan api.

Sebagai contoh, rutin bagi seseorang yang tipikal dengan ekzema sederhana teruk mungkin:

 • Apabila anda mempunyai tab mandi atau pancuran, pertimbangkan untuk menambah minyak pelembab (emolien) kepada air mandi atau kerana anda mandi. Ini boleh memberikan kulit anda yang oiling latar belakang umum.
 • Gunakan salap emolien tebal sebagai pengganti sabun untuk pembersihan. Anda juga boleh gosok ini ke dalam kawasan amat kering kulit.
 • Selepas mandi atau pancuran ia adalah yang terbaik untuk mengeringkan dengan menepuk dengan tuala dan bukan oleh menggosok. Kemudian memohon krim emolien, salap atau losyen untuk kulit anda.
 • Antara mandi atau pancuran, menggunakan krim, salap atau losyen seberapa kerap yang perlu.
 • Gunakan salap emolien sebelum tidur.

EMOLIEN VIDEO

Mymedabc.com