ERYTHROPOIETIN

Mymedabc.com

Erythropoietin , hormon yang dihasilkan sebahagian besarnya di dalam buah pinggang yang mempengaruhi kadar pengeluaran sel-sel darah merah (eritrosit). Apabila bilangan beredar sel darah merah berkurangan atau apabila oksigen diangkut oleh darah berkurangan, sensor yang tidak dikenali mengesan perubahan, dan pengeluaran erythropoietin bertambah. Bahan ini kemudian diangkut melalui plasma untuk sum-sum tulang, di mana ia mempercepatkan penghasilan sel-sel merah.

Mekanisme erythropoietin beroperasi seperti termostat, menambah atau mengurangkan kadar pengeluaran sel merah mengikut keperluan. Apabila seseorang yang telah tinggal di tanah tinggi bergerak ke persekitaran paras laut, pengeluaran erythropoietin ditindas, kadar merah penurunan pengeluaran sel, dan sel merah jatuh sehingga nilai paras laut normal dicapai. Dengan kehilangan satu pain darah, mekanisme erythropoietin diaktifkan, pengeluaran sel merah yang dipertingkatkan, dan dalam masa beberapa minggu bilangan beredar sel darah merah telah dipulihkan kepada nilai normal. Ketepatan kawalan adalah luar biasa supaya bilangan sel darah merah baru yang dihasilkan tepat mengkompensasi bilangan sel hilang atau musnah.

Erythropoietin telah dihasilkan dalam vitro (di luar badan) menggunakan teknologi DNA rekombinan. Hormon rekombinan disucikan mempunyai janji bagi orang yang mengalami kegagalan buah pinggang kronik, yang membangun anemiabecause kekurangan erythropoietin.Erythropoietin merupakan faktor pertumbuhan hematopoietic yang pertama yang akan dibangunkan untuk tujuan terapeutik. Selain merawat anemia dikaitkan dengan kegagalan buah pinggang kronik, ia digunakan untuk merawat anemia dikaitkan dengan zidovudine (AZT) terapi dalam pesakit yang dijangkiti withHIV. Ia juga mungkin berguna dalam menterbalikkan anemia pada pesakit kanser yang menerima kemoterapi. Erythropoietin juga telah diberikan selepas pukulan dalam usaha untuk mendorong atau meningkatkan ofneurons pertumbuhan, dengan itu mengelak kerosakan otak dan merangsang pemulihan fungsi.

Mymedabc.com