ESTRADIOL

Mymedabc.com

Estradiol adalah hormon seks wanita yang dihasilkan oleh ovari, kelenjar adrenal dan juga plasenta semasa mengandung. Estradiol adalah hormon yang paling penting pada tahun-tahun pembiakan wanita, dan diperlukan untuk fungsi reproduktif dan seksual serta mempunyai kesan ke atas kesihatan organ-organ dan tisu-tisu lain.

Antara fungsi-fungsi estradiol termasuk:

PERTUMBUHAN PEMBIAKAN WANITA

Bagi wanita, estradiol bertindak terutamanya sebagai hormon pertumbuhan organ-organ pembiakan termasuk faraj, tiub fallopio, endometrium dan kelenjar serviks. Estradiol juga meningkatkan pertumbuhan lapisan otot rahim, myometrium itu. Di samping itu, hormon mengekalkan oosit (telur dalam ovari) dan mencetuskan satu siri peristiwa yang membawa kepada ovulasi.

PERKEMBANGAN CIRI-CIRI SEKSUAL SEKUNDER

Perubahan yang bermula sekitar baligh didorong oleh estradiol. Perubahan ini dipertingkatkan dalam umur reproduktif dan kemudian menjadi kurang ketara selepas putus haid kerana paras estradiol merosot. Estradiol diperlukan untuk perkembangan normal payudara, perubahan bentuk badan, perubahan kulit, dan profil taburan lemak yang tipikal perempuan. Estradiol pada lelaki yang dihasilkan oleh sel-sel Sertoli testis.

ESTRADIOL SEMASA KITARAN HAID

Estradiol diperlukan untuk mengekalkan telur dalam ovari wanita. Semasa kitaran haid, folikel di ovari merembeskan estradiol, yang mencetuskan satu siri peristiwa yang membawa kepada peningkatan dalam luteinizing hormon dan seterusnya mendorong ovulasi. Fasa kitaran disebut sebagai fasa folikel. Selepas ovulasi, semasa fasa luteal, estradiol bekerja bersama dengan progesteron untuk menyediakan rahim lapisan untuk implantasi.

ESTRADIOL SEMASA MENGANDUNG

Semasa mengandung, tahap estradiol terbit kerana ia juga dihasilkan oleh plasenta. Estradiol juga dipercayai memainkan peranan dalam mengekalkan kehamilan dan penyelidikan sedang dijalankan ke dalam peranan estrogen dalam memulakan buruh.

ESTRADIOL DALAM KESIHATAN TULANG

A estradiol sihat juga diperlukan untuk menyokong pertumbuhan tulang yang mencukupi dan mengekalkan kesihatan tulang dan sendi. Estradiol juga mempunyai kesan ke atas struktur tulang dan oteopenia dan osteoporosis boleh berlaku jika tahap hormon ini adalah rendah. kehilangan tulang boleh dipercepatkan pada wanita usia selepas menopaus, yang mungkin mempunyai kekurangan relatif dalam estradiol.

KESAN PADA OTAK

Estradiol juga dihasilkan di dalam otak dan estrogen telah terbukti mempunyai kesan pelindung saraf.

KESAN KE ATAS ALIRAN DARAH

Estrogen boleh memberi kesan ke atas vaskulatur dan telah ditunjukkan untuk meningkatkan aliran darah di dalam arteri koronari.

PENGLIBATAN DALAM PENYAKIT

Beberapa kajian menunjukkan bahawa estrogen mengaktifkan gen penyebab kanser tertentu dipanggil onkogen yang meningkatkan risiko kanser payudara dan kanser endometrium. Estrogen juga terlibat dalam beberapa keadaan bukan kanser termasuk endometriosis, fibroid rahim dan pendarahan rahim.

VIDEO ESTRADIOL

Mymedabc.com