EPOETIN ALFA

Mymedabc.com

BAGAIMANA KERJA EPOETIN ALFA? APA YANG IA AKAN LAKUKAN UNTUK SAYA?

Epoetin alfa adalah erythropoietin sintetik (epoetin alfa) dan digunakan untuk menggantikan erythropoietin yang kekurangan pada orang yang tidak boleh membuat cukup, biasanya kerana buah pinggang mereka tidak berfungsi dengan betul. Epoetin alfa digunakan untuk merawat anemia pada orang dengan penyakit buah pinggang kronik (CKD), sama ada atau tidak mereka menjalani rawatan dialisis.

Erythropoietin dihasilkan secara semula jadi dalam badan, kebanyakannya oleh buah pinggang. Ia memberikan sum-sum tulang isyarat untuk menghasilkan sel-sel darah merah (RBC), yang membawa oksigen dalam darah. Epoetin alfa berfungsi dengan menyebabkan peningkatan pengeluaran sel darah merah oleh badan. Jika badan tidak menghasilkan erythropoietin cukup, teruk anemia (kekurangan oksigen sampai ke bahagian-bahagian yang berlainan di badan) boleh berlaku.

Epoetin alfa juga digunakan untuk merawat pesakit kanser yang mengalami anemia kerana rawatan kemoterapi. Apabila kemoterapi diberikan kepada pesakit kanser, tubuh mereka mungkin tidak dapat menghasilkan erythropoietin cukup. Hasilnya, mereka boleh menjadi anemia.Epoetin alfa hanya dikaji pada orang yang mempunyai kanser bukan mieloid (kanser selain kanser sumsum tulang).

Epoetin alfa juga digunakan untuk merawat anemia sebelum pembedahan tertentu dan bagi orang-orang dengan HIV yang mengambil zidovudine ubat. Ia juga boleh digunakan untuk meningkatkan pengeluaran RBC pada pesakit tertentu dijadualkan untuk pembedahan. Ia mengambil masa sekurang-kurangnya 2 minggu (dan selama 6 minggu) untuk tindak balas yang ketara kepada ubat.

Ubat ini boleh ditawarkan di bawah jenama pelbagai dan / atau dalam beberapa bentuk yang berbeza. Mana-mana jenama tertentu epoetin alfa mungkin tidak sedia dalam semua borang atau diluluskan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini. Selain itu, beberapa bentuk epoetin alfa tidak boleh digunakan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini.

Doktor anda mungkin mencadangkan epoetin alfa untuk keadaan selain daripada yang disenaraikan dalam artikel-artikel maklumat dadah. Jika anda belum berbincang dengan doktor anda atau tidak pasti mengapa anda menggunakan epoetin alfa, bercakap dengan doktor anda. Jangan berhenti menggunakan epoetin alfa tanpa berunding dengan doktor anda.

Jangan berikan epoetin alfa kepada orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama seperti yang anda lakukan. Ia boleh menjadi berbahaya untuk orang ramai menggunakan epoetin alfa jika doktor mereka masih belum ditetapkan itu.

APAKAH BENTUK (S) TIDAK EPOETIN ALFA DATANG?

Sekali guna botol
Setiap mL larutan steril mengandungi epoetin alfa 1000 IU, 2000 IU, 4000 IU, 10,000 IU, atau 40.000 IU. Bahan-bahan Nonmedicinal: glycine dan polysorbate 80 sebagai penstabil, natrium klorida, natrium fosfat dibasic dihidrat, natrium fosfat yg berdasar satu dihidrat dan air untuk suntikan.

Jarum pra-diisi
Setiap picagari penyelesaian steril mengandungi epoetin alfa 1000 IU, 2000 IU, 3000 IU, 4000 IU, 5000 IU, 6000 IU, 8000 IU, 10,000 IU, 20,000 IU, 30,000 IU, atau 40.000 IU. Bahan-bahan Nonmedicinal: glycine dan polysorbate 80 sebagai penstabil, natrium klorida, natrium fosfat dihidrat dibasic, natrium fosfat dihidrat yg berdasar satu, dan air untuk suntikan.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN EPOETIN ALFA?

Epoetin alfa adalah disediakan hanya sebagai suntikan, yang diberikan subcutaneously (di bawah kulit) atau secara intravena (ke dalam vena). Orang yang menerima ubat di bawah kulit biasanya boleh diajar untuk mentadbir diri ubat. Pastikan anda memahami dengan tepat bagaimana ia adalah untuk disuntik, seperti yang diarahkan oleh doktor atau jururawat anda. Orang yang perlu menerima ubat ke dalam vena akan perlu mempunyai ubat yang ditadbir oleh seorang doktor atau jururawat.

Bagi kanak-kanak yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik, dos permulaan bagi anemia adalah 50 unit (IU) bagi setiap kilogram berat badan, diberi 3 kali seminggu.

Bagi orang dewasa yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik, dos permulaan bagi anemia adalah 50 hingga 100 unit setiap kilogram berat badan, disuntik tiga kali seminggu.

Untuk anemia di kalangan orang dewasa dengan HIV, Dos permulaan yang biasa adalah 100 unit setiap kilogram berat badan, disuntik 3 kali seminggu.

Bagi mereka yang mempunyai anemia kerana kemoterapi, dos permulaan ialah 150 unit setiap kilogram berat badan, disuntik subcutaneously 3 kali seminggu. Sebagai alternatif, epoetin alfa boleh disuntik subcutaneously sekali seminggu sebagai dos sebanyak 40,000 unit.

Apabila epoetin alfa digunakan pada orang yang dijadualkan untuk pembedahan, dos yang lebih tinggi digunakan.

Doktor anda mungkin perlu menyesuaikan dos mengikut tindak balas badan anda untuk ubat.Pelarasan biasanya melibatkan ujian darah dan tidak dilakukan lebih kerap daripada sekali setiap 4 minggu. Semasa anda sedang dirawat dengan epoetin alfa, doktor anda mungkin mahu anda untuk mengambil makanan tambahan besi untuk membantu kerja-kerja ubat dan juga yang mungkin.

Banyak perkara yang boleh menjejaskan dos ubat yang seseorang perlu, seperti berat badan, keadaan perubatan yang lain, dan ubat-ubatan lain. Jika doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza daripada yang disenaraikan di sini, tidak mengubah cara yang anda gunakan ubat tanpa nasihat doktor.

Ia adalah penting untuk menggunakan epoetin alfa seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jika anda terlepas satu dos, mentadbir secepat mungkin dan terus dengan jadual biasa anda. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan meneruskan jadual dos biasa anda. Jangan mentadbir dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan selepas terlepas dos, hubungan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat anda.

Jika anda terlepas temujanji untuk menerima epoetin alfa, hubungi doktor anda secepat mungkin untuk menjadualkan semula pelantikan anda.

Epoetin alfa hendaklah disejukkan dan dilindungi daripada cahaya. Jangan goncang ubat sebelum digunakan.

Jangan buang ubat-ubatan dalam air kumbahan (contohnya ke dalam sink atau dalam tandas) atau dalam sampah isi rumah. Tanya ahli farmasi anda bagaimana untuk melupuskan ubat-ubatan yang tidak lagi diperlukan atau telah tamat tempoh.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL EPOETIN ALFA?

Jangan mengambil epoetin alfa jika anda:

 • alah kepada alfa epoetin atau mana-mana bahan-bahan ubat
 • alah kepada ubat-ubatan yang diperbuat daripada sel-sel mamalia
 • dijadualkan untuk pembedahan dan mempunyai penyakit yang teruk jantung atau saluran darah
 • telah membangunkan keadaan yang dipanggil tulen aplasia sel merah (PRCA) selepas menggunakan protein erythropoiesis perangsang (contohnya, epoetin alfa, darbepoetin alfa)
 • mempunyai tekanan darah tinggi yang tidak terkawal
 • tidak boleh menerima ubat-ubatan untuk merawat pembekuan darah

bayi pramatang dan bayi tidak boleh menerima epoetin alfa dari cawan-cawan pelbagai dos kerana ia mengandungi benzyl alkohol.

APA KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN DENGAN EPOETIN ALFA?

Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan adalah tindak balas yang tidak diingini kepada ubat yang apabila ia diambil dalam dos yang normal. Kesan-kesan sampingan boleh ringan atau teruk, sementara atau kekal.

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak dialami oleh semua orang yang mengambil epoetin alfa. Jika anda bimbang tentang kesan-kesan sampingan, membincangkan risiko dan manfaat epoetin alfa dengan doktor anda.

Kesan-kesan sampingan berikut telah dilaporkan oleh sekurang-kurangnya 1% daripada mereka yang mengambil epoetin alfa. Kebanyakan kesan sampingan boleh diuruskan, dan ada yang mungkin akan hilang sendiri dari masa ke masa.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan-kesan sampingan dan mereka teruk atau mengganggu. ahli farmasi anda mungkin dapat menasihati anda tentang menguruskan kesan sampingan.

 • perasaan umum keletihan atau kelemahan
 • kesakitan, rasa pedih, kemerahan atau bengkak di sekitar tempat suntikan

Walaupun kebanyakan kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak berlaku sangat kerap, mereka boleh menyebabkan masalah yang serius jika anda tidak mendaftar dengan doktor atau mendapatkan rawatan perubatan.

Semak dengan doktor anda secepat mungkin jika apa-apa kesan sampingan yang berikut berlaku:

 • pembekuan laman web akses vaskular (bagi orang yang di hemodialisis)
 • dehidrasi
 • cirit-birit
 • edema (bengkak pada muka, jari, pergelangan kaki, kaki, atau kaki yang lebih rendah)
 • sakit kepala
 • meningkat atau menurun tekanan darah, pening atau pitam
 • sakit otot serta sakit
 • loya
 • tanda-tanda jangkitan (batuk, demam atau menggigil, cirit-birit yang teruk, sesak nafas, pening berpanjangan, sakit kepala, sakit tekak, sakit leher, penurunan berat badan, atau kelesuan)

Berhenti mengambil ubat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jikasebarang daripada yang berikut berlaku:

 • sakit dada
 • sawan
 • tanda-tanda tindak balas alahan (gejala-gejala boleh termasuk ruam kulit atau gatal-gatal, sukar bernafas, berpeluh, kadar jantung yang tidak normal, atau tekanan darah menurun)
 • tanda-tanda darah beku (sakit atau bengkak di kaki, semakin teruk sesak nafas, batuk darah)
 • tanda-tanda strok (kekeliruan, sakit kepala yang teruk, lemah secara tiba-tiba, pening, masalah bercakap, atau masalah penglihatan)

Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan. Semak dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan anda semasa anda mengambil epoetin alfa.

ADAKAH TERDAPAT SEBARANG LANGKAH BERJAGA-JAGA ATAU AMARAN LAIN UNTUK EPOETIN ALFA?

Sebelum anda mula mengambil ubat, pastikan anda maklumkan kepada doktor anda dengan apa-apa keadaan perubatan atau alahan yang anda mungkin ada, mana-mana ubat yang diambil, sama ada anda hamil atau menyusukan bayi, dan apa-apa fakta lain yang penting tentang kesihatan anda. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan bagaimana anda perlu mengambil epoetin alfa.

Darah beku: Ia telah dikenal pasti dalam ujian klinikal yang pesakit kanser yang dirawat dengan epoetin alfa untuk meningkatkan hemoglobin mereka ke tahap yang normal mempunyai risiko yang lebih tinggi darah beku membangun, yang dalam beberapa kes boleh menyebabkan kematian. Doktor anda akan memantau tahap hemoglobin anda rapat dengan ujian darah semasa rawatan dengan epoetin alfa.

Jika anda mengalami gejala-gejala seperti sakit yang tajam dan bengkak di kaki, atau kesukaran bernafas, hubungi doktor anda dengan segera.

Kanser: epoetin alfa digunakan untuk merawat anemia disebabkan oleh rawatan kemoterapi kanser bukan mieloid. Ia tidak digunakan untuk merawat anemia yang disebabkan oleh kanser itu sendiri.

Penyakit kardiovaskular: Ubat ini sering memberi kesan kepada tekanan darah dan boleh menyumbang kepada gejala penyakit jantung. Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, penyakit jantung seperti kegagalan jantung, angina, atau serangan jantung sebelum ini, berbincang dengan doktor anda bagaimana epoetin alfa boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan epoetin alfa, dan sama ada pemantauan khas diperlukan. Jika anda mengambil pil tekanan darah untuk mengawal tekanan darah, ia adalah penting untuk terus mengambil mereka dengan kerap semasa anda berada di epoetin alfa. Doktor anda akan memantau hemoglobin anda (protein dalam sel-sel darah merah yang membawa oksigen) sehingga dos yang sesuai epoetin alfa telah ditentukan.

Gout: Ubat ini boleh menyebabkan gejala gout. Jika anda mempunyai gout atau sejarah gout, berbincang dengan doktor anda bagaimana epoetin alfa boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan epoetin alfa, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Penyakit buah pinggang: Ubat ini boleh digunakan oleh orang yang mempunyai penyakit buah pinggang kronik yang menerima dialisis dan yang tidak menerima dialisis. Dos yang mungkin berbeza untuk setiap satu. Doktor anda akan memantau anda rapat untuk maklum balas anda terhadap ubat.

Keadaan perubatan: Pastikan anda memberitahu doktor jika anda mempunyai sebarang masalah perubatan yang berikut, kerana ia mungkin memberi kesan kepada sejauh mana epoetin alfa berfungsi:

 • asid folik, besi, atau kekurangan vitamin B12
 • jangkitan
 • keradangan
 • kanser
 • masalah tulang
 • penyakit darah (contohnya, sel sabit anemia)

Porphyria: Jika anda mempunyai sejarah gangguan metabolisme porphyrin (gangguan metabolik), berbincang dengan doktor anda bagaimana epoetin alfa boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan epoetin alfa, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Pure aplasia sel merah: Kes-kes tulen aplasia sel merah (PRCA) telah dilaporkan di kalangan orang dirawat dengan epoetin alfa. PRCA adalah suatu keadaan di mana sum-sum tulang seseorang berhenti menghasilkan sel-sel darah merah, yang membawa kepada anemia yang teruk.Orang yang membangunkan PRCA mungkin mengalami perasaan baru atau semakin teruk keletihan atau sesak nafas. Jika anda mengalami gejala-gejala seperti, hubungi doktor anda secepat mungkin. Jangan berhenti mengambil ubat anda tanpa menghubungi doktor anda terlebih dahulu.

Penyitaan: Ubat ini boleh menyumbang kepada peningkatan dalam sawan walaupun hubungan antara alfa epoetin dan rampasan tidak jelas. Jika anda mengalami sawan atau mempunyai sejarah sawan, berbincang dengan doktor anda bagaimana epoetin alfa boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan epoetin alfa, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Strok: epoetin alfa boleh meningkatkan risiko pembekuan darah terbentuk di saluran darah. Jika anda mempunyai sejarah masa lalu strok, berbincang dengan doktor anda bagaimana epoetin alfa boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan epoetin alfa, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Jika anda mengalami tanda-tanda dan gejala-gejala strok, seperti penglihatan kabur, gagap, sakit kepala secara tiba-tiba, atau kehilangan koordinasi, hubungi doktor anda dengan segera.

Semakin teruk anemia: keletihan yang teruk dan secara tiba-tiba dan sesak nafas mungkin tanda-tanda anemia yang teruk. Orang yang mengalami gejala-gejala ini perlu berjumpa doktor secepat mungkin.

Mengandung: Ubat ini tidak boleh digunakan semasa hamil, kecuali manfaat melebihi risiko. Jika anda hamil semasa mengambil epoetin alfa, hubungi doktor anda dengan segera.

Menyusukan anak: Ia adalah tidak diketahui jika epoetin alfa melalui susu ibu. Jika anda adalah seorang ibu menyusukan anak dan mengambil epoetin alfa, ia boleh menjejaskan bayi anda.Berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus terus menyusukan bayi.

Kanak-kanak: Keselamatan dan keberkesanan penggunaan epoetin alfa tidak ditubuhkan untuk kanak-kanak kurang dari 1 bulan umur. Epoetin alfa telah terbukti selamat untuk kanak-kanak berumur 1 bulan lebih yang memerlukan dialisis untuk merawat kegagalan buah pinggang kronik.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN BOLEH BERINTERAKSI DENGAN EPOETIN ALFA?

Beritahu doktor atau prescriber anda mengenai semua preskripsi, over-the-counter (bukan preskripsi), dan ubat-ubatan herba yang anda ambil. Juga memberitahu mereka mengenai makanan tambahan yang anda ambil. Sejak kafein, alkohol, nikotin dari rokok, atau ubat-ubatan street boleh menjejaskan tindakan banyak ubat-ubatan, anda harus memberitahu prescriber anda jika anda menggunakannya. Bergantung kepada keadaan tertentu anda, doktor anda mungkin mahu anda untuk:

 • berhenti mengambil salah satu daripada ubat-ubatan,
 • mengubah salah satu daripada ubat-ubatan yang lain,
 • menukar cara anda mengambil salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan, atau
 • meninggalkan segala-galanya sebagai adalah.

Interaksi antara dua ubat-ubatan tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu berhenti mengambil salah seorang daripada mereka. Katakanlah kepada doktor anda tentang bagaimana mana-mana interaksi ubat diuruskan atau patut diuruskan.

VIDEO EPOETIN ALFA

Mymedabc.com