ESOMEPRAZOLE

Mymedabc.com

BAGAIMANA ESOMEPRAZOLE BERFUNGSI? APA YANG IA AKAN LAKUKAN UNTUK SAYA?

Esomeprazole tergolong dalam keluarga ubat-ubatan dikenali sebagai perencat pam proton (PPI).Di kalangan orang dewasa dan kanak-kanak, ia digunakan untuk merawat keadaan seperti refluks esophagitis (kerosakan tisu yang disebabkan oleh kandungan perut mengalir kembali sehingga esofagus) dan gejala penyakit refluks gastroesophageal (GERD) pada orang dengan esophagitis refluks. Ia juga digunakan untuk merawat penyakit nonerosive refluks (NERD; pedih ulu hati dan memuntahkan tidak berkaitan dengan kerosakan tisu) pada kanak-kanak dan orang dewasa. Apabila digabungkan dengan ubat-ubatan lain, esomeprazole digunakan untuk merawatulser duodenum yang disebabkan oleh bakteria yang dikenali sebagai H. pylori .

Esomeprazole boleh digunakan untuk merawat atau mengurangkan risiko ulser perut kerana ubat-ubatan dikenali sebagai NSAIDs (contohnya, ibuprofen, naproxen, Ketorolac) yang merengsakan perut. Ia juga digunakan untuk merawat keadaan yang berkaitan dengan kelebihan pengeluaran asid perut, termasuk sindrom Zollinger-Ellison.

Esomeprazole berfungsi dengan mengurangkan jumlah asid perut menghasilkan.

Ubat ini boleh ditawarkan di bawah jenama pelbagai dan / atau dalam beberapa bentuk yang berbeza. Mana-mana jenama tertentu Esomeprazole mungkin tidak sedia dalam semua borang atau diluluskan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini. Selain itu, beberapa bentuk Esomeprazole tidak boleh digunakan untuk semua syarat yang dibincangkan di sini.

Doktor anda mungkin mencadangkan Esomeprazole untuk keadaan selain daripada yang disenaraikan dalam artikel-artikel maklumat dadah. Jika anda belum berbincang dengan doktor anda atau tidak pasti mengapa anda mengambil Esomeprazole, bercakap dengan doktor anda. Jangan berhenti mengambil Esomeprazole tanpa berunding dengan anda doktor.

Jangan berikan Esomeprazole kepada orang lain, walaupun mereka mempunyai simptom yang sama seperti yang anda lakukan. Ia boleh menjadi berbahaya untuk orang ramai untuk mengambil Esomeprazole jika doktor mereka masih belum ditetapkan itu.

APAKAH BENTUK (S) TIDAK ESOMEPRAZOLE DATANG?

20 mg
Setiap cahaya merah jambu, bujur, sewaktu dua, tablet bersalut enterik, terukir “APO” di satu pihak dan “ES20” di sisi lain, mengandungi magnesium esomeprazole bersamaan dengan 20 mg esomeprazole. Bahan-bahan Nonmedicinal: silikon dioksida koloid, copovidone, magnesium stearat , metakrilik asid copolymer jenis C, merah-ferik oksida, talkum, titanium dioksida, triethyl sitrat, dan oksida ferik kuning.

40 mg
Setiap berdebu meningkat, bujur, sewaktu dua, tablet bersalut enterik, terukir “APO” di satu pihak dan “ES40” di sisi lain, mengandungi magnesium esomeprazole bersamaan dengan 40 mg esomeprazole. Bahan-bahan Nonmedicinal : silikon dioksida koloid, copovidone, magnesium stearat , metakrilik asid copolymer jenis C, merah-ferik oksida, talkum, titanium dioksida, triethyl sitrat, dan oksida ferik kuning.

BAGAIMANA SAYA PERLU MENGGUNAKAN ESOMEPRAZOLE?

Dos yang disyorkan untuk esomeprazole untuk merawat refluks esophagitis dan gejala GERD ialah 40 mg sekali sehari selama 4-8 minggu. Selepas 8 minggu, rawatan boleh diteruskan pada dos 20 mg sekali sehari.

Untuk merawat NERD atau pedih ulu hati, yang disyorkan tidak adalah 20 mg diambil sekali sehari untuk 2 hingga 4 minggu. Selepas ini, esomeprazole boleh diambil pada dos 20 mg sekali sehari seperti yang diperlukan untuk mengawal gejala.

Untuk merawat ulser perut yang dikaitkan dengan penggunaan NSAID, dos 20 mg sekali sehari selama 4 hingga 8 minggu. Untuk mengelakkan ulser itu, dos 20 mg sekali sehari.

Untuk merawat ulser duodenum yang disebabkan oleh H. pylori di kalangan orang dewasa, dos esomeprazole adalah 20 mg dua kali sehari diambil dengan amoxicillin 1000 mg dua kali sehari dan clarithromycin 500 mg dua kali sehari – semua selama 7 hari.

Bagi kanak-kanak 12 bulan hingga 11 tahun, dos yang disyorkan esomeprazole untuk merawat refluks esophagitis adalah 10 mg hingga 20 mg (bergantung kepada berat kanak-kanak) sekali sehari selama 8 minggu. Untuk NERD (pedih ulu hati dan refluks), dos yang disyorkan ialah 10 mg sekali sehari sehingga 8 minggu.

Bagi kanak-kanak 11 hingga 17 tahun, dos yang disyorkan esomeprazole untuk merawat refluks esophagitis adalah 20 mg hingga 40 mg sekali sehari selama 4 hingga 8 minggu. Untuk NERD (pedih ulu hati dan refluks), dos yang disyorkan ialah 20 mg sekali sehari untuk 2 hingga 4 minggu.

Banyak perkara yang boleh menjejaskan dos ubat yang seseorang perlu, seperti berat badan, keadaan perubatan yang lain, dan ubat-ubatan lain. Jika doktor anda mengesyorkan dos yang berbeza daripada yang disenaraikan di sini, tidak mengubah cara bahawa anda mengambil ubat tanpa nasihat doktor.

Tablet Esomeprazole boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Mereka harus ditelan bulat-bulat – tidak menghancurkan atau mengunyah mereka. Sebagai alternatif, tablet itu boleh dikacau ke dalam setengah gelas air noncarbonated sehingga ia hancur. Minum cecair yang mengandungi pelet kecil ubat serta-merta, atau dalam tempoh 30 minit. Untuk memastikan anda mendapatkan dos penuh ubat, bilas kaca dengan air lebih dan meminumnya.

The paket esomeprazole mengandungi granul bagi penggantungan lisan. Tuang semua granul satu sachet ke dalam gelas yang mengandungi satu sudu besar (15 mL) air, kacau, dan biarkan selama beberapa minit untuk membenarkan campuran menebal. Kacau lagi dan minum dalam tempoh 30 minit. Untuk memastikan anda mendapatkan dos penuh ubat, bilas kaca dengan air lebih dan meminumnya.

Ia adalah penting bahawa Esomeprazole diambil seperti yang ditetapkan oleh doktor anda. Jika anda terlepas satu dos, ambil secepat mungkin dan terus dengan jadual biasa anda. Jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan meneruskan jadual dos biasa anda.Jangan ambil dos berganda untuk membuat untuk satu yang tidak dijawab. Jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan selepas terlepas dos, hubungan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat anda.

Store Esomeprazole pada suhu bilik, melindunginya daripada cahaya dan kelembapan, dan menyimpannya dari capaian kanak-kanak.

Jangan buang ubat-ubatan dalam air kumbahan (contohnya ke dalam sink atau dalam tandas) atau dalam sampah isi rumah. Tanya ahli farmasi anda bagaimana untuk melupuskan ubat-ubatan yang tidak lagi diperlukan atau telah tamat tempoh.

SIAPA YANG TIDAK BOLEH MENGAMBIL ESOMEPRAZOLE?

Jangan mengambil Esomeprazole jika anda alah kepada esomeprazole atau mana-mana bahan-bahan ubat.

APA KESAN SAMPINGAN YANG MUNGKIN DENGAN ESOMEPRAZOLE?

Banyak ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan. Kesan sampingan adalah tindak balas yang tidak diingini kepada ubat yang apabila ia diambil dalam dos yang normal. Kesan-kesan sampingan boleh ringan atau teruk, sementara atau kekal.

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak dialami oleh semua orang yang mengambil Esomeprazole. Jika anda bimbang tentang kesan-kesan sampingan, membincangkan risiko dan manfaat Esomeprazole dengan doktor anda.

Kesan-kesan sampingan berikut telah dilaporkan oleh sekurang-kurangnya 1% daripada mereka yang mengambil Esomeprazole. Kebanyakan kesan sampingan boleh diuruskan, dan ada yang mungkin akan hilang sendiri dari masa ke masa.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami kesan-kesan sampingan dan mereka teruk atau mengganggu. ahli farmasi anda mungkin dapat menasihati anda tentang menguruskan kesan sampingan.

 • sakit perut
 • sembelit
 • cirit-birit
 • pening
 • mengantuk
 • mulut kering
 • gas
 • sakit kepala
 • loya
 • masalah tidur

Walaupun kebanyakan kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di bawah tidak berlaku sangat kerap, mereka boleh menyebabkan masalah yang serius jika anda tidak mendaftar dengan doktor atau mendapatkan rawatan perubatan.

Semak dengan doktor anda secepat mungkin jika apa-apa kesan sampingan yang berikut berlaku:

 • penglihatan kabur
 • kekeliruan
 • sensitiviti kepada cahaya matahari
 • sesak nafas
 • tanda-tanda kemurungan (contohnya, penumpuan yang lemah, perubahan dalam berat badan, perubahan dalam tidur, kurang minat dalam aktiviti, pemikiran membunuh diri)
 • tanda-tanda masalah hati (contohnya, loya, muntah-muntah, cirit-birit, hilang selera makan, penurunan berat badan, kekuningan kulit atau putih mata, air kencing gelap, najis pucat)
 • tindak balas kulit (seperti ruam, gatal-gatal, atau gatal-gatal)
 • sakit sendi

Berhenti mengambil ubat dan mendapatkan rawatan perubatan dengan segera jikasebarang daripada yang berikut berlaku:

 • masalah kulit yang teruk (lepuh, ulser atau luka-luka)
 • tanda-tanda tindak balas alahan yang teruk seperti gatal-gatal; kesukaran bernafas, atau bengkak pada lidah, muka, mulut, atau tekak

Sesetengah orang mungkin mengalami kesan sampingan selain daripada yang disenaraikan. Semak dengan doktor anda jika anda mengalami sebarang gejala yang membimbangkan anda semasa anda mengambil Esomeprazole.

ADAKAH TERDAPAT SEBARANG LANGKAH BERJAGA-JAGA ATAU AMARAN LAIN UNTUK ESOMEPRAZOLE?

Sebelum anda mula menggunakan ubat, pastikan anda maklumkan kepada doktor anda dengan apa-apa keadaan perubatan atau alahan yang anda mungkin ada, mana-mana ubat yang diambil, sama ada anda hamil atau menyusukan bayi, dan apa-apa fakta lain yang penting tentang kesihatan anda. Faktor-faktor ini boleh menjejaskan bagaimana anda perlu menggunakan Esomeprazole.

Interaksi Methotrexate: Esomeprazole, seperti ubat-ubatan lain dalam kumpulan ini, boleh berinteraksi dengan methotrexate apabila kedua-dua ubat-ubatan yang digunakan pada masa yang sama. Gabungan ini boleh membawa kepada lebih tinggi daripada jumlah yang diharapkan daripada methotrexate dalam badan dan boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, termasuk kerosakan buah pinggang, degupan jantung yang tidak teratur, anemia, atau jangkitan.Jika anda mengambil esomeprazole dan juga akan menerima dos methotrexate, berbincang dengan doktor anda bagaimana Esomeprazole boleh menjejaskan keadaan perubatan anda, bagaimana keadaan perubatan anda boleh memberi kesan kepada dos dan keberkesanan Esomeprazole, dan sama ada mana-mana pemantauan khas diperlukan.

Keadaan yang lebih serius dalam perut dan usus: Jika anda mengalami gejala-gejala keadaan yang lebih serius daripada perut dan usus (contohnya, masalah menelan, penurunan berat badan yang tidak dirancang, muntah darah atau makanan, atau najis hitam) semasa mengambil Esomeprazole, hubungi doktor anda serta-merta.

Mengandung: Ubat ini tidak boleh digunakan semasa hamil, kecuali manfaat melebihi risiko. Jika anda hamil semasa mengambil Esomeprazole, hubungi doktor anda dengan segera.

Menyusukan anak: Ia adalah tidak diketahui jika esomeprazole pas ke dalam susu ibu. Jika anda adalah seorang ibu menyusukan anak dan mengambil Esomeprazole, ia boleh menjejaskan bayi anda. Berbincang dengan doktor anda mengenai sama ada anda harus terus menyusukan bayi.

APAKAH UBAT-UBATAN LAIN BOLEH BERINTERAKSI DENGAN ESOMEPRAZOLE?

Mungkin ada interaksi antara esomeprazole dan mana-mana daripada yang berikut:

 • ubat antiretroviral (contohnya, atazanavir, delaviridine, lopinavir, nelfinavir)
 • “Azole” antifungals (contohnya, fluconazole, itraconazole, ketoconazole, voriconazole)
 • bisphosphonates (contohnya, alendronate, etidronate, risedronate)
 • bosutinib
 • carbamazepine
 • benzodiazepin tertentu (contohnya, alprazolam, clobazam, diazepam)
 • citalopram
 • clopidogrel
 • dabigatran
 • dasatinib
 • dextroamphetamine
 • erlotinib
 • fluoxetine
 • Asid folik
 • ifosfamide
 • besi (contohnya, sulfat ferus, fumarate ferus)
 • mesalamine
 • methotrexate
 • methylphenidate
 • moclobemide
 • pelbagai vitamin
 • mycophenolate
 • nilotinib
 • omeprazole
 • phenobarbital
 • phenytoin
 • rifampin
 • sertraline
 • “Statin” ubat kolesterol (contohnya, atorvastatin, lovastatin, simvastatin)
 • Wort St John
 • tacrolimus
 • warfarin

Jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan ini, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi. Bergantung kepada keadaan tertentu anda, doktor anda mungkin mahu anda untuk:

 • berhenti mengambil salah satu daripada ubat-ubatan,
 • mengubah salah satu daripada ubat-ubatan yang lain,
 • menukar cara anda mengambil salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan, atau
 • meninggalkan segala-galanya sebagai adalah.

Interaksi antara dua ubat-ubatan tidak semestinya bermakna bahawa anda perlu berhenti mengambil salah seorang daripada mereka. Katakanlah kepada doktor anda tentang bagaimana mana-mana interaksi ubat diuruskan atau patut diuruskan.

Ubat-ubatan selain daripada yang disenaraikan di atas boleh berinteraksi dengan Esomeprazole. Beritahu doktor atau prescriber anda mengenai semua preskripsi, over-the-counter (bukan preskripsi), dan ubat-ubatan herba yang anda ambil. Juga memberitahu mereka mengenai makanan tambahan yang anda ambil. Sejak kafein, alkohol, nikotin dari rokok, atau ubat-ubatan street boleh menjejaskan tindakan banyak ubat-ubatan, anda harus memberitahu prescriber anda jika anda menggunakannya.

VIDEO ESOMEPRAZOLE

Mymedabc.com