EPTIFIBATIDE

Mymedabc.com

APA EPTIFIBATIDE?

Eptifibatide menyimpan platelet dalam darah anda daripada membekukan (pembekuan) untuk mengelakkan pembekuan darah yang tidak diingini yang boleh berlaku dengan jantung atau saluran darah syarat-syarat tertentu.

Eptifibatide digunakan untuk mengelakkan pembekuan darah atau serangan jantung pada orang dengan sakit dada yang teruk atau keadaan lain, dan orang-orang yang menjalani prosedur dipanggil angioplasti (pintasan arteri yang tersumbat).

Eptifibatide juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda ada alahan kepada eptifibatide, jika anda mempunyai atau tidak lama lagi akan menerima rawatan dengan ubat-ubatan yang sama seperti abciximab (ReoPro) atau tirofiban (Aggrastat).

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda mempunyai tekanan darah tinggi yang teruk atau tidak terkawal, jika anda menjalani rawatan dialisis kerana kegagalan buah pinggang, sejarah pendarahan atau pembekuan darah gangguan, jika anda mempunyai strok atau apa-apa jenis pendarahan dalam 30 hari yang lalu , atau jika anda mempunyai sebarang jenis pembedahan, kecederaan, atau kecemasan perubatan dalam tempoh 6 minggu yang lalu.

Eptifibatide dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan. Walau bagaimanapun, aspirin kadang-kadang diberikan dengan eptifibatide, dan aspirin boleh menyebabkan pendarahan apabila ia diambil semasa 3 bulan terakhir kehamilan. Aspirin juga boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bayi yang baru lahir.

Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan dengan eptifibatide dan aspirin.

Kerana eptifibatide menyimpan darah anda dari membekukan (pembekuan) untuk mengelakkan pembekuan darah yang tidak diingini, ia juga boleh membuat ia lebih mudah bagi anda untuk berdarah, walaupun dari kecederaan ringan. Hubungi doktor anda atau mendapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai pendarahan yang tidak akan berhenti.

Anda tidak boleh menerima ubat ini jika anda ada alahan kepada eptifibatide, jika anda mempunyai atau tidak lama lagi akan menerima rawatan dengan ubat-ubatan yang sama seperti abciximab (ReoPro) atau tirofiban (Aggrastat), atau jika anda mempunyai:

 • kegagalan buah pinggang dan anda menjalani rawatan dialisis;
 • tekanan darah tinggi yang teruk atau tidak terkawal;
 • sejarah pendarahan atau pembekuan darah gangguan, seperti hemofilia atau thrombocytopenia;
 • jika anda mempunyai strok atau apa-apa jenis pendarahan dalam 30 hari yang lalu; atau
 • jika anda mempunyai sebarang jenis pembedahan, kecederaan, atau kecemasan perubatan dalam tempoh 6 minggu yang lalu.

Untuk memastikan anda selamat boleh menerima eptifibatide, beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit buah pinggang.

FDA Kehamilan Kategori B. Eptifibatide dijangka tidak akan membahayakan bayi dalam kandungan.Walau bagaimanapun, aspirin kadang-kadang diberikan dengan eptifibatide, dan aspirin boleh menyebabkan pendarahan apabila ia diambil semasa 3 bulan terakhir kehamilan. Aspirin juga boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bayi yang baru lahir. Beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada eptifibatide melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Tidak menerima ubat ini tanpa memberitahu doktor anda jika anda menyusukan bayi.

KESAN-KESAN SAMPINGAN EPTIFIBATIDE

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai apa-apa tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • mudah lebam, pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), bintik sesuatu yg kecil ungu atau merah di bawah kulit anda;
 • darah di dalam air kencing anda;
 • hitam, berdarah, atau najis tinggal di sini;
 • batuk darah atau muntah yang kelihatan seperti serbuk kopi;
 • sebarang pendarahan yang tidak akan berhenti;
 • kebas secara tiba-tiba atau kelemahan, terutama pada sebelah badan;
 • sakit kepala secara tiba-tiba yang teruk, kekeliruan, masalah dengan penglihatan, pertuturan, atau kira-kira;
 • demam, menggigil, sakit badan, gejala selesema; atau
 • perasaan seperti anda mungkin akan pengsan.

Kesan sampingan yang kurang serius juga boleh berlaku, seperti:

 • loya;
 • Sakit perut; atau
 • pendarahan sekitar jarum IV.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

EPTIFIBATIDE INTERAKSI

Elakkan aktiviti yang boleh meningkatkan risiko pendarahan atau kecederaan. Berhati-hati tambahan untuk mencegah pendarahan semasa bercukur atau memberus gigi anda.

Elakkan minum alkohol. Ia boleh meningkatkan risiko pendarahan di dalam perut atau usus anda.

Beritahu doktor mengenai semua ubat-ubatan lain yang anda gunakan, terutamanya:

 • pencair darah seperti warfarin (Coumadin, Jantoven), heparin, ardeparin (Normiflo), dalteparin (Fragmin), danaparoid (Orgaran), enoxaparin (Lovenox), fondaparinux (Arixtra), atau tinzaparin (Innohep);
 • ubat-ubatan yang membubarkan pembekuan darah, seperti, alteplase (Activase), tenecteplase (TNKase) urokinase (Abbokinase);
 • ubat-ubatan yang menyimpan platelet darah dari pengumpalan bersama-sama, seperti anagrelide (Agrylin), cilostazol (Pletal), clopidogrel (Plavix), dipyridamole (Persantine, Aggrenox), prasugrel (Effient), ticlopidine (Ticlid); atau
 • ubat-ubatan yang menghalang tindakan enzim pembekuan darah, seperti Argatroban (ACOVA), dabigatran (Pradaxa), bivalirudin (Angiomax), lepirudin (Refludan).

Senarai ini tidak lengkap dan ubat-ubatan lain boleh berinteraksi dengan eptifibatide. Beritahu doktor anda mengenai semua ubat yang anda gunakan. Ini termasuklah ubat preskripsi, over-the-kaunter, vitamin, dan herba. Jangan memulakan ubat baru tanpa memberitahu doktor anda.

EPTIFIBATIDE DOS

Eptifibatide disuntik ke dalam vena melalui IV. Anda akan menerima suntikan ini dalam suasana klinik atau hospital. Eptifibatide kadang-kadang diberikan sepanjang masa sehingga 4 hari berturut-turut.

Jika anda menerima suntikan ini semasa prosedur angioplasti, ubat akan diberikan sepanjang prosedur keseluruhan dan sehingga 24 jam selepas prosedur.

Eptifibatide kadang-kadang diberikan bersama-sama dengan aspirin. Ikut arahan doktor anda tentang berapa banyak aspirin untuk mengambil dan untuk berapa lama.

Yang pasti ubat ini membantu keadaan anda dan tidak menyebabkan kesan buruk, darah anda akan perlu diuji kerap. Berjumpa dengan doktor anda secara berkala.

Kerana eptifibatide menyimpan darah anda dari membekukan (pembekuan) untuk mengelakkan pembekuan darah yang tidak diingini, ia juga boleh membuat ia lebih mudah bagi anda untuk berdarah, walaupun dari kecederaan ringan. Hubungi doktor anda atau mendapatkan rawatan perubatan kecemasan jika anda mempunyai pendarahan yang tidak akan berhenti.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Gejala dos berlebihan mungkin termasuk bentuk yang teruk beberapa kesan sampingan yang disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Sejak eptifibatide diberikan oleh seorang profesional penjagaan kesihatan, anda tidak mungkin tertinggal satu dos.

VIDEO EPTIFIBATIDE

Mymedabc.com