EPROSARTAN

Mymedabc.com

GAMBARAN KESELURUHAN

Eprosartan digunakan bersendirian atau bersama-sama dengan ubat-ubatan lain untuk merawat tekanan darah tinggi (hipertensi). Tekanan darah tinggi menambah beban kerja jantung dan arteri.Jika ia berterusan untuk masa yang lama, jantung dan arteri mungkin tidak berfungsi dengan betul.Ini boleh merosakkan salur darah otak, jantung, dan buah pinggang, menyebabkan strok, kegagalan jantung, atau kegagalan buah pinggang. Menurunkan tekanan darah boleh mengurangkan risiko strok dan serangan jantung.

Eprosartan adalah angiotensin II receptor blocker (ARB). Ia berfungsi dengan menyekat bahan dalam badan yang menyebabkan saluran darah untuk mengetatkan. Hasilnya, Eprosartan melegakan saluran darah. Ini mengurangkan tekanan darah dan meningkatkan bekalan darah dan oksigen ke jantung.

Ubat ini boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

PENGGUNAAN YANG BETUL

Selain daripada penggunaan ubat ini, rawatan untuk tekanan darah tinggi anda mungkin termasuk kawalan berat badan dan perubahan dalam jenis-jenis makanan yang anda makan, terutama makanan yang tinggi sodium (garam). Doktor anda akan memberitahu anda yang mana satu adalah yang paling penting untuk anda. Anda perlu menyemak dengan doktor anda sebelum menukar diet anda.

Ramai pesakit yang mempunyai tekanan darah tinggi tidak akan melihat apa-apa tanda-tanda masalah. Malah, ramai mungkin berasa normal. Ia adalah sangat penting bahawa anda mengambil ubat seperti yang diarahkan dan bahawa anda temu janji dengan doktor anda walaupun anda berasa sihat.

Ingatlah bahawa ubat ini tidak akan menyembuhkan tekanan darah tinggi anda tetapi ia membantu mengawalnya. Oleh itu, anda perlu terus mengambil ia seperti yang diarahkan jika anda mengharapkan untuk menurunkan tekanan darah anda dan ke bawah. Anda mungkin perlu mengambil ubat tekanan darah tinggi untuk sepanjang hayat anda . Ifhigh tekanan darah tidak dirawat, ia boleh menyebabkan masalah yang serius seperti kegagalan jantung, penyakit saluran darah, strok, atau penyakit buah pinggang.

Anda boleh mengambil ubat ini dengan atau tanpa makanan.

Mengambil semua ubat-ubatan lain doktor anda telah ditetapkan untuk merawat keadaan anda.

DOS

Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat ini. Jika dos anda adalah berbeza, tidak mengubahnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara dos dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda sedang menggunakan ubat.

 • Untuk bentuk dos oral (tablet):
  • Untuk tekanan darah tinggi:
   • Adults- 400 hingga 800 miligram (mg) sehari, diambil sekali sehari atau dibahagikan kepada dua dos. Doktor anda boleh meningkatkan dos anda seperti yang diperlukan.
   • Kanak-kanak-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.

PENGGUNAAN & STORAGE

Simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan, dan cahaya langsung. Elakkan daripada membeku.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangan simpan ubat lama atau ubat tidak diperlukan lagi.

Bertanya kepada pakar penjagaan kesihatan anda bagaimana anda perlu melupuskan mana-mana ubat-ubatan anda tidak menggunakan.

SEBELUM MENGGUNAKAN

Dalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko mengambil ubat itu mesti dipertimbangkan dengan baik ia akan lakukan. Ini adalah keputusan anda dan doktor anda akan membuat. Untuk perubatan ini, yang berikut perlu dipertimbangkan:

ALAHAN

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai apa-apa reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Juga memberitahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana jenis alahan, seperti untuk makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.

PEDIATRIC

kajian yang sesuai tidak dilakukan ke atas hubungan umur untuk kesan ofeprosartan dalam populasi pediatrik. Keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan.

GERIATRIC

kajian yang perlu dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah geriatrik khusus yang akan mengehadkan kegunaan Eprosartan di kalangan orang tua.

KEHAMILAN

kehamilan Kategori penjelasan
semua trimester D Kajian di kalangan wanita hamil telah menunjukkan risiko kepada janin. Walau bagaimanapun, manfaat terapi dalam situasi mengancam nyawa atau penyakit yang serius, boleh melebihi risiko yang berpotensi.

PEMAKANAN PAYUDARA

Tiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa menyusu. Timbang potensi faedah terhadap potensi risiko sebelum mengambil ubat ini dalam tempoh penyusuan.

INTERAKSI DADAH

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama pada semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun satu tindak balas mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga yang perlu. Apabila anda mengambil ubat ini, ia adalah amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah.Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut adalah tidak digalakkan. Doktor anda boleh membuat keputusan untuk tidak melayan anda dengan ubat ini atau menukar beberapa ubat-ubatan yang lain yang anda ambil.

 • aliskiren

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut biasanya tidak digalakkan, tetapi mungkin diperlukan dalam beberapa kes. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • Benazepril
 • Captopril
 • enalapril
 • Enalaprilat
 • fosinopril
 • lisinopril
 • lithium
 • Moexipril
 • perindopril
 • quinapril
 • Ramipril
 • Trandolapril
 • trimethoprim

INTERAKSI LAIN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Berbincang dengan profesional penjagaan kesihatan anda penggunaan ubat anda dengan makanan, alkohol atau tembakau.

LAIN-LAIN MASALAH PERUBATAN

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • kegagalan jantung kongestif, teruk-Penggunaan boleh membawa kepada masalah buah pinggang.
 • pesakit kencing manis yang juga mengambil aliskiren (Tekturna┬«) tidak -Should digunakan dalam pesakit-pesakit ini.
 • ketidakseimbangan elektrolit (contohnya, rendah natrium dalam badan) atau
 • ketidakseimbangan cecair (yang disebabkan oleh dehidrasi, muntah, atau cirit-birit) atau
 • penyakit jantung atau
 • Penyakit buah pinggang-Gunakan dengan berhati-hati. Boleh membuat keadaan ini lebih teruk.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Ia adalah sangat penting bahawa doktor anda memeriksa kemajuan anda pada lawatan tetapmemastikan bahawa ubat ini berfungsi dengan betul. Ujian darah mungkin diperlukan untuk memeriksa kesan yang tidak diingini.

Menggunakan ubat ini semasa anda hamil boleh membahayakan bayi dalam kandungan anda.Gunakan borang yang berkesan untuk kawalan kelahiran untuk menjaga dari hamil. Jika anda fikir anda telah hamil ketika menggunakan ubat ini, beritahu doktor anda dengan segera.

Pening, kepala, atau pengsan mungkin berlaku, terutamanya apabila anda bangun daripada baring kepada duduk. Pastikan anda tahu bagaimana anda bertindak balas kepada ubat ini sebelum anda memandu, menggunakan mesin, atau melakukan apa-apa lagi yang boleh membahayakan jika anda pening atau tidak memberi amaran . Jika anda berasa pening, baring supaya anda tidak menjadi lelah. Kemudian duduk untuk beberapa ketika sebelum berdiri untuk mengelakkan pening daripada kembali. Jika anda pengsan, berhenti menggunakan ubat ini dan hubungi doktor anda dengan segera .

Semak dengan doktor anda dengan segera jika anda menjadi sakit semasa mengambil ubat ini, terutamanya dengan loya yang teruk atau berterusan dan muntah-muntah atau cirit-birit. Keadaan ini boleh menyebabkan anda kehilangan terlalu banyak air dan boleh menyebabkan tekanan darah rendah. Anda juga boleh kehilangan air dengan berpeluh, jadi minum air yang banyak semasa latihan atau semasa cuaca panas.

Jangan mengambil ubat-ubatan lain kecuali mereka telah berbincang dengan doktor anda. Ini terutamanya termasuk ubat nonprescription untuk mengawal selera makan, asma, selsema, batuk, demam hay, atau masalah sinus, kerana mereka mungkin cenderung untuk meningkatkan tekanan darah anda.

VIDEO EPROSARTAN

Mymedabc.com